Güncelleme Tarihi:
Yeni yıl ile birlikte hem iş dünyasının hem de vatandaşın gözü yine ekonomide olacak. Tüketiciler alım gücündeki değişiklikleri yakından izleyecek. Ev kiraları, otomobil fiyatları derken ana odak noktası enflasyon olacak. 2023’ün son gününde de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu konudaki beklentilere vurgu yapan bir açıklamada bulundu. Şimşek, 2024 yılında programlarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini ve olumlu sonuçları yeni yılda göreceklerini belirtti. Bakan Şimşek X hesabından yaptığı paylaşımda yeni yıl ile birlikte enflasyonun düşeceğini, rezervlerin artacağını ve çok tartışılan kur korumalı sistemin olmayacağı bir dönemin altını çizdi.
DAHA MÜREFFEH BİR TÜRKİYE
Şimşek, “2024 yılı, yıllık enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin sonlandığı, cari açıkta kalıcı iyileşmenin başladığı, bütçe disiplininin tesis edildiği, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerinin güçlendiği bir yıl olacaktır. Daha müreffeh bir Türkiye için programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
GERÇEKLEŞMELERE VURGU YAPMIŞTI
Şimşek, geçtiğimiz günlerde de enflasyon gerçekleşmeleri ile ilgili gelişmelerin cesaret verici olduğunu vurgulamıştı. Şimşek, kasım ayında enflasyondaki düşüşe işaret edip, “Enflasyonla mücadele süreç işi; programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız” demişti. Şimşek, ayrıca yabancı değerlendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili son revizelerine ise, “Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor. Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz. Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız” yorumunu yapmıştı.
KAMU İDARELERİNE 11.7 TRİLYON TL BÜTÇE
2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Kanuna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 11 trilyon 7 milyar 879 milyon 53 bin TL, özel bütçeli idarelere 1 trilyon 85 milyar 217 milyon 713 bin TL, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 38 milyar 381 milyon 178 bin TL ödenek verildi. Genel bütçenin gelirleri 8 trilyon 353 milyar 29 milyon TL olarak öngörüldü. Özel bütçeli idarelerin gelirleri 66 milyar 912 milyon TL’si öz gelir, 1 trilyon 21 milyar 217 milyon TL’si Hazine yardımı olmak üzere toplam 1 trilyon 88 milyar 130 milyon TL, düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri 37 milyar 379 milyon TL’si öz gelir, 1 milyar 1 milyon 675 bin TL’si Hazine yardımı olmak üzere toplam 38 milyar 381 milyon TL tahmin edildi.