ANKA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 13:44
İstanbul’da mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0.32, toptan fiyatlar ise yüzde 0.13 arttı. Nisan ayında yüzde 3.41 artan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, mayıs ayında yüzde 0.32 oranında artarak, son on yılın mayıs ayları itibariyle kaydedilen en düşük aylık artış oranı oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, mayıs ayında perakende fiyatlarda yüzde 0.32, toptan fiyatlarda da yüzde 0.13 oranında artış kaydedildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise, perakende fiyatlarda yüzde 10.69, toptan fiyatlarda da yüzde 8.57 artış gerçekleşti.
YILLIK ENFLASYON YÜZDE 10.62Son bir yıllık ortalama artış hesabına göre de 2007 yılı mayıs ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 10.62 oranında artarken, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 9.87 artış kaydetti.
İTO belirlemelerine göre, Kültür-Eğitim ve Eğlence, Ulaştırma ile Konut Harcamaları grupları genel fiyat seviyesinde belirleyici rol oynarken, mevsimsel özelliklere bağlı olarak Gıda Harcamaları grubunda yer alan Yaş, Kuru Sebze ve Meyve fiyatlarında ise kayda değer azalışlar görüldü.
Kültür Eğitim ve Eğlence yüzde 7.79, Konut yüzde 1.12, Giyim yüzde 1.81, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamaları grubu ise yüzde 0.64 artarak genel enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Gıda Harcamaları grubunda ise mayıs ayında yüzde 1.34 azalış kaydedilirken, bu gruptaki en büyük azalış yüzde 8.61 ile Yaş Kuru Sebze ve Meyvelerde görüldü.
TOPTAN FİYATLARDA PETROL ZAMMI ETKİSİToptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2007 Nisan ayında yüzde 0.66 artış gösteren Toptan Eşya Fiyatları İndeksi, mayıs ayında yüzde 0.13 oranında arttı. Söz konusu oran toptan fiyatlarda mayıs ayları itibariyle son on yılda kaydedilen en düşük aylık değişim oranı oldu. Toptan fiyatlardaki artışın ana nedeninin ise petrol ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları ve İşlenmemiş Maddeler grubunda yer alan maddelerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışları olduğu bildirildi.
“5 AYLIK ENFLASYON HEDEFLERE UYMUYOR”İTO’dan yapılan açıklamada, mayıs ayındaki perakende ve toptan fiyatların beklenen seviyenin altında gelişmesine rağmen, ilk beş aylık enflasyonun kısa vadede öngörülen hedeflerle uyum göstermediği kaydedildi. Enflasyonun iç talepteki daralmanın sürekliliğinin sağlanması, büyümenin dış talebe dayandırılması ve bütçe açıklarının giderilmesi halinde uzun vadede hedeflenen seviyelere çekilebileceğine vurgu yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Küresel piyasalarda yaşanabilecek ani dalgalanmalar, ABD ekonomisinde oluşabilecek belirsizlikler ile
emtia ve petrol piyasalarındaki hareketlerin dışsal riskleri oluşturmaya devam edebileceği,
seçim sonrası olası siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ile firmaların geçmişe dönük fiyatlandırma alışkanlıklarının yeterince kırılamaması enflasyon hedeflemesindeki önemli içsel riskleri teşkil edebilecektir.”