A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2006 18:31
Bursa iş dünyasının temsilcileri, ağustos ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi.Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, yaptığı yazılı açıklamada, rakamlar enflasyonun ağustos ayında yavaşladığını gösterse de sadece bu rakamlara bakılarak enflasyonun düşme trendinde olduğunun söylenemeyeceğini savundu.
Eylül ve ekim aylarındaki enflasyon rakamlarının çok önemli olduğunu ifade eden Yeşilova, şunları kaydetti:
“Enflasyon ile mücadelede en önemli risklerden biri olan cari açığın kontrol altına alınamamış olması ve hızla büyümeye devam etmesi, sanayiciyi, özellikle de ihracatçıyı zora sokan düşük
döviz kuru ile doğrudan bağlantılıdır. Yumurta, tavuk örneğindeki gibi düşük kur, ithalatı kamçılamakta ve ihracatçının karını alıp götürmektedir.
Yeşilova, sanayicinin rant peşinde olmadığını, üretmek, satmak, ihraç etmek ve ülke insanı için istihdam yaratmak istediğini ifade ederek, geçici çözümler yerine, mikro reformların yapılması, sanayiciye ve ihracatçıya destek verilerek önlerinin açılması gerektiğini sözlerine ekledi.
-ENERJİ MALİYETLERİ SORUNU-
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras da, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik dalgalanmanın durulması ve döviz kurlarının dengelenmesiyle birlikte ağustos ayında enflasyonda düzelme görüldüğünü kaydetti.
Rekabet koşulları için enflasyonun düşürülmesinin tek başına yeterli olmadığını ifade eden Aras, özellikle enerji maliyetleri yüzünden “beli bükülen” firmaların, girdi maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla rekabet şanslarının azaldığını belirtti.
Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin, dövizdeki dengenin sağlanmasıyla enflasyon oranlarının aşağı çekildiğini dile getirerek, “Ağustos ayında TÜFE'yi en çok aşağı çeken sektörlerin başında gıda ve giyim geldi. Rekabet üstünlüğünü sağlamanın yolu maliyet avantajlarından geçiyor” dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube Başkanı Ahmet Özkul, Türkiye'nin ekonomik büyümede ve ihracatta önemli mesafeler kaydettiğini, bu başarının devam etmesinin müteşebbislerin gerekli desteği görmelerine bağlı olduğunu kaydetti.
Özkul, “Herkes bilmelidir ki; Türkiye yüksek reel devalüasyonlarla cari açık sorununu kalıcı olarak çözemediği gibi yüksek faiz politikası da enflasyonun çözümünü değil, bugüne kadar nedenini oluşturmuştur” dedi.