Güncelleme Tarihi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının talimatı doğrultusunda, Türkiye'nin yer altı enerji potansiyelinin harekete geçirilmesi konusunda çalışmalarını sürdüren MTA, TKİ, Maden İşleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, enerji üretimine katkı sağlayan kuruluşların yürüttüğü ortak çalışmaların bu yıl sonuna kadar tamamlanması programlandı.
Maden, jeotermal ve su kaynakları başta olmak üzere, yer altı enerji kaynaklarının Türkiye genelinde bir envanteri çıkarılacak.
TKİ SAHALARI DEVREDECEK
TKİ Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde yürütülen yer altı maden kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesi konusunda öncelikli olarak linyit kömürüne dayalı yeni santrallar önümüzdeki 5 yıllık bir dönem içine kurularak enerji üretimine katkı sağlayacak.
Bu amaçla TKİ'nin özel sektöre açtığı 8 bölgedeki kömür sahalarının işletilmesi ve enerji üretimi amacı ile kurulacak santrallara ilişkin açılan ihaleler kısa sürede sonuçlandırılacak. İhalelere en uygun önerileri yapan firmalarla yeni yılda anlaşmalar yapılarak yer teslimleri gerçekleştirilecek.
MTA TÜRKİYE'Yİ KARIŞ KARIŞ ARAYACAK
Yine ortak kömür arama projeleri çerçevesinde MTA Genel Müdürlüğü de Türkiye'yi karış karış arayarak kömür ve jeotermal enerji kaynaklarına yönelik yatırım bölgelerini tamamlayacak. Bu amaçla bir süre önce 22 ayrı bölgede özel sektöre açılan jeotermal saha ve kuyularla ilgili anlaşmaların da önümüzdeki günlerde üstlenici şirketlerle yapılması bekleniyor.
MTA Genel Müdürlüğü ayrıca, bu yıl içinde 100 milyon metre karelik bir alanda kömür sondaj çalışmalarını gerçekleştirerek, orta ve kısa vadede yeni rezervler bularak bunların envanterlerini çıkaracak.
MTA'nın bu yapacağı çalışmaların ardından, üretime yönelik çalışmalar TKİ tarafından yürütülecek. Etkin maden arama faaliyetlerini sürdüren MTA Genel Müdürlüğünde bu günlerde de ilgili ünitelerce yapılan çalışmalara yönelik kapsamlı brifingler hazırlanarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunulacak.
DSİ'DEN HES PROJELERİ
Türkiye'nin doğal gazdan sonra enerji üretiminde önemli bir paya sahip bulunan hidro elektrik santralleri (HES) yatırımlarına da bu yıl içinde DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hız verilecek.
2007 yılı programına alınan baraj ve HES projeleri tamamlanarak enerji üretimine yönelik yatırımlar sağlanacak ödeneklerle hızlandırılacak.
YENİ RUHSAT ALANLARI OLUŞTURULACAK
Türkiye'nin enerji seferberliği kapsamında yer alan Maden İşleri Genel Müdürlüğünün de önümüzdeki dönemlerde yeni alanlar için yapılan ruhsat başvurularını değerlendirerek, bu konuda özel sektörün daha aktif bir görev alması sağlanacak.
Yeni maden kanunun ardından bir günde ruhsat verme işlemi sürecini başlatan Maden İşleri Genel Müdürlüğünün her gün onlarca başvuruyu ruhsata bağladığı bildirilirken, bu yıl içinde de yaklaşık 20 bin adet ruhsat başvurusunun belirli bir program çerçevesinde değerlendirileceği öğrenildi.