Enflasyon, hedefinin yarısı iki ayda gitti

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon, hedefinin yarısı iki ayda gitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

DİE'nin hesaplarına göre, şubat ayında toptan eşya fiyatları yüzde 4.1, tüketici fiyatları da yüzde 3.7 arttı. Toptan eşya fiyatlarında yılın ilk iki ayındaki artış yüzde 10.1'i buldu. Böylece, hükümetin yüzde 20'lik enflasyon hedefinin yarısına iki ayda ulaşılmış oldu.

HÜKÜMETİN Toptan Eşya Fiyat Endeksi'nde (TEFE) bu yıl için yüzde 20 olarak belirlediği hedefin yarısı iki ayda gitti. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), enflasyon rakamlarının Şubat ayında Toptan Eşya Fiyat Endeksi'nde (TEFE) yüzde 4.1, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 3.7 oranında arttığını açıkladı. Ocak ayında yüzde 5.8 olarak gerçekleşen TEFE'nin Şubat ayında da yüzde 4.1 çıkmasıyla, iki aylık enflasyon yüzde 10.1'e ulaşarak, hükümetin bu yıl için yıllık yüzde 20 olan TEFE hedefinin yarısını götürdü.

DİE'den yapılan açıklamaya göre, Şubat ayında, bir önceki aya göre, toptan eşya fiyatları yüzde 4.1, tüketici fiyatları ise yüzde 3.7 oranında arttı. 1999 Şubat ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 3.4, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 3.2 olmuştu. 1999 yılı Şubat ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 0.7 puan, tüketici fiyatlarında 0.5 puan üzerinde gerçekleşti.

Aylık bazda enflasyon rakamlarının Ocak ayına göre azalış gösterdiği belirlendi. Bir önceki ay toptan eşya fiyatları yüzde 5.8, tüketici fiyatları ise yüzde 4.9 oranlarında artmıştı.

YILLIK ENFLASYON

Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, Şubat ayı itibariyle son bir yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 67.5, tüketici fiyatlarında yüzde 69.7 olarak belirlendi. Bu yılın Şubat ayında yıllık enflasyon, toptan eşya fiyatlarında yüzde 67.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 69.7 oldu.

Buna göre yıllık enflasyon Şubat ayında, önceki yılın toptan eşya fiyatının 19.2, tüketici fiyatında da 5.8 puan üstünde gerçekleşti. 1999 Şubat ayında yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 48.3, tüketici fiyatlarında yüzde 63.9 olmuştu.

ÖZEL SEKTÖR ZAMLARI

Toptan eşya fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 4.1 olurken, bu artışın 0.6 puanı devlet, 3.5 puanı da özel sektörden kaynaklandı. DİE'den yapılan açıklamaya göre, Şubat ayı enflasyon rakamı devlette yüzde 2.7, özel sektörde yüzde 4.6 oldu.

DİE verilerine göre, bu yılın Şubat ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 7.6 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılıkta gerçekleşti.

Şubat'ta fiyatların en fazla arttığı sektörlerin başında, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık geldi. Toptan eşya fiyatları endeksine göre, Şubat ayında sektörel bazda fiyatlar, elektrik, gaz vesu sektöründe yüzde 2.5, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 3.8, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 7.6, imalat sanayinde yüzde 2.9 arttı.

Şubat ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 100.6 ile madencilik sektöründe gerçekleşti.

Yıllık enflasyon, tarım sektöründe yüzde 39, imalat sanayinde yüzde 80, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 68.8 oldu. Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 332.4 ile hampetrol ve doğalgaz çıkarımında, yüzde 169.2 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünlerinde, yüzde 166.2 ile de tütün ürünleri imalatında görüldü. Tüketici fiyatları endeksine göre, Şubat ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 6.5 ile gıda harcamalarında gerçekleşti. Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla yüzde 88.3 ile ulaştırma harcamalarında görüldü.

Domatese bir yılda % 254 zam

ŞUBAT ayında fiyatı en fazla artan ürünlerin başında domates geldi.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerine göre, Şubat ayında bir önceki aya göre, ana mal grupları arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 254 ile domates fiyatlarında gerçekleşti.

Şubat ayları itibariyle yıllık bazda en fazla zam gören ürünler arasında, yüzde 177.1 ile mazot, yüzde 153.1 ile zeytinyağı, yüzde 145.6 ile benzin, yüzde 120.6 ile antep fıstığı, yüzde 118.1 ile yumurta, yüzde 105.2 ile yeşil soğan başta geldi.

TÜSİAD: Enflasyonu özel sektör yükseltmiyor

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘Enflasyon bıçak gibi birden düşmeyecek. Zaten bunu biliyorduk. Geçmişin etkileri devam ediyor’’ dedi.

Hükümetin enflasyonla mücadele programının yansımalarını Nisan ayından sonra görülebileceğini belirten Yücaoğlu, özel sektörün enflasyonu artırdığı düşüncesine de karşı çıktı. Döviz kurundaki artışın yüzde 20 ile sınırlanmasına bağlı olarak bu yıl içinde ithal mallar ile yerli üretim arasındaki rekabetin arttığına işaret eden Yücaoğlu, ‘‘Böyle bir rekabet ortamında fiyatların yüksekte tutulması mümkün değil’’ dedi.

‘‘Bizim için önemli olan maliyetlerin belli bir oranda tutulmasıdır. Zaten ithal girdilerin maliyeti kontrol altında’’ diyen Yücaoğlu, özellikle finansman ve yerli girdilerin maliyetlerinin belirlenen hedeflerin üzerinde olduğunu söyledi. Yücaoğlu, ‘‘Finansman girdilerinin maliyeti yüzde 40, yerli girdilerin maliyeti de yüzde 40'ın üzerinde arttı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!