Enerjinin ’çantacıları’nı teminatla ayıklama planı

Güncelleme Tarihi:

Enerjinin ’çantacıları’nı teminatla ayıklama planı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 00:00

EPDK, enerji sektörünü kazandığı ihaleleri zamanında bitirmeyip devreden ’çantacı’lardan temizlemek için ’banka teminatı’ uygulaması başlatıyor.

Lisans başvurusu olan 920 yatırımcının kuracakları santralın büyüklüğüne göre teminat mektubu vermesi gerekiyor. EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Özel şirketlerin vermesi gereken teminat tutarı 900 milyon YTL’yi aşıyor" dedi.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK) enerji sektörlerinde çok tartışılacak bir karara imza attı. Eski-yeni ayrımı olmaksızın enerji yatırımına talip bütün firmaların, yatırım kapasitesine göre belirlenmiş tutarlarda teminat mektubu vermesi gerekiyor. Bu düzenleme; lisans verilmiş ve değerlendirmesi süren başvuru sahibi 920 üretici şirketin, bankalardan 29 Kasım’a kadar yaklaşık 1 milyar YTL’lik teminat mektubu bulması gerektiği anlamına geliyor. Teminat zorunluluğu; sektörde "çantacı" olarak anılmaya başlanan, lisans başvurusunda bulunmasına karşın yatırım yapmayan, geciken ya da hisseleri satılan firmaları sektörden ayıklamak amacıyla yapıldı.

KAPASİTEYE GÖRE MEKTUP: Yönetmelik değişikliğine göre üretim, otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisans başvurusu yapmış veya yapacak şirketler, kuracakları santralın kurulu gücü üzerinden megavat başına belirlenen miktarlarda banka teminat mektubu verecek. Megavat başına yatırım bedeli tutarları ise Kurul’ca ayrıca belirlendi. EPDK, doğalgaz-fuel santrallarında megavat başına 1 milyon, hidroelektrik santrallar için 1 milyon 600 bin, rüzgar enerjisi için 2 milyon YTL yatırım bedeli öngörüyor. Teminat mektupları için de bu bedeller esas alınıyor. Yatırım büyüklüğüne bağlı olarak EPDK’yla lisans ilişkisi içinde olan firmaların, 0-10 megavat için yüzde 3, 10-100 megavat için yüzde 2, 100 ve üstü megavat kurulu güç kapasitesine sahip santrallar için, yüzde 1 oranında teminat mektubu getirmesi gerekiyor.

ÇİN’LE YARIŞIYORUZ: EPDK Başkanı Yusuf Günay, değişikliğin mantığını anlatırken, Türkiye’nin elektrik enerjisi talep artışında Çin’le yarıştığını söyledi. Talebin yılsonunda yüzde artarak 190 milyar kilovatsaati aşacağını belirten Günay, şöyle konuştu: "Artan talebin karşılanması için özel sektör yatırımlarının hayata geçirilmesi şart. Bunun için Kurumumuzdan lisans almış, alacak şirketlerin yatırımlarını tamamlaması hayati önem taşıyor. Aslında teminat şartı kanun değişikliğiyle geldi. Biz de gereğini yaptık. Lisans sahibi ve yeni lisans başvurusunda bulunacak şirketleri uyarıyorum. Zaman sınırlı ve teminat tutarı toplamda çok büyük rakamlara ulaşıyor. Önümüzdeki dönemde rüzgár santralları başvuruları da alacağız. Mağdur olmamak için ellerini çabuk tutsunlar, teminat mektuplarını alıp Kurumumuza sunsunlar."

GERÇEK YATIRIMCI AYRILACAK: Günay, yeni dönemde lisans verirken, şirket sermayesinde en az yüzde 10 doğrudan ya da dolaylı pay sahibi ortakların, daha önceki yatırım gerçekleşmelerine de bakacaklarını açıkladı. Bu yolla çok sayıda lisans alıp, yatırıma dönüştürmeyen şirketlerin yeni lisans almasını engelleyeceklerini vurgulayan Günay, "Ciddi çalışmalar yapan gerçek yatırımcılar ile kamuoyunda (projeci, çantacı) diye bilinip bu işin sadece ticaretini yapanlar birbirinden ayrılacak" dedi. Günay, bu durumdaki proje sayısının yaklaşık 400, teminat mektubu tutarının da 300 milyon YTL düzeyinde olduğunu açıkladı. Teminat mektubu konusunda ikinci bir kategori daha olduğunu anımsatan Günay, "Uygun bulunan, incelenen ve başvuru aşamasında olan projeler dikkate alındığında özel şirketler tarafından peyderpey verilmesi gereken teminat tutarı 900 milyon YTL’yi aşıyor" dedi.

Teminat getirmeyenin lisansı iptal edilecek

EPDK Başkanı Yusuf Günay, kanuna göre teminat yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere para cezasından lisans iptaline varan yaptırımlar uygulanacağını belirterek, şöyle devam etti: "Yaptığımız düzenleme ile yeni yatırım başvurusu yapanlardan için ise elektriği hangi kaynaktan üreteceğine bakmadan, evvela megavat başına 10 bin YTL teminat bedeli alacağız. Ardından uygun bulma kararı verilmesinden itibaren 90 gün içinde yatırımın tamamı için belirlenen teminat tutarını sunmak zorundalar. Yoksa lisans alamayacaklar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!