Enerjik dönüşüm

Güncelleme Tarihi:

Enerjik dönüşüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 21:28

Türkiye’de ilk kez bir akaryakıt istasyonunda ‘hızlı şarj’ üniteleri ile hizmet vermeye başlayan Aytemiz, bu istasyonların sayısını kısa süre içinde 6-7’ye çıkarmayı hedefliyor. Yani istasyonlar artık benzin değil, enerji istasyonu haline gelecek…

Haberin Devamı

AYTEMİZ Genel Müdürü Ahmet Eke, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında elektrikli araçlar ve buna yönelik planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Elektrikli araçların sayısının hızla artacağına ve vazgeçilmez olacaklarına inandıklarını belirten Eke, altyapılarını da şimdiden elektrikli araçlara göre hazırlamaya başladıklarını anlattı. İstasyonlarını artık benzin istasyonu olmaktan çıkartıp adına “enerji istasyonu” dediklerini söyleyen Eke, “Enerjiniz bizden demeye çalıştık. Eşarj firması ile bir istasyonumuza en yeni teknoloji ile büyük bir hızlı şarj ünitesi koyduk, otomobil 25 dakikada fulleniyor. Aynı anda üç tane araç yan yana şarj olabiliyor. Sayımızı 1 ile başladık, şimdi İstanbul’da bir Anadolu bir Avrupa yakası, Ankara, Kayseri, İzmir Konya gibi 6-7 ilde daha hızlı şarj ünitesi kurup, ‘Gelin 10-15 dakikada bu işleminizi tamamlayın, ihtiyaçlarınızı tamamlayın’ demek istiyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu’nun (TEHAD) verilerine göre, Türkiye’de nisan itibarıyla binin üzerinde elektrikli araç trafiğe çıktı. Türkiye’de yılın 9 aylık döneminde 46 elektrikli ve 2 bin 717 hibrit araç satışı yapıldı. Araç şarj istasyonu sayısının çoğalmasıyla elektrikli araç sayısının da artması bekleniyor.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM

Akaryakıt dağıtım şirketi Aytemiz, otomotiv endüstrisindeki değişim ve dönüşüme ayak uydurarak, sayıları her geçen gün artan elektrikli araçlar için Türkiye’de ilk kez bir akaryakıt istasyonunda ‘hızlı şarj’ üniteleri ile hizmet vermeye başladı. Aytemiz, istasyon içerisindeki bu ilk uygulamayı İstanbul-İzmir otoyolunun en kritik konumlarından biri olan Bursa’da hızlı şarj ünitesi ile hayata geçirdi. Eke, “Elektrikli araçların sayısının hızla artacağına vazgeçilmez olacağına inanıyoruz. Bu istasyonları artık benzin istasyonu olmaktan çıkartıp adına enerji istasyonu dedik. Enerjiniz bizden demeye çalıştık. Eşarj firması ile hızlı şarj ünitesi kurduk. Sayımızı 1 ile başladık, 6-7 ilde daha hızlı şarj ünitesi kurup, ‘Gelin 10-15 dakikada bu işleminizi tamamlayın, ihtiyaçlarınızı tamamlayın, bu yarışın (firmalar arası) içinde size her imkânı sunacağız’ demek istiyoruz. Hareket alanlarının uğrak yerlerine göre belirleyeceğiz noktaları, inşallah 3-5 ayda tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

İlk kez bir akaryakıt istasyonunda ‘hızlı şarj’ üniteleri ile hizmet vermeye başladıklarından hemen sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin otomobili projesini açıkladığını ve yerli otomobilin elektrikli olmasına karar verildiğini anımsatan Eke, “Milli otomobil bir de elektrikli değince, bizim elektrikli otomobil ile yaptığımız bu atılım bir anda popüler oldu. Hemen ardından EPDK açıklama yaptı ‘Elektrikli araçlar için istasyonlarda nasıl şarj yapılacağına ilişkin yönetmelik taslağına başladık’ dedi. Bir şey konuşulmaya başlanınca hızlanıyor” yorumunu yaptı.

FARKLI BİR ŞEYLER ARIYORUZ

AHMET Eke, 2021’de bir perakendeci olma yolunca çok önemli adımlar attıklarını belirterek, “2021’e geldiğimizde bugün 530 olan istasyon sayımız 800 olacak, iyi noktalarda olacak. Tüketicilerin akaryakıt istasyonunda harcadığı zaman çok kısa. 10—15 dakikada mutlaka oradan ayrılırsınız. O sırada geçirdiğiniz zaman sizlerin o marka ile ilgili elde edeceğiniz intiba için çok önemli. Eğitime çok önem verdik, büyük bir eğitim ekibi kurduk. Tüm istasyonları eğitip denetliyor. Market, tuvalet, özellikle kadınlar için hijyen alanları çok önemli. 250 istasyonumuzda market ve tuvalette başlattığımız çok özel konsept olan iyileştirmeleri 5-6 ayda tamamlayacağız. Farklı ne yapabiliriz dedik. Motosikletlilere özel alanlar ayırdık. Markette kendileri için ayrı alanlar var. Başka yerde bulamayacağınız malzemeler var. Aslında farklı bir şeyler arıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ZORUNLU VE SEVİMSİZ ÜRÜN

AKARYAKIT dağıtım sektöründe çok sayıda oyuncu olduğuna dikkat çeken Eke, “Sektörün konsolide olması lazım, sadece petrol değil LPG’de de. Petrol tarafında son 2-3 yılda önemli satın alma ve ortaklıklar oldu. Rekabet zaman zaman hizmet, zaman zaman fiyat yarışına dönüşüyor. Akaryakıt zorunlu tüketim malzemesi, sevimsiz bir ürün. Çay içerken mutlu oluyorsunuz, otomobil şık, ama o otomobili hareket ettirmek için kullandığınız yakıt pahalı, çabuk bitiyor, görmüyorsunuz. Yine de şanslı bir sektörüz. Başka sektörler gibi küçülmüyoruz, sürekli büyüyoruz. Petrol sektörü son 5 yıldır ortalama yüzde 6-7 büyüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!