Enerjiye 1 milyar dolar yatıracağız

Güncelleme Tarihi:

Enerjiye 1 milyar dolar yatıracağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2008 15:42

Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel ile dün başlayan röportajımız devam ediyor. <1>Özel

Haberin Devamı

I. Bölüm: İstanbul'da iki bölge çok avantajlı

- Sektör olarak hükümeten ne tür beklentileriniz var?

Türkiye'de büyük bir konut açığı var ama ihtiyaç sahibi ailelerin yalnızca ufak bir bölümü konut alabilecek finansal olanağa sahip. İşte yüzde 80'lik bu kısmı alıcı hale getirilmesi çalışma gerekiyor. Bu çalışma da çeşitli ayaklardan oluşuyor.

- Nedir onlar?

Bunlardan biri vergi, resim ve harçlarda indirim. Arsanın KDV'sinden inşaat malzemelerinin KDV'sine, ruhsat ve tapu harçlarına kadar bir takım indirimler sağlanabilirse, özel sektörün de dar gelirli için konut yapma şansı olur. Bu durumda konut piyasasının önü açılacak, konut satışında sağlanacak kolaylıklar tüketiciye yansıyacak.

- BaÅŸka?

Eren GÃœLER YAZIYOR

Faiz oranlarında sübvansiyon projesi de saÄŸlanabilirse piyasanın önü açılabilir. Ayrıca mortgage kredisi kullananlara vergi indirimleri saÄŸlanabilir. Çünkü zaten dünyada da böyle uygulanıyor.Â

Haberin Devamı

- Yeni şehirlere girmeyi düşünüyor musunuz?

Şu anda İstanbul ve İzmir'deyiz. Diğer bütün illere bakıyoruz ama bir yatırım yok. AVM olarak Hatay ve Adana'da projelerimiz var.

- Holding olarak hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?

Dört ana grupta varız. Biri herkesin bildiği gibi gayrimenkul. Ayrıca döküm sektöründe 20 yıldır varız. 120 milyon YTL ciro yapan, 60 bin ton kapasitesi olan Trakya Döküm ile faaliyet gösteriyoruz. Bu şirketimiz her sene en büyük 500 sıralamasına girer.

" Sektörün canlandırılması için vergi, resim ve harçlarda indirim gerekiyor. "

25 yıldır da çimento ve hazır beton sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Hazır betonda 2 milyon metreküp üretim kapasitemiz var. İstanbul genelinde 10 tane santralimiz var ve çok büyük bir pazara hitap ediyoruz. Hazır betonu desteklemek üzere 2 milyon ton kapasiteli çimento fabrikasının inşaatı da devam ediyor.

- Ne zaman bitecek?

2009 başında devreye girecek. 150 milyon YTL ciro hedefi var.

- Dördüncü grup?

Haberin Devamı

" Türkiye'de enerjide çok büyük yatırımlar olacak, biz de yapacağız. "

Enerji. Orada 3-4 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Hidroelektirik, jeotermal, termik, rüzgar ve güneş enerjisi üzerine yatırımlarımız var. İki tane hidroelektrik santralinin yapımı halen devam ediyor.

- Holding olarak bu sektörler arasında belirli bir önceliğiniz var mı?

Enerji Türkiye için stratejik bir sektör. Önümüzdeki dönemde bu sektörde sadece liberalleşme değil özelleştirmeler de olacak. Türkiye'de enerjide çok büyük yatırımlar olacak, biz de yapacağız. Yenilenebilir enerjiye ağırlık vereceğiz.

- Ne kadarlık bir yatırım planı var?

5 yıl içinde 1 milyar dolarlık enerji yatırımı öngörüyoruz.

Haberin Devamı

- Özelleştirmelere girecek misiniz?

Şimdilik düşünmüyoruz. Lisans ihalelerine girip kendi projelerimzi gerçekleştireceğiz.

- Kriz nedeniyle holding bünyesinde istihdam kaybı oldu mu?

" 5 yıl içinde 1 milyar dolarlık enerji yatırımı öngörüyoruz.

/images/100/0x0/55eb6af3f018fbb8f8bfca34
Biz buna bütün süreçlerin optimizasyonu, süreç iyileştirmeleri, iş yapış şekilleri ve organizasyon şemalarında yalınlaşma olarak bakıyoruz. 2001'den beri bu çalışmalar sürüyordu ve kriz nedeniyle çalışmaları hızlandırmak durumunda kaldık.

Netice olarak tüm bu çalışmalarla lağvettiğimiz pozisyonlar nedeniyle toplam istihdamda yüzde 5'lik bir azalma yaşadık.

Haberin Devamı

- Yeni istihdam planı var mı?

Yatırımlar devam ettikçe ve pazar hacimleri büyüdükçe, büyümenin olduğu tarafta istihdam artışı olacak. Ama şu anda netleşmiş bir plan yok.

Ama şöyle de birÅŸey var: Biz inÅŸaatlarımızı kendimiz yapmıyoruz. Anahtar teslim ihale edip müteahhitlere yaptırıyoruz. DoÄŸal olarak yatırımlar Soyak bünyesindeki istihdama bir miktar yansıyacak ama taÅŸeronlarda ciddi bir artış görülecek.Â

" Toplam istihdamda yüzde 5'lik bir azalma yaşadık. "

- Kaç kişi çalışıyor?

1500 kişi çalışıyor.

- Borsa'ya açılmayı düşünüyor musunuz?

Olabilir. Bunun planlarını geçmişte de yaptık. Önümüzdeki dönemde olmayacak diye birşey yok. Halka açık bir şirket de satın alabiliriz, mevcut bir şirketimizi de halka açabiliriz. Hatta yeni bir sektöre girip o şirketle de halka açılabiliriz. Duruma göre değerlendiriyoruz.

Haberin Devamı

- Yeni sektör derken...

Önümüzdeki 20 yılın planı içerisinde Üzerinde çalıştığımız birçok sektör var. Bunlardan herhangibirine girebiliriz. Çalışmalarını yapıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!