Güncelleme Tarihi:
ENFLASYONU tüm yıl çift hane yolunda hızla ilerleten gıda fiyatları eylülde beklentilerin altında artış göstererek aylık tüketici enflasyonunun (TÜFE) sadece yüzde 0.14’te kalmasını sağladı. Yıllık enflasyon da ağustostaki yüzde 9.54’lük seviyesinden eylülde yüzde 8.86’ya geriledi. Ancak hala geçen yıl eylüldeki yüzde 7.88’in üzerinde enflasyon oranı bulunsa da bu marttan beri görülen yılın en düşük seviyesi. Tüketici fiyatlarında durum böyle iken üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) yeniden artış eğilimine girdi. Üretici fiyatları eylülde yüzde 0.85 arttı. Yıllık üretici fiyatları ise yüzde 9.84 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre enflasyon aylıkta yüzde 0.45 olan beklentilerin aksine yüzde 0.14 arttı. Aylık enflasyonun düşük gelmesinde yüzde 0.3 artan gıda fiyatlarının ve mevsim normallerinin üzerinde yüzde 2.44 gerileyen giyim fiyatları etkili oldu. Özellikle bazı sigara markalarının uyguladığı indirimler ve şarap fiyatlarındaki gerileme içki ve sigara grubunda yüzde 1’lik gerilemeyi sağladı. Tüm bunların etkisiyle enflasyon beklentilerin altında geldi.
Ancak enflasyondaki mutlu durum ekimde devam etmeyecek gibi görünüyor. Son dönemde ABD Merkez Bankası (Fed) etkisiyle dolardaki yükseliş ve doğalgaz ile elektriğe yapılan yüzde 9’luk zamlar enflasyonu yükseltecek. Doğalgaz ve elektrik zammının enflasyona ekimde 0.4 puan, yıl sonunda ise 0.5-1 puan arasında etki yapması bekleniyor. Yılsonunda enflasyon beklentileri yüzde 9.5’in üzerinde.
Merkez’e bayram hediyesi
MERKEZ Bankası’nın para politikasını belirlemek için takip ettiği çekirdek enflasyon göstergelerinde ise eylülde iyileşme gözlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)işlenmiş gıda, enerji, içki ve sigara ile altın fiyatlarındaki değişimleri göz ardı ederek hesapladığı H çekirdek enflasyonu yıllık olarak yüzde 9.95, enerji, gıda, içki ve sigara ile altın hariç hesaplanan I çekirdek enflasyonu yıllık olarak yüzde 9.25 oldu.
Reuters’e konuşan HSBC Stratejisti Ali Çakıroğlu, çekirdek enflasyon göstergelerinin tamamının yıllık bazda gerilediğine de dikkat çekerek “Eylül ayı TÜFE enflasyon rakamları beklentilerin altında kalırken, çekirdek enflasyon göstergelerinde gözlenen düşüş Merkez Bankası’nın para politikasında hareket alanını genişletecek bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Dolar 2.30 TL’yi geçti
PİYASALAR bayram arifesinde ABD’den gelen verilerle son günlerin en sert dalgalanmasını yaşadı. ABD’de tarım dışı istihdam verisi eylülde 248 bin kişi gerçekleşerek 215 bin olan beklentileri aşınca başta Türk Lirası olmak üzere dünyada bir çok para biriminde dolara karşı büyük değer kaybı yaşandı. Dün saat 15:30’a kadar 2.27 TL seviyesinde seyreden dolar ABD tarım dışı istihdam rakamı ve yüzde 5.9 ile çok düşük gelen işsizlik oranı ile 2.3064 TL’ye kadar yükseldi. BİST 100 endeksi ise dolar fırtınası öncesi bayram tatiline girdiği için birinci seansta 74 bin 384 puandan kapadı ve şimdilik ABD verilerinden etkilenmedi.