Enflasyon sepetine lüks otomobil girdi üzüm yaprağı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon sepetine lüks otomobil girdi üzüm yaprağı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 00:00

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon sepetini güncelledi. 2012’de enflasyon sepetinden 9 ürün çıkarken, sepete yeni giren veya kapsamında değişiklik yapılan ürün sayısı da 12 oldu.

Haberin Devamı

15 adet gıda ürünü için aylık fiyat derleme periyodunu 2’den 4’e yükselten TÜİK, dönemler arası çok az fiyat değişimi gösteren 78 madde için fiyat derleme periyodunu ise ayda 1’e indirdi. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, bir kurum ne kadar şeffaflaşırsa verilerine de güvenin o derece artacağını belirterek, enflasyon sepetindeki ürünleri 3 Şubat tarihinden önce internet sayfalarında açıklayacaklarını söyledi.
Sepete giren-çıkan maddeler
1 litre ayran, katı meyve sıkacağı, tablet bulaşık deterjanı, araba yıkama ücreti, duş jeli, 2000 cc’lik otomobiller, otoban geçiş ücreti (2 yeni çeşit eklendi), şehirlerarası tren ücreti (1 hat eklendi, 4 hat çıktı) uçak ücreti (10 hat eklendi 1 hat çıktı), cep telefonu görüşme ücreti (5 yeni çeşit eklendi, 1 çeşit çıktı), özel televizyon aidatı (11 yeni çeşit eklendi, 5 çeşit  çıktı), magazin ve dergi (1 çeşit eklendi 1  çeşit çıktı) enflasyon sepetine girdi. Sepetten çıkarılan 9 madde ise üzüm yaprağı, erkek paltosu, şeffaf ampul, elde yıkama için çamaşır deterjanı, 5 cc’lik enjektör, bilgisayar için webcam kamera, VCD, çevirmeli internet aylık ücreti ve ADSL modem. Enflasyon endeksinde örnekleme aşamasında da değişikliğe gidildi. 2011’de 445 madde, 1154 madde çeşidi üzerinden yapılan örnekleme 2012’de 444 madde, 1169 madde çeşidi olarak güncellendi. 81 il merkezinde 74 ilçede örnekleme çalışmaları sürecek. Geçen yıl 27 bin işyeri, 3 bin 993 konut, 375 bin fiyat üzerinde yapılan enflasyon endeksinin, 2012’de  işyeri, konut ve fiyat sayılarının ocak sonunda sabitlenmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Yöntem doğruysa rakamın ne olduğu üzerinde durmuyoruz

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, “istatistikçi namusu” açısından yıl içinde yöntem değişikliğine gitmediklerini söyledi. Yöntem değişikliğine olaylardan hareketle değil, uluslararası standartlara uyum için bakacaklarını söyleyen Aydemir, “Rakam yüksek-düşük bakmayız. Yöntem doğruysa, rakamın ne çıkacağı üzerinde duracağımız bir konu değildir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!