Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 10:51
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazım Koçu, ülke genelinde ısı yalıtımı uygulanmadan inşa edilen 10 milyonun üzerinde bina olduğunu, bunların yalıtımı yapıldığında enerjide yılda 2-4 milyar dolar arasında tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
Koçu, başlıca enerji kaynaklarından olan kömür, doğal gaz, odun ve elektriğe her geçen gün gelen zamlar nedeniyle, ısınma giderlerinin arttığını belirtti.
Son dönemde özellikle doğal gaza kış öncesi ardarda zam geldiğini, bu zamların faturalara yansımaya başladığını anımsatan Koçu, ısınma giderlerinin artmasının, yapılarda ısı yalıtımının önemini artırdığını dile getirdi.
YALITIMLA YILDA 2-4 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANABİLİRKoçu, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) “TSE 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları” standardının 2000 yılından bu yana zorunlu tutulduğunu, buna karşın bu standardın yeni yapılan bir çok evde uygulanmadığını öne sürerek, şunları kaydetti:
“Konutlarda yalıtım yapılmaması nedeniyle ısıtma ve soğutma için daha fazla enerji harcanıyor. Bu da hem maddi anlamda önemli oranda bir kayba, hem de hava kirliliğine neden oluyor. Hava kirliliği de başta çocuklar olmak üzere insanların sağlığını tehdit ediyor. Tüm bu kayıplara karşın halen binalarda ısı yalıtımı konusunda gerekli hassasiyet gösterilmiyor. Ülke genelinde ısı yalıtımı uygulanmadan inşa edilmiş 10 milyonun üzerinde bina var. Bunların yalıtımı yapıldığında enerjide yılda 2-4 milyar
dolar arasında tasarruf sağlanabilir.”
ISINMADA İSVEÇ'TEN YÜZDE 230 DAHA FAZLA ENERJİ HARCIYORUZTürkiye'de yapıların birçoğunda ısı yalıtımının yapılmaması nedeniyle ısınma için aşırı yakıt tüketildiğini anlatan Koçu, “Bugün birim hacmi ısıtmak için yapıların yalıtımsız olması nedeniyle Fransa'dan yüzde 46, İsveç'ten yüzde 230 daha fazla enerji harcıyoruz. Bu aşırı yakıt tüketimi, ısı yalıtımına gereken önemin verilmemesinden ve standart dışı yapılaşmadan kaynaklanmaktadır” diye konuştu.
Koçu, binalarda ısı yalıtımı uygulamaları ile ısınma için harcanan enerjiden en az yüzde 50 tasarruf etmenin mümkün olabileceğini, kabarık faturalarla karşılaşmak istemeyen vatandaşların mutlaka kış öncesi binalarının yalıtımını yaptırması gerektiğini bildirdi.
EVLERDE ISI YALITIMININ MALİYETİKonya'da faaliyet gösteren bir ısı yalıtım firması yetkilisi de, ortalama 100 metre karelik bir dairenin dış cepheden 2 bin 700 YTL veya iç cepheden bin 900 YTL'ye yalıtımının yapılabileceğini belirtti.
Boya, işçilik ve malzemenin de fiyata dahil olduğu söz konusu yalıtım ile yüzde 30-35 oranında tasarruf sağlanabileceğini dile getiren yetkililer, pencerelerin de PVC ve ısı cam yaptırılması halinde tasarruf oranının daha da artacağını bildirdi.
Yetkililer, 100 metre karelik bir evin ortalama 8 penceresinin bulunduğu var sayıldığında da bunların PVC ve ısı cama dönüştürülmesinin 2-3 bin YTL'yi bulabileceğini kaydetti.