Enflasyona karşı imzalı cephe Köşk'ten açıldı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyona karşı imzalı cephe Köşkten açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

TOBB ve TİM tarafından başlatılan ‘‘Türkiye Enflasyonu Yeniyor’’ kampanyası çerçevesinde hazırlanan Enflasyona Karşı Toplumsal Mücadele Mutabakatı metnine ilk imzayı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel attı. Demirel, ‘‘Bu imzayı 16 Mayıs sonrası için vatandaş olarak da atıyorum’’ dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan 'Türkiye Enflasyonu Yeniyor' kampanyası kapsamında oluşturulan ‘‘Enflasyonla Mücadele İçin Toplumsal Mutabakat Belgesi’’ imzaya açıldı. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde düzenlenen toplantıda belgeye ilk imzayı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel koydu.

Demirel, imzasını atarken, ‘‘16 Mayıs'a kadar Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, 16 Mayıs'tan sonra da Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak bu belgeye imza koyuyorum’’ dedi.

Demirel'den sonra TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu ve Başbakan Bülent Ecevit adına da Devlet Bakanı Recep Önal mutabakat zaptını imzaladı. Daha sonra, TOBB, TİSK, TESK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve TZOB başkanlarının imzaladıkları mutabakatı, törene katılan konuklar da fuayede imzaladılar.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Miras, Türkiye'nin enflasyonsuz ya da düşük enflasyon ortamını bilmeyen kuşaklar yetiştiren yegáne ülke olduğunu ifade ederken, yanlış politika, popülist yaklaşımlar ve istikrarsızlığın Türkiye'nin geleceği olamayacağını söyledi.

Miras, bugünden tezi yok enflasyonun yok eldilmesini hedefleyen tüm çalışmaların desteklenmesi ve hedefe zarar verecek girişim, eylem ve söylemlerin engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu destek ve denetimin yolunun sivil toplum örgütlerinin ve sonuçta halkın konuya el koymasından geçtiğini söyleyen Miras, toplumun tüm kesimlerininin temsilcilerini, yurttaşları kampanyaya katılmaya ve enflasyon belasını hep beraber yok etmeye çağırdı.

TİM Başkanı Okan Oğuz ise yüksek enflasyonun, kur-enflasyon dengesinin kurulması ve stabil hale gelmesinin önünde her zaman büyük engel olduğunu, reel kur dengesinin tutturulamaması sonucu ihracatçıların rekabet gücünün giderek erozyonauğradığını bildirdi.

BIÇAK KEMİKTE

Gelir dağılımın bozulmasının, toplumun geniş kesimini yoksulluk içine ittiğini ve ahlaki değerleri tehdit eden ilişkiler ağının yapısal bir sorun haline dönüşmeye başladığını belirten Oğuz, ‘‘Enflasyonu yenemeyen bir ülke olarak anılmak utancını, hiç kimse bizim kadar yaşamamıştır. Artık bıçak kemiğe dayandı. Türkiye enflasyonu yenmek, bu sarmalı kırmak zorundadır’’ dedi.

Enflasyonun yenileceğine inancını dile getiren Oğuz, popülist politikalara yönelinmemesi, para ve istikrar programının ödünsüz uygulanmasını istedi.

Öte yandan törende çocuklar adına konuşan Selimcan Sazak da, enflasyonu büyükleri gibi anlatamayacağını ama her yıl kitap, defter fiyatlarının artış gösterdiğini, bunun nedenini sorduğunda ‘‘enflasyon’’ cevabı aldığını belirterek, ‘‘Ben bu enflasyonu sevmedim. Madem bizler geleceğiz. Bize enflasyonsuz bir Türkiye bırakın’’ diye seslendi.

Enflasyon milletin ümüğünü sıkıyor

ENFLASYONA Karşı Toplumsal Mutabakat Belgesi'ne ilk mizayı atan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, enflasyonun artık milletin ümüğünü sıkar hale geldiğini söyledi. Demirel, hükümetin iyi niyetle, cesurca ve en ufak bir popülizm içine girmeden bir programı getirdiğini ve uygulamaya başladığını ifade etti. Demirel, ‘‘Bence hiç ümitsizliğe gerek yok. Önümüzdeki aylar içinde o hedeflere varılmasa bile onların civarına varılabilecektir. Bunun için ekonomik tedbirler tamamdır. Bu ekonomik tedbirler siyasi değildir. Ben hükümet savunması yapacak değilim ama devlet işi bu, benim de işim’’ dedi. Demirel, şöyle devam etti: ‘‘Enflasyon meselesi önemlidir, vatandaşların tümünü ilgilendiren meseledir. Bu meselede başarıya ulaştığımız takdirde herkesin yararı vardır. Siyaset üstü dememizin de sebebi bu. Öyleyse halk, meslek kuruluşları, hükümet, çalışanlar, işçi çevreleri, işçi, memur, köylü, çiftçiler hepsi beraber, gelin bir takım menfi etkilerin altında kalmadan, bunun bir miktar fedakarlığınahep beraber katlanalım. Ama herşeyden evvel sizden istenen şey bunun bilincidir. Bu bilinç eğer sağlam ortaya konursa bunu manipüle eden hükümet ve devlet daireleri başarıya götürürler. İstenen psikolojik ve moral güçtür.’’

Demirel'den ‘mangır' dersi

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, eskiden enflasyonun adının ‘‘Curuf-u Akçe’’ olduğunu, Curuf-u Akçe'nin, büyük devletler ve imparatorlukların çökmesinde çok büyük rolü olduğunu vurguladı. Demirel, şöyle dedi: ‘‘Osmanlı, memurunun, askerinin maaşını altın vererek öderdi. sonra masraflar arttı. 4. Murat döneminde Yeniçeri ocağında 10 bin asker, kahvelerde ise 30 bin oturan adam var. Devletten maaş alıyorlar, patırtı çıkarmak gerektiğinde patırtı çıkartıyorlar. Bakıyorsunuz masraflar artmış ve bunu karşılayacak altın yok. Altına en kolay yakışan ne? Bakır. Bakır katıyor maaşa. Devlet maaş artıkça, altın bulmak da azaldıkça, Galata Bankerleri'nden ödünç alma imkanları azaldıkça, altın yerine para, bakıra dönüyor. İşte mangır dediğimiz olay da o.’’

İmzayı atın anti enflasyon ordusuna katılın

TOBB ve TİM'in imzaya açtığı Enflasyona Karşı Mutabakat Metni şöyle:

‘‘Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını yüksek enflasyon ortamından devam ettiremeyeceği gerçeği ortaya çıkmıştır. Toplumun tüm kesimleri için refah seviyesinin yükselmesinin önkoşulu enflasyondan kurtulmaktır. Enflasyonla mücadeleye milletimizin sahip çıkması ve denetlemesi, enflasyonun düşüşünü hızlandıracaktır. Enflasyonu ortadan kaldırma mücadelesinin yürütülmesi ve denetlenmesinde devlet, başta işçi ve işveren kuruluşları ve meslek odaları olmak üzere, tüm sivil toplum örgütleri, medya, üniversiteler ve bunların hepsini kapsayan millet olarak bizler üzerimize düşen görev sorumluluk ve hakların bilincindeyiz. Devlet, döviz, para ve bütçe uygulamalarını, şeffaflık ve disiplin altında yürütmenin yanısıra, enflasyonu yenmenin ve kalkınmanın gereği olan yapısal reformlarda sosyal adalet ilkelerini gözetmeyi, toplumun değişik kesimlerinden gelen uyarı ve önerilere duyarlı olmayı görev bilir. Tüm sivil toplum örgütleri, medya, üniversiteler ve yurttaş olarak bizler, devletin enflasyonla mücadele ve yapısal reformlardaki uygulamalarını, ekonomideki, fiyatlar başta olmak üzere tüm gelişmeleri izlemeyi ve yasalar çerçevesinde denetlemeyi görev biliriz. Biz aşağıda imzası bulunanlar bu mutabakatın gereğini her koşulda hayata geçirme azim ve kararlılığındayız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!