Güncelleme Tarihi:
2010 yılı sonu aralığının ise yüzde 7 ile yüzde 8 olacağını öngören Merkez Bankası, 2011 yılı sonunda ise enflasyonun orta noktasının yüzde 5.4 olmak üzere yüzde 3.9 ile yüzde 6.9 olacağını tahmin etti. Merkez Bankası, 2012 yılı sonunda ise enflasyonun orta noktasının yüzde 5.1 olacağını öngördü.
Bir önceki enflasyon raporunda 2010 yılı sonu tahminini yüzde 7.5 olarak açıklayan Merkez Bankası, yılın son enflasyon raporunda 2010 sonu tahmininde (orta noktası) değişikliğe gitmemiş oldu.
Bu arada Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon tahmni, 2011-2013 Orta Vadeli Program'da yıl sonu için öngörülen yüzde 7.5'lik enflasyon hedefiyle de uyumlu olduğu belirlendi. Orta Vadeli Program'da 2011 yılı için TÜFE hedefi yüzde 5.3, 2012 için yüzde 5 olarak belirlenmişti.
Öte yandan Durmuş Yılmaz, para politikasının önümüzdeki dönemde fiyat istikrarının kalıcı olarak istikrar kazanmasına odaklanmaya devam edeceğini söyledi.
"CARİ AÇIK KONUSUNDA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Merkez Bankası olarak enflasyon açısından ekonominin ısındığını düşünmediklerini söyledi.
Cari açığa ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, cari açığın ve sürdürülüp sürdürülemeyeceğinin önemli bir konu olduğunu belirterek, o nedenle “ucu açık, ne olursa olsun bir cari açığın” söz konusu olmadığını ve hiçbir ülkenin de bunu böyle düşünemeyeceğini kaydetti.
Yılmaz, cari açık konusunda ülke olarak, ekonomik karar alıcı birimler olarak, herkesin dikkatli olması gerektiğine işaret ederek, “Bu çerçevede biz Merkez Bankası olarak, üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Burada belirleyici olan, bizim son aldığımız tedbirlerde biz enflasyon açısından ekonomimizin ısındığını düşünmüyoruz. Bu noktada, ısındığını düşünmüyoruz. Ancak cari açık açısından da bugünden birtakım talep kısıcı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Alınan tedbirlerin ana amacının borçlanma seviyelerinin makul seviyelerde tutulması ve buna paralel olarak da toplam talep üzerinden cari açık üzerinde etkili olmasına yönelik olduğunu anlatan Yılmaz, “Şu anda Merkez Bankası olarak aldığımız tedbirler buna yöneliktir” dedi.
"MEMUR MAAŞ ARTIŞLARI TEHDİT DEĞİL"
Başkan Yılmaz, memur artışları ve diğer harcamaları enflasyon hedefi ile ilişkili olarak nasıl değerlendirdiklerine yönelik soru üzerine de, kamudaki maaş artışlarının bütçelendiği için, tahminlerini buna göre yaptıkları için, bugün itibariyle tehdit olarak görmediklerini söyledi.
Ekonominin genişleme döneminde olduğunu ve ekonominin büyüdüğünü, hükümetin de burada bir miktar refah payı verdiğini kaydeden Yılmaz, bu konuda toplum olarak son derece dikkatli olmak gerektiğini ve bunun dozunun kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, “Aldığımız kararların maliye politikalarının ortaya koyduğumuz enflasyonla uyumlu olması gerektiğini söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Bugün itibariyle biz bunları orta vadeli enflasyon perspektifi içinde bir sorun olarak görmüyoruz” dedi.
"SEÇİM HEPİMİZ İÇİN BİR TEST OLACAK"
Seçimlere ilişkin soru üzerine de Yılmaz, Türkiye'de şu anda AB dışında bir çapa olmadığını belirterek, önceki dönemlerdeki yanlışlardan çıkarılan derslerin bugün Türkiye'yi bulunulan noktaya getirdiğini söyledi. Yılmaz, “Dolayısıyla bunun önemli bir ders olduğunu düşünüyoruz ve bu dersin de içselleştirilerek devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki seçim, hepimiz için, toplum için bir test olacak. Biz şu anda ortaya konulan Orta Vadeli Program'a (OVP) uyulacağını var sayıyoruz ve uymak durumundayız. Dolayısıyla da bir risk görmüyoruz bu açıdan. Bizim çapamız şu anda Türkiye'nin kendisi, kendi aklımız, kendi kararlarımız olacak” diye konuştu.