Güncelleme Tarihi:
Krediye ilişkin anlaşma, bugün İstanbul'da imzalandı. Alıcı kredisi ve ticari kredi olarak KFW'dan temin edilen 167 milyon Euro tutarıdaki kredinin dış garantörleri Hollanda-NCM, Alman-Hermes ve Fransa-Coface oldu. İç garantörlüğünü ise Akbank ve İşBankası üstlendi.
Uzun vadeli kredinin süresi, iki yılı geri ödemesiz alıcı kredisi için toplam 9.5 yıl olarak açıklandı. Santrallerin yatırım maliyetinin büyük kısmını oluşturan teçhizat siparişi Siemens Nederland BV, General Electric ve Standard Fassel konsorsiyumuna verilmişti.
Çalışmalarına başlanan 3 yeni otoprodüktör santrali, 2002 yılı içerisinde işletmeye geçecek.
Böylelikle Enerjisa toplam kurulu gücünü 370 MW'ye çıkarırken, elektrik üretim pazarından yaklaşık yüzde 2'lik bir pay alarak Türkiye'nin ilk 3 otoprodüktör şirketinden biri olacak.
İnşa edilmekte olan Enerjisa Adana, Mersin ve Çanakkale santrallerinin dış finansmanı için, daha önce Sinai Yatırım Bankası tarafından 24 milyon Euro tutarında Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı bir kredi sağlanmıştı.
KLOPPENBURG: KRİZE KARŞI BÜYÜK MİKTARDA KREDİ TEMİN EDİLMESİ ÖNEMLİ
Kreditanstalt Für Wiederaufbau'nun (KFW) BirinciBaşkan Yardımcısı Norbert Kloppenburg, Türk ekonomisinde yaşanan krize karşı bu kadar büyük miktarda kredi temin edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Norbert Kloppenburg, inşa edilecek santrallerin ülke ekonomisine enerji konusunda çok büyük katkılarda bulunacağını kaydetti. Bunun aynı zamanda Sabancı Holding'in ve Sabancı Grubu'nun ekonomik yapısına büyük katkılar sağlayacağı görüşünü dile getiren Kloppenburg, kamu kredisi veren KFW'nin hem Almanya, hem de Türkiye'de bir çok aktif çalışma yürüttüğünü anlattı.
Kloppenburg, KFW'nın kurulduğu yıldan beri ekonomik gelişmeler ve Türkiye'deki değişimleri yakından izlediklerini, işbirliklerinin en önemli kısmının finansal bölüm olduğunu bildirdi.
Türkiye'deki santrallarla ilgili birçok defa kredi verildiğini de hatırlatan Kloppenburg, 167 milyon Euro'nun önemli bir miktarı temsil ettiğini dile getirdi.
Kloppenburg, ''Bu önemli iş için ortak olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Sayın Sabancı ile çalışmalarımızı gelecekte de sürdürmeyi düşünüyoruz'' dedi.
KFW Birinci Başkan Yardımcısı konuşmasında, Fransa, Almanya ve Hollanda'daki kredi kuruluşlarının katkılarına da dikkati çekti.
''YAPILACAK ÇOK İŞİMİZ VAR''
Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, heyecanlı ve gururlu bir gün yaşadıklarını ifade ederek, her türlü krize ve değişime karşın kendilerini destekleyen, cesaret veren ve kararlı bir şekilde yola devam etme konusunda gösterdikleri güven için Sabancı Holding'in üst düzey yönetimine teşekkür etti.
Enerjisa takımını, böyle bir projeyi gerçekleştirdiği için kutlayan Sabancı, şöyle konuştu:
''Yapılacak çok işimiz var. Henüz projenin başındayız. Ama, doğru bir yola çıktığımıza inanıyoruz. Güçlü bir iş ortağı ile yola çıkıyoruz. Enerjisa'daki arkadaşlarımız Siemens gibi bir iş ortağı ile bütün bunları taçlandıran destekleyen KFW gibi bu konuları çok iyi takip eden güçlü bir finansman ortağı ile birlikte yola çıkıyoruz.
Güçlü, uzun vadeli bir ortaklık bu. 9.5 yıllara varan bir krediyi konuşuyoruz. Dolayısı ile burada birbirimize güven, projeye güvenmek ve yaptığımız işe güvenmek ve tabii ki ülkemize güvenmek çok önemli unsurlardır. Bunlara güvenerek yola çıkıyoruz.''
Güler Sabancı, bu başlangıcın gerek Enerjisa, gerek Sabancı Topluluğu gerekse Türkiye ve iş ortakları Siemens ve KFW'ya hayırlı olmasını diledi.
SABANCI: BİZİM ENERJİ ÇOK ÇOK PAHALI
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, sanayinin ana girdilerinden enerjinin Türkiye'de çok çok pahalı olduğunu belirterek, ''Nasıl sanayiciyim deyip de, dünya pazarlarına varacak, rakipleri ile mücadele ederken buanormal enerji ile köşe başına tutacan, mümkün değil'' dedi.
Sabancı, Alman Yatırım Bankası KFW'nın Enerjisa'nın inşa ettiği 3 yeni otoprodüktör santralına 167 milyon Euro tutarında finansman sağlamasına ilişkin sözleşmenin imza töreninde yaptığı konuşmada, hayırlı bir iş için burada olduklarını ifade ederek, ''Hayırlı işler dolu dolu gerekli benim memleketimde'' dedi.
Projenin iki krizin arasında gerçekleştirildiğine işaret eden Sabancı, Güler Sabancı, Hazım Kantarcı, diğer yöneticiler ve Siemens'e projeye olan katkılardından dolayı teşekkür etti.
Sakıp Sabancı, Siemens'in 43 yıldır Türkiye'de bulunduğunu hatırlatarak, birçok projelere gönül verdiklerini ve önümüzdeki dönemde de beklentilerinin devam edeceğini bildirdi.
Sakıp Sabancı, toplantı öncesi KFW yetkilileri ile yaptığı bir konuşmayı aktararak, şöyle dedi:
''Bankacı arkadaşlarıma, (acaba sizin bankanızda insanların seçiminde veya projelerin alıp verilmesinde siyasetçilerin rüzgarı varmı?) diye sordum. Bu sualime şaştılar. (Bu bir ekonomik olaydır. Projenin değerine bakılır. Projenin değeri ülkelere, müteşebbislere ve toplumlara fayda verirse gerçekleştirilir. Siyasetin burda ne alakası var) dediler.
Bizde devlet bankaları var devlet kontrolünde. (Özelleştireceğiz) diye lafımız var. Bir sene, iki sene, beş sene, on sene...laftan başka bir şey yok. Bunun altını çizerek söylüyorum; ekonomik kuralların siyaset ile ilgisinin sıfıra götürülmek mecburiyeti varmış. ''
''ENERJİ YOK, ÜRETİM YOK''
Konuşmasında enerji konusuna da değinen Sabancı, geçmiş dönemlerde enerji darlığı olduğuna ilişkin haberleri hatırlatarak, şöyle dedi:
''Enerji bulunamaz, enerji yok, ithal etme mecburiyeti. Bulgaristan'dan enerji al. Bu ne iştir yani. Bir gün var, süreçler gidiyor, bir gün yok. Hangi konuda, enerjide. Enerji yok, hayat yok. Enerji yok, üretim yok. Akıllı, bol, kaliteli, ucuz fiyatlı enerjiye ihtiyacı var akıllı üreticilerin.
Ana girdilerden biri olan enerjide, rakamları ve dünyadaki rakipleri önüne koyuyorsun, bizim enerjinin fiyatını karşılaştırırsan ayıplığın çıkar. Bizim enerji çok çok pahalı. Nasıl sanayiciyim deyip de, dünya pazarlarına varacak, rakipleri ile mücadele ederken bu anormal enerji ile köşe başına tutacan mümkün değil.''
Enerji üretirken uçup giden bir buhar olduğunu dile getiren Sabancı, ''Uçup gitsin mi bu buhar, kullanılsın mı? İşte birbirine bağlı akıllı projeler varsa, güzel numuneler meydana getirilirse o zaman (kriz var, problem var demez) Alman bankası da buraya gelmiş, yatırıma girer, devam eder. Siemensciler de gönül verirler projeye. Sabancılar da bu işe sahip olur'' diye konuştu.
Herkesin bu memlekette bir görevi bulunduğunu, bu görevin de yılmamak olduğunu ifade eden Sabancı, kim ne iş yapıyorsa daha iyisinin yapılması için çalışmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.
"GÖZÜM DOYMUYOR"
Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen gruplara ayrı ayrı teşekkür eden Sabancı, ''Gözüm doymuyor. Yeni yeni projeler, yeni yeni yatırımlar. Gözüm aç oğlu aç be...'' şeklinde konuştu.
Sakıp Sabancı, Toyota'dan gelen haberler doğrultusunda 260 milyon dolar yatırım yapılarak Toyotasa'ya da bir şeyler yapılacağının söylenilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini, bu projelerin çoğaltılmasını dilediğini kaydetti.
Bu konuda sihirli kelimenin elele vermek olduğunu vurgulayan Sabancı, bu işin siyasetçilerden başlaması gerektiğini belirterek, ''Daha sonra çalışmak, lakırdı yerine üretmek'' ifadesini kullandı.
NOTLAR
Bu arada toplantının ardından yapılan imza töreni sırasında, Sakıp Sabancı ''taraflar imzalıyor, ben de şahidim. Hayırlı olsun'' dedi.
Sözleşmenin imzalanmasından sonra, Sakıp Sabancı da sözleşmeye imza attı.
Kendi aralarında şakalaşan Sakıp Sabancı, Norbert Kloppenburg, Güler Sabancı, KFW Başkan Yardımcısı Karl Heinz Wellman ve Yaman Akar, daha sonra Siemens yetkilileri ile birlikte basın mensuplarına poz verdiler. (İstanbul-aa)