Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin cari işlemler açığı mart ayında beklentilerin altında gelerek, 5 milyar 396 milyon dolar olarak gerçkleşti. Merkez Bankası tarafından açıklanan, 2013 yılı ocak-mart dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde de cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre, 383 milyon dolar azalarak 15 milyar 917 milyon dolara geriledi. Cari açık 2012 yılının Mart ayında 6.26 milyar dolar, ilk üç ayında ise 16.3 milyar dolar olmuştu.
ENERJİ-TURİZM VERİLERİ
Yıllıklandırılmış bazda ise cari işlemler açığı 47 milyar 138 milyon dolar olurken, cari açıktaki bu düşüşe, dış ticaret açığındaki artışa karşılık, enerji ithalatındaki azalma ve turizm gelirleri gibi hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerdeki artış katkı sağladı.
Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 1 milyar 146 milyon dolar artarak 4 milyar 124 milyon dolara, turizm giderleri de 361 milyon dolar yükselerek 1 milyar 123 milyon dolara ulaştı.
2013’TE BİRAZ ARTACAK
Mart ayı cari açık verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın aylık bazda ve ilk çeyrekte geçen yıla göre düştüğüne dikkat çekerek, “Cari açıkta 60.7 milyar dolar olan yıl sonu Orta Vadeli Plan (OVP) tahminin üzerine çıkılmaz” dedi.
İç piyasadaki canlanmaya bağlı olarak gelecek aylarda cari açıkta kısmi artışlar görüleceğinin altını çizen Çağlayan, “Bunu normal karşılamak gerekir. 2013’te açık 2012’nin bir miktar üzerinde olacak” ifadesini kullandı. OVP’de cari açığın GSYH’ye oranının yıl sonunda yüzde 7.1 olması bekleniyor.
8 MİLYAR DOLARLIK HİZMET
Çağlayan, mart ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin 597 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı ile turizm gelirlerinin çok iyi olduğunu kaydetti. Mal ve özellikle hizmet ihracatının iyi gittiğini belirten Çağlayan, hizmet ihracatının mart ayında 3 milyar doları, yılın ilk 3 ayında ise 8 milyar doları geçtiğini kaydetti. Çağlayan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 25 artış var. Hizmet ihracatımızda ciddi bir ivmelenme var. İlk 3 aydaki performans, 2012’de 44 milyar dolar ile rekor kıran hizmet ihracatımızın bu yıl 48 milyar dolara ulaşabileceğini gösteriyor.”
Merkez’den faiz indirimi bekliyorum
İLK çeyrek sanayi üretim verilerinin zayıf geldiğini hatırlatan Zafer Çağlayan, büyümede ilk çeyrek beklentilerinin altında kalacağını, buna karşılık reel kurun 120’nin üzerine çıktığını, bu nedenlerle PPK’dan bu hafta bir faiz indirimi daha beklediğinin altını çizdi. Uluslararası konjonktürün buna çok uygun gittiğini kaydeden Çağlayan, şunları söyledi: “Sadece geçtiğimiz günlerde Güney Kore, Avustralya ve Avrupa Merkez Bankaları faiz indirdi. Dış faizler bu kadar düşükken, ekonomimizi yeniden hızlandırmamız gerekiyor. Ardından bankalar da bu indirime ayak uydurmalı. İşletmelere maliyetlerini artıran ek faiz, komisyon getirerek üretim zorlaştırılırsa, yatırım ve üretimde artış görmemiz zorlaşır.”
Şubat ayını revize etti
MERKEZ Bankası Şubat ayı verisini daha önce açıkladığı 5.13 milyar dolardan 4.94 milyar dolara revize etti. Ekonomistler önümüzdeki dönemde ekonomik aktivitede canlanmaya paralel cari açığın kademeli olarak artmasını bekliyor.
BIST’te yabancı alımı martta arttı
YURTDIŞINDA yerleşik kişiler hisse senedi piyasasında Mart ayında 511 milyon dolar alımla ilk üç aylık dönemde 393 milyon dolar net alım yaparken, Mart ayındaki 1.65 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senetleri alımı ile birlikte ilk çeyrekte toplam 4.05 milyar dolar tutarında alım gerçekleştirildi. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde 690 milyon dolar artış gösteren rezerv varlıkların içinde bulunan resmi rezervler, bu yılın aynı döneminde de 7.02 milyar dolar artış kaydetti. Bu gelişmede dış ticaret açığının 264 milyon dolar artarak 17 milyar 47 milyon dolara yükselmesine karşın hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 823 milyon dolar artarak 2 milyar 873 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.
Yatırımlar 2.5 milyar azaldı
MERKEZ Bankası verilerine göre, 2013 yılı ocak-mart dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 2 milyar 519 milyon dolar azalarak, 2 milyar 43 milyon dolara gerilerken, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar 1 milyar 599 milyon dolar azalarak 688 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Net çıkış 1.9 milyar dolar
YATIRIM geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı dönemine göre 34 milyon dolar artarak 1 milyar 912 milyon dolara yükseldi. Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, ocak-mart döneminde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 2 milyar 519 milyon dolar azalarak 2 milyar 43 milyon dolara geriledi.