‘Enflasyon üzerindeki kur baskısı düşecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Enflasyon üzerindeki kur baskısı düşecek’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2022 07:00

2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz” dedi. Enflasyonu düşürmek için mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngördüklerini söyledi. Nebati, Türkiye Ekonomi Modelini uygulamaya aldıklarını belirterek, “Bu modelde yatırım, yüksek katma değerli üretim ve ihracat artışını teşvik etmek suretiyle cari işlemlerde dengeyi sağlamayı, dış finansman ihtiyacını azaltmayı, dış tasarruflara bağımlılığı ortadan kaldırmayı ve güçlü istihdam artışının sürdürülebilir hale gelmesini hedefliyoruz. Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz” dedi.

MÜCADELE SÜRÜYOR

Nebati, ek bütçe yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde yaptığı sunuş konuşmasında, 2022 ikinci çeyreği ve sonrasına ilişkin öncü göstergelerin ılımlı bir iç talebe ve güçlü bir ihracata işaret ettiğini söyledi. Bütçeyi hazırlarken, varil başına petrol fiyatını ortalama 68 dolar hesapladıklarını bugün petrol fiyatlarının 110 dolara ulaştığını kaydeden Nebati, “Bu gelişme Türkiye’nin enerji faturasına 2022 yılı için 50 milyar dolar ilave yük getirmektedir” dedi. Bu olumsuz durumu telafi edecek gelişmelerin de yaşandığını ifade eden Nebati, “Turizmde önemli ölçüde toparlanma oldu. 2022 ilk çeyreğinde toplam ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 148 artarak 6.5 milyon kişiye, turizm gelirleri ise yüzde 122 artarak 5.5 milyar dolara yükseldi. Haziran itibarıyla ülkemizi ziyaret eden kişi sayısının 19 milyona ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Enflasyonla mücadele başlığına dikkat çeken Nebati, “Enflasyonu iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

EK BÜTÇE KALEMLERİ

Nebati, ödeneklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Ek bütçenin 216.9 milyar lirası kamu çalışanlarımızın aylıklarına yapılan artışlar kapsamı ile sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri için, 154 milyar lirası emekli aylıklarında yapılan artışlar, sağlık giderleri ile işveren prim teşviki ödemeleri gibi giderleri karşılamak amacıyla SGK’ya yapılan transferler için, 134.5 milyar lirası vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazı piyasa fiyatlarının çok daha altında kullanmalarını sağlamak amacıyla BOTAŞ ve EÜAŞ’a aktarmalar için, 105 milyar lirası ülkemizin büyümesine ve istihdama katkı sağlayacak yatırımlar için, 103.3 milyar lirası vergi gelirlerinde öngörülen artış kapsamında vatandaşlarımıza yönelik hizmetleri geliştirmesi ve iyileştirmesi amacıyla mahalli idarelerimize aktarılacak kaynaklar için, 44.8 milyar lirası engelli evde bakım destekleri, 65 yaş üstü bakıma muhtaç yaşlıların ve engelli vatandaşlarımızın aylıkları, muhtaç ailelere yapılacak yardım ödemeleri ve diğer sosyal amaçlı giderler için, 37.1 milyar lirası tarıma ayrılan destek ödemeleri ile diğer giderler için, 89.4 milyar lirası faiz giderleri için, 40 milyar lirası mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin, 156 milyar lirası ise diğer ödenek ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacak.”

Haberin Devamı

Nebati, orman yangınlarıyla mücadeleye yönelik 2021’de 39 helikopter sayısının 55’e çıktığını da belirterek, 3 uçak sayısının 20’ye, 4 İHA’nın da 8’e yükseldiğini söyledi.  Bakan Nebati, yangınla mücadele bütçesinin de 4 milyar lira olduğunu bildirdi.

Bakan Nureddin Nebati, tasarruflarını Türk lirasında değerlendirmek isteyen vatandaşlara alternatifler sunmak amacıyla geliştirilen Gelire Endeksli Senetlerin ihracını duyurduklarını ve talepleri topladıklarını da belirterek, “Talepler çok olumlu oldu” dedi.

MEMURA ZAM TOPLAMDA YÜZDE 83’E ULAŞACAK

Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarında yüzde 30.95 oranında artış yapılmıştır. Temmuzda yapılacak artış haziran enflasyon rakamlarının açıklanması ile kesinleşecek olup yaklaşık yüzde 40 artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda, 2022’de memurlarımızın aylıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83’e ulaşacaktır. Ocak ayında memur emeklilerimizin aylıklarında yüzde 30.95, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarında ise yüzde 25.47 oranında artış yapılmıştır. En düşük emekli aylığı 2 bin 500 TL oldu. Temmuzda emeklilerimizin aylıklarında yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 olacağını öngörmekteyiz. Bu kapsamda, 2022’de memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83’e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarında yapılacak kümülatif artış ise yaklaşık yüzde 76’ya ulaşacaktır. Emekli aylıklarındaki artışın bütçeye ilave etkisi yaklaşık 180 milyar TL’dir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!