Enflasyon kar darbesi yedi yine de 31 yıl geriye gitti

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon kar darbesi yedi yine de 31 yıl geriye gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2004 01:51

Ocak ayında yaşanan olumsuz kış şartları toptan eşya fiyatlarını bir önceki aya göre yüzde 2.6 gibi yüksek bir oranda artırdı. Buna rağmen, tüketici fiyatları yıllık bazda son 31 yılın, toptan eşya fiyatları da son 29 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ENFLASYON, yaşanan tüm olumsuz hava şartlarına rağmen tüketici fiyatlarıyla (TÜFE) yıllık bazda son 31 yılın, toptan eşyada da (TEFE) son 29 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) açıkladığı rakamlara göre, 2004 yılı Ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 10.8, tüketici fiyatlarında yüzde 16.2 oldu.

Yıllık enflasyon TÜFE'de en son 1973 yılında yüzde 16'yı, TEFE'de ise 1975 yılında yüzde 10.1'i görmüştü.

Ocak ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatları yüzde 2.6 gibi yüksek bir oranda artarken, tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 0.7 oldu.

Uzmanlar, enflasyondaki düşüşün bu şekilde sürmesi halinde şubat itibariyle yıllık TEFE artışının tek haneli rakamlara inebileceğini tahmin ediyorlar.

Geçen yıl Ocak ayı itibarıyla, yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 32.6, tüketici fiyatlarında ise yüzde 26.4 düzeyindeydi. 2004 yılı Ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon, 2003 yılı Ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon rakamları, toptan eşyada 21.8 puan, tüketici fiyatlarında ise 10.2 puan altında gerçekleşti.

TARIM FİYATLARI ARTTI

TEFE'de ocakta yüzde 2.6 ile son dokuz ayın en yüksek artışı yaşandı. Bu artışta ağır kış koşulları tarım fiyatlarında yaşanan yüzde 9.3 oranındaki artış etkili oldu. 2003 Ocakta aylık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 2.6, toptan eşyada yüzde 5.6 olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz aralık ayında ise aylık fiyat artışı toptan eşyada yüzde 0.6, tüketici fiyatlarında yüzde 0.9 olmuştu.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı yeni İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ne göre 2004 yılı Ocak ayında perakende fiyatlar binde 6 oranında azaldı. Perakende fiyatlar Ocak ayı itibariyle yıllık yüzde 17.7 oranında arttı. Ocak 2003'te perakende fiyatlar aylık yüzde 0.1, yıllık yüzde 25 artış göstermişti.

Giyim geriledi gıda yükseldi

OCAK
ayında tüketici fiyatlarında artışı yüzde 0.7'de kalmasında mevsimlik indirimler nedeniyle giyim ve ayakkabı harcamalarındaki yüzde 4.7 oranındaki düşüş belirleyici oldu. Ocakta giyim fiyatları yüzde 4.9, ayakkabı fiyatları ise yüzde 4.2 oranında azaldı. Giyim ve ayakkabı harcamalarındaki son bir yıllık artış ise yüzde 14 düzeyinde kaldı.

TEFE kapsamındaki tarım fiyatlarında yaşanan yüzde 9.3 oranındaki artışa rağmen TÜFE'deki gıda, içki ve tütün harcamalarındaki artış yüzde 1.2'de kaldı. Ocakta gıda fiyatları yüzde 1.4, içecek fiyatları yüzde 0.2 arttı. Sigara ve tütün fiyatları ise değişmedi. Söz konusu harcama grubunda son bir yıllık fiyat artışı ise yüzde 18.2 ile genel TÜFE artışının üzerinde gerçekleşti.

Konutla ilgili harcamalar ise yüzde 1.2 oranında artış kaydetti. Konut harcama grubunun en ağırlıklı bölümünü oluşturan kira harcamalarında ocakta yüzde 1.5 oranında artış yaşandı. Konut harcamalarında son bir yıllık dönemdeki artış ise yüzde 16.7 düzeyinde oluştu.

En pahalı il Zonduldak

Ocak
ayında tüketici fiyatlarında en düşük fiyat artışı yüzde 0.3 ile Mersin'de, en yüksek fiyat artışı yüzde 3.6 ile Zonguldak'ta yaşandı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) seçilmiş bazı iller itibariyle belirlediği tüketici fiyatları endeksine göre, yıllık bazda ise en düşük fiyat artışı yüzde 12.6 ile Erzurum'da, en yüksek fiyat artışı da yüzde 19.7 ile Zonguldak'ta kaydedildi. Ocak ayı itibariyle Zonguldak, hem aylık, hem de yıllık bazda en yüksek enflasyonun yaşandığı il oldu.

Çekirdek enflasyon % 0.6

Çekirdek
enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise yüzde 0.6 düzeyinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon geçtiğimiz aralık ayında yüzde 0.9, 2003 yıl toplamında ise yüzde 12.3 olarak hesaplanmıştı.

Zam şampiyonu salatalık

Geçen
ay en hızlı fiyat artışı yüzde 65.8'le salatalıkta gözlendi. Bunda, Antalya'da yaşanan sel büyük bir rol oynadı. Taze fasulyenin fiyatı bir ayda yüzde 64.6, hamsinin fiyatı yüzde 52.1, domatesin fiyatı yüzde 47.5 arttı. Antalya'da yaşanan sel felaketi nedeniyle ocak ayının zam şampiyonu salatalık oldu. Salatalığın fiyatı bir ayda yüzde 65'ten fazla arttı. Taze fasulyede yüzde 64.6, hamside yüzde 52.1, domateste yüzde 47.5'lik fiyat artışı gözlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!