Enflasyonu 5’e indirmeyi ‘maliyetli’ gördü, hedefi yüzde 7.9’a kadar çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonu 5’e indirmeyi ‘maliyetli’ gördü, hedefi yüzde 7.9’a kadar çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2012 00:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon raporunu açıklarken, “2012 yılında enflasyonu yüzde 5.2’lik ortalama noktaya indirmenin maliyeti yüksek olacak. O yüzden 2012 enflasyon hedefini yüzde 5.1-7.9 aralığına yükseltiyoruz. Bunun orta noktası yüzde 6.5” dedi.

YILIN ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası, 2012 yılı için enflasyon hedefini yukarı yönlü güncelledi. Geçen ekim ayında enflasyonun orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.7-6.7 aralığında olacağını tahmin eden Merkez Bankası, 2011’in çift haneli rakamla kapatılmasıyla 2012 için yeni enflasyon hedefinin orta noktası yüzde 6.5 olmak üzere yüzde 5.1-7.9 aralığında gerçekleşeceğini açıkladı. 2013 için ise enflasyonun orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere, yüzde 3.3-6.9 arasında gerçekleşeceği tahmin edildi. 2012 yılında enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefi bulunan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bunun “maliyetli” olacağını düşündükleri için süreci 1.5 yıla yaydıklarını söyledi.
   
Son çeyrekte düşer

Enflasyon raporunu dün İstanbul’da açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, tahhminleri para politikasındaki sıkı duruşun bir süre daha devam edeceği, kredilerin yıllık büyüme eğiliminin yüzde 15 civarında seyredeceği ve Türk Lirası’nın ılımlı bir değerlenme eğilimi sergileyeceği varsayımıyla yaptıklarını belirtti. Başçı, 2011’i yüzde 10.45’le kapatan enflasyonun, orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini vurguladı. Başçı, enflasyonun yılın ilk çeyreğinde bu seviyelerini koruyacağını, ikinci çeyrekten itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimi sergileyeceğini kaydetti. Başçı, enflasyonda düşüşün özellikle yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin ettiklerini anlattı.

Erdem Başçı, mevcut durumda yüzde 10.45 olan enflasyonu 12 ay içinde yüzde 5 düzeyine düşürmenin arzu edilmeyen dalgalanmalara yol açabileceğini belirterek, “Bu nedenle hedefe ulaşma sürecinin yaklaşık bir buçuk yıllık bir zaman dilimine yayılmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Enflasyonun yüzde 5’lik hedefe 2013 ortalarında ulaşacağı bir çerçeveyi esas aldık” dedi.

Kriz seçerek vuruyor

Soruları yanıtlarken, yüzde 10.5’e yakın bir enflasyondan yüzde 5’e düşmenin bir yıl içinde mümkün olabileceğini ifade eden Başçı, şöyle konuştu: “Bu mümkün ancak bir takım dışsal faktörlerin yardımıyla. Bu, arzu edilmeyen derecede sıkı bir para politikasına neden olur. Dışsal şokların etkisinin geçmesini beklemek daha doğru bir yaklaşım. Fakat buna mukabil çok tartışılabilir bir senaryo var. ‘Gelişmekte olan ülkeler bu defa ayrışacak. Lehman krizinde olmayan şey bu defa olacak’ diye bir yaklaşım var. Bu defa kriz seçici olarak vuruyor. En zayıf ülkeyi vuruyor. Bu kriz, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeleri de ülke bazında ayrıştırarak farklı sonuçlara yol açabilir. Öyle bir durumda toplam yatırım pastası içinde gelişmekte olan ülkelerin payı artabilir. Böyle bir durumda döviz kurlarında da tekrar bir değerlenme baskısı söz konusu olabilir.”

2012 enflasyon yılı

2012 yılında önceliği enflasyondaki düşüşe verdiklerini belirten Başçı, şunları dile getirdi: “Dış denge ile ilgili alınan tedbirler etki göstermeye başladı. O etki zaman içinde aylar geçtikçe daha fazla görülecek. O nedenle enflasyonun daha hızlı düşmesi olumlu karşılanır. Aktif bir politika çabasıyla değil de kendiliğinden değerlenme sonucunda enflasyon daha hızlı düşerse ve 2012 sonunda hedefe daha yakın olursak biz bunu tercih ederiz.”

Türk Lirası’nın değeri için gerekirse konuşuruz

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kurlarının daha hızlı şekilde enflasyonu etkileyen bir unsur olduğunu belirterek, “Talep unsurları biraz daha gecikmeli enflasyonu etkiliyor ama döviz kurları daha hızlı şekilde yakın dönem enflasyonuna etki ediyor. O anlamda da enflasyonu düşürücü yönde katkı gelebilir. Çünkü şu ana kadar gelişmeler olumlu. Yıl sonuna kadar Türk Lirası’nda önemli değer kazancı gözlendi. Onun katkısı olacak. Bu ay olmazsa gelecek aydan itibaren bunun kademeli şekilde faydasını enflasyon üzerinde göreceğiz” diye konuştu.
Türk Lirası’nın değeriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başçı, şunları söyledi:

Değerleme düşürür

“Merkez Bankası bununla ilgili istisnai durumlarda konuşmalı. Biz de o konuşmalarımızı yaptık. ‘Bir dolar eşittir bir Türk Lirası olur mu’ diye konuşulduğu zaman konuştuk, harekete geçtik. Bir de ‘bir dolar eşittir iki, iki buçuk Türk Lirası olur mu’ diye toplumda konuşulduğu zaman konuştuk ve harekete geçtik. Onun dışında enflasyon raporundaki varsayım, bugün için bulunduğumuz seviyelere yakın. Onun ötesinde de baz senaryonun dışında ilave değerlenme olursa bu elbette enflasyonun daha hızlı düşmesine yarayacak.”
Döviz kurlarının cari açıkta etkili olduğunu ancak ona ikinci planda kalan faktör olarak yaklaştıklarını kaydeden Başçı, “Buradan şu çıkarılmasın; Türk Lirası tekrar finansal istikrarı tehdit edecek kadar değer kazanırsa o zaman da ona karşı alabileceğimiz tedbirler var. Esnek para politikası yaklaşımı o tür bir esnekliğe de sahip. Ama şu anda çok yakın bir risk olarak görmüyoruz, gördüğümüz zaman söyleriz” dedi.

Dışarda oynaklık sürer tedbirler alınır

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, Euro Bölgesi’ne ilişkin süregelen sorunlar ve buna yönelik tedbirlerin etkililiğine ilişkin belirsizliklerin, önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki oynaklığın süreceğine işaret ettiğini belirterek, “Bu görünümün, birden fazla aracın kullanıldığı esnek para politikası yaklaşımını gerekli kıldığı kanaatindeyiz. Önümüzdeki dönemde üzerimize düşen tedbirleri gecikmeksizin almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Hükümete ‘enflasyon hedefi tutmadı’ mektubu gönderdi

MERKEZ Bankası, yüzde 5.5 olarak hedeflenen 2011 yılı sonu enflasyonunun yüzde 10.45 çıkması nedeniyle hükümete açık mektup gönderdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu imzalarını taşıyan mektup, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a dün gönderildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 42’inci maddesi uyarınca, enflasyonun hedeften belirgin olarak sapması durumunda Merkez Bankası’nın sapmanın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri hükümete yazılı olarak bildirdiği mektupta, şu değerlendirmelere yer verildi: “Enflasyon 2011 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede Türk Lirasındaki değer kaybının yanı sıra emtia fiyatları, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatları gibi para politikasının kontrolü dışında kalan unsurlar etkili olmuştur. Merkez Bankası enflasyondaki yükselişe güçlü bir parasal sıkılaştırma ile karşılık vermiş ve beklentileri kontrol altına almıştır.”

Fiyat istikrarında risk görmüyoruz

ERDEM Başçı, istisnai durumlarda ek parasal sıkılaştırma uyguladıklarını dile getirerek, ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması gerektiğini vurguladı. Başçı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Neden durup dururken Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma yapsın? Normalde yapmaz. Eğer fiyat istikrarı ile ilgili özellikle bir kaygısı varsa, döviz kuru hareketlerinden fiyat istikrarına bir kaygısı varsa o zaman bunu yapar. Şu anda biz fiyat istikrarı açısından herhangi bir risk görmüyoruz. Şeffaflık açısından mevcut koşullarda ek parasal sıkılaştırmaya şu anda bir ihtiyaç görmüyoruz. Krediler tarafında da bir ihtiyaç görmüyoruz. Kredi büyümesi son derece yavaşladı. O açıdan da ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç görülmüyor. Kredilerdeki büyümeyi frenlemek için de zaman zaman ek parasal sıkılaştırmalar gözlemlenebilir. İhtiyaç olmazsa elbette yapmayız.”

Esnek politika önemli

BİR önceki enflasyon raporunun yayımlandığı ekim sonundan bugüne Euro Bölgesi’nde kamu borçlarının sürdürülebilirliğine dair endişeler, alınan politika tedbirlerine rağmen küresel iktisadi görünümü olumsuz etkilemeye devam ettiğini anlatan Erdem Başçı, şöyle konuştu: “2012’nin başı itibarıyla risk iştahında göreli iyileşme görülse de, Euro Bölgesi borç krizine yönelik belirsizlikler sürüyor. Bu durum, artan bulaşıcılık riski ile birlikte küresel piyasalardaki kırılganlığın sürmesine yolaçarken, aynı zamanda esnek bir para politikası çerçevesine sahip olmanın önemini de ortaya koyuyor.”

Faiz koridoru yukarı genişledi sıkı duruş sürecek

2011 yılına ilişkin açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme sürecinin arzu edilen şekilde gerçekleşmeye başladığını gösterdiğine işaret eden Erdem Başçı, makro finansal risklerin dengelenmesi konusunda arzu ettikleri sonuçları almakla birlikte, yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir artış gözlendiği için para politikası duruşunu gözden geçirdiklerini dile getirdi. Ekim ayından itibaren para politikasında önemli bir sıkılaştırmaya gittiklerini anımsatan Başçı, bu çerçevede faiz koridorunun yukarı doğru genişletildiğini söyledi. Başçı, “Para Politikası Kurulu olarak enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki sıkı duruşun bir müddet daha devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle de para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağı kanaatindeyiz” dedi. Sıkı duruşun ne kadar devam edeceği sorulması üzerine Başçı, “En son Para Politikası Kurulu’ndaki ifade ‘bir müddet’. Bizim bir müddetimiz FED’in bir müddetinden daha kısa. Ama ne kadar kısa, onu göreceğiz” yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!