Güncelleme Tarihi:
Ocak ayı sonunda üç haneli rakamlara çıkan enflasyon, şubatta beklenen yavaşlamayla birlikte kılpayı iki haneye döndü. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış şubat sonunda yüzde 99.3 oldu. DİE'nin hesaplarına göre şubatta tüketici fiyatları yüzde 4.6, toptan eşya fiyatları yüzde 4.4 arttı.
Enflasyon, bu yıl şubat ayında hem toptan eşya fiyatları hem de tüketici fiyatları bazında piyasanın beklentisi doğrultusunda biraz geriledi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz şubat ayında toptan eşya fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 4.6, tüketici fiyatları ise yüzde 4.4 oranında arttı. 1997 Şubat ayında toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 6.2, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 5.7 olmuştu.
Böylece aylık enflasyon Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, toptan eşyada 1.6, tüketici fiyatlarında 1.3 puan daha düşük çıktı. Geçtiğimiz Ocak ayında ise tüketici fiyatlarıyla enflasyon aylık yüzde 7.2, yıllık bazda ise yüzde 101.6 olarak gerçekleşmişti.
1998 Şubat ayı itibariyle yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 99.3, toptan eşya fiyatlarında yüzde 89.6 oldu. Geçen yıl Şubat itibariyle yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 77.7, toptan eşyada ise yüzde 78.6 olmuştu. Buna göre, tüketici fiyatlarında 21.6, toptan eşyada 11 puan artış kaydedildi.
ÖZEL SEKTÖR VURDU
DİE verilerine göre, bu yıl Şubat ayındaki fiyat artışlarında, önceki ay olduğu gibi özel sektör zamları etkili oldu. Şubat ayında toptan eşya fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 4.6 olurken, bu artışın 0.2 puanı devlet, 4.4 puanı da özel sektörden kaynaklandı.
DİE'den yapılan açıklamaya göre, Şubat ayı enflasyon rakamı devlette yüzde 0.9, özel sektörde yüzde 5.6 oldu. Şubat'ta fiyatların en fazla arttığı sektörlerin başında tarım geldi. Toptan eşya fiyatları endeksine göre, Şubat'ta sektörel bazda fiyat artışları, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 8.6, imalat sanayiinde yüzde 3.0, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 0.8, elektrik, gaz ve suda yüzde 4.2 oldu.
1998 Şubat ayında, fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 22.6 ile balıkçılık, balık üretme çiftlikleri oldu. Bunu, yüzde 8.4 ile tarım, avcılık, 8.1 ile basın-yayın ve ulaşım aracı imalatı izledi.
TARIMDA ARTIŞ YÜZDE 110
Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 110 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, imalat sanayinde yüzde 84.3, elektrik gaz ve suda yüzde 66.7 olarak belirlendi. Tüketici fiyatları endeksine göre, şubatta en yüksek artış yüzde 6.3 ile eğlence ve kültür harcamalarında gerçekleşti.
İTO'NUN RAKAMLARI
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO), Şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 2.7 oranında arttı. Şubat ayı itibariyle son bir yıllık artış ise yüzde 100.7 olarak hesaplandı. İTO'nun hesaplamalarına göre İstanbul'da toptan eşya fiyatları şubat ayında yüzde 4 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık enflasyon yüzde 86.9 olarak gerçekleşti.