Güncelleme Tarihi:
23. Dünya Enerji Kongresi ile geçtiğimiz hafta dünya enerji sektörünün gözü İstanbul’daydı. Dünyanın dört bin yanından üç bini aşkın delegenin katıldığı kongrede, enerji bakanları, yetkilileri, akademisyenler ve uzmanlar, enerjinin geleceğini tartıştı. Kongreye damgasını vuran toplantılardan biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk gün dünya liderini ağırlamasıydı. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Bu zirvenin hemen ardından iki önemli uluslararası anlaşmaya imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in katıldığı imza töreninde iki ülkenin enerji bakanları, Rus doğalgazını Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı konusunda anlaşma imzaladı. Akabinde Türkiye ile KKTC arasında elektrik iletim hattı kurulmasını da içeren işbirliği anlaşması yapıldı. Üçüncü gün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, video konferansla kongreye katılarak sürdürülebilirlik konusunda yürüttükleri çalışmalardan ötürü Dünya Enerji Konseyi’ne teşekkür etti.
TÜRK AKIMI VE OPEC
Kongreye katılan isimler arasında Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khalid Al-Falih, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al-Mazrouei, Afganistan Enerji ve Su Bakanı Ali Ahmad Osmani gibi bakanlar, BP, Saudi Aramco, Gazprom, Total, Socar, Lukoil, EDF, ENGIE, E.ON, Royal Dutch Shell gibi şirketlerin CEO’ları, Türkiye’den pek çok şirketin yöneticileri ile Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol vardı. Yerli ve yabancı bin 200 medya mensubu kongreyi takip etti. Uzun süredir gündemde olan petrolde ‘üretim kısılması’ konusu Dünya Enerji Zirvesi’nin de gündemindeydi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin ilk gününde Rusya’nın üretimi kısmaya hazır olduğunu açıkladı. Petrol piyasasını yeniden dengelemek için koordine çalışma yollarını arayan Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Venezuela ve Rusya enerji bakanları daha sonra İstanbul’da kapalı kapılar ardında gayri resmi bir toplantı gerçekleştirdi. Atlantik Konseyi de Dünya Enerji Kongresi kapsamında etkinlik düzenledi. Bununla birlikte perşembe günü İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji Kongresi’ne katıldı. Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bir araya geldi. Görüşmede, İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz ihracatı ve Türkiye’nin Filistinlilere elektrik temin etme konuları gündemdeydi.
“Yeni Ufukları Kucaklamak” başlığını taşıyan kongrenin açılış gününde Dünya Enerji Konseyi bir mesaj yayınladı. Dünya ekonomilerinin karbon emisyonunu azaltmak için yeterince çaba sarf etmediklerine dikkat çeken Konsey, küresel enerji sektörüne enerjiye yeni bir anlayışla yaklaşması ve bu konuda harekete geçilmesi için çağrıda bulundu. Dört günü farklı temalara ayrılan 2016 Dünya Enerji Kongresi’nin ilk gününde, yarının enerjisini şekillendirecek, global enerji sisteminin geleceğine ilişkin öngörüler ve senaryolar tartışıldı. İkinci günün odağında ise iş ve kaynak yönetimine dair fırsatlar; güvenilir bir enerji sistemi oluşturabilmek için şart olan adaptasyon ve inovasyonun beraberinde getirdiği sorunlar vardı. Global üçlü enerji açmazı olarak tanımlanan, sürdürülebilirlik, güvenlik ve enerjiye erişim denklemine çözüm önerileri ve buna ilişkin politikalar üçüncü günün başlığıydı.
AFRİKA İÇİN ÖZEL OTURUM
SON gün ise Afrika’ya ayrıldı; Sahraaltı Afrika’da sürdürülebilir bir enerji geleceğini şekillendirecek faktörler ve inovasyonlar masaya yatırıldı. Dünya Enerji Kongresi’ne damga vuran başlıklardan biri, sürdürülebilir enerji oldu. Enerji Trilemması (Üçlü Enerji Açmazı), kongre çerçevesindeki iklim değişikliği ve çevre sorunları ile birlikte ele alındı. Etkinlikte petrolden doğalgaza, kömürden biyokütleye, güneşten rüzgara, tüm enerji kaynakları ile enerji depolama teknolojileri konuşuldu. İklim değişikliğine karşı neler yapılabileceği konusu ile dünyada henüz elektrik alamayan Afrika kıtasındaki 1 milyarı aşkın nüfusun enerjiyle buluşturulması meselesine de çözümler arandı.
YENİLENEBİLİR ARTIŞ ARZI DEĞİŞTİRDİ
KONGREDE açıklanan Dünya Enerji Kaynakları 2016 raporuna göre, birçok ülkenin enerji kaynaklarında çeşitliliğe yönelmesi, ortak mülkiyetin artması ve mikro şebekelerin gelişmesi, enerji dünyasını değiştirdi. Yenilenebilir enerji kaynakları pazarında yatırım, kapasite ve büyüme oranlarındaki beklenmedik yükseliş, söz konusu değişimde önemli rol oynuyor. Bu durum, fiyatların düşmesi, ayrıca ekonomik büyüme ile sera gazı emisyonunun giderek ayrışması üzerinde etkili oluyor. Raporun tanıtımında konuşan Dünya Enerji Kaynakları Başkanı Hans-Wilhelm Schiffer şunları söyledi: “Yenilenebilir kaynaklara dayanan global enerji kapasitesi son 10 yılda iki kat arttı; 2006 yılında 1,037 GW iken 2015 sonu itibarıyla 1,985 GW seviyesine ulaştı. Bu başta, güç üretimi için rüzgar ve güneş enerjisinin rekor düzeyde kullanımı sayesinde gerçekleşti. Rüzgar enerjisi kapasitesi küresel çapta 2006’da 74 GW’tı, 2015 yılında bu oran 432 GW oldu. Kurulu güneş enerjisi kapasitesi de aynı dönem içinde 6 GW’tan 227 GW seviyesine ulaştı. Global hidrogüç kapasitesi 2006’tan bu yana yüzde 35 oranında artarak, 893 GW’tan, 154 GW’ı pompaj depolamalı olmak üzere, 1.209 GW’a (2015) ulaştı.”
‘BARIŞ İÇİN PAYLAŞIM’ VURGUSU
KONGRENİN ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm dünyayla ‘Barış için paylaşalım’ mesajını vermek istiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm dünyaya ‘Barış için paylaşalım’ mesajını ulaştıralım istiyoruz. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz bu platformlarda Afrika’da enerjiye erişim konusu ayrıntılı şekilde ele alınacak. Bizim Afrika ile ilişkilerimiz daha farklı. Ülkemizin geçmişinde sömürgecilik yoktur. Afrika’daki çalışmalarımızı, Afrika’nın imkanlarını Afrikalılarla değerlendirmeye çalışıyoruz. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, yatırımdan, beslenmeden, ısınmadan bahsedebilmemiz mümkün değil. Bölgedeki bu aciliyet nedeniyle çalışmalarımızı bu bölgede yoğunlaştırdık” dedi.
30 TON SU TÜKETİLDİ
1,800 personel ve 800 güvenlik görevlisinin görev yaptığı kongreyle eş zamanlı olarak, 15 bin metrekare alanda 100’e yakın şirketin ve 2 bin 500’den fazla ziyaretçinin katıldığı bir enerji fuarı düzenlendi. Kongre süresince 9.5 ton yiyecek, 30 ton su tüketildi. Konferans süresince bir de gazete çıkartıldı. “10. Dünya Enerji Konferansı” adlı gazete İngilizce, Fransızca ve Türkçe olmak üzere üç dilde hazırlandı. Dünya Enerji Konseyi’nin üç yılda bir düzenlediği Dünya Enerji Kongresi’nin 24’üncüsüne, 2019’da Abu Dabi ev sahipliği yapacak.