Enerjide siber güvenlik dönemi!

Güncelleme Tarihi:

Enerjide siber güvenlik dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 11:06

SON birkaç gündür tüm dünyayı tehdit eden ve büyük zararlara yol açan Wannacry siber saldırısını konuşuyoruz. Öyle ki saldırının en az 150 ülkede 200 binin üzerine kişiyi etkilediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Dünya dijital dönüşüm yaşarken, siber saldırılarla mücadele de giderek önem kazanıyor. Özellikle enerji gibi stratejik sektörlerde siber saldırı riskinin artması, bu konudaki güvenlik çözümlerinin de öne çıkmasına neden oluyor.

Dünya Enerji Konseyi’nin yayımladığı “Dirençliliğe Giden Yol: Siber Risk Yönetimi” raporuna göre, enerji şirketlerine yönelik siber saldırı sayılarında büyük artış yaşandı. Enerji şirketlerinin, siber saldırıların sel ya da yangın kadar riskli olduğu gerçeğine alışmaları gerektiği belirtilen raporda, siber tehditlere karşı hükümetler ve şirketlerin değişen risk profillerine göre önlemler alması gerektiği vurgulanıyor. Raporda, enerji sektöründeki siber saldırıların enerji güvenliği ve ekonomik dayanıklılığı olumsuz etkilediği de ifade ediliyor. Siber saldırılarla bir ülkenin enerji altyapısının kullanılamayacak hale getirilmesi ekonomik hayatın işleyişi açısından önemli bir risk olarak öne çıkıyor.

YARISI ENERJİ SEKTÖRÜNE
PwC Türkiye’nin “Enerji Sektörü’nde Dijital Dönüşüm” başlıklı notunda ise enerji sektöründe yer alan kontrol sistemlerini hedefleyen saldırılarda büyük bir artış olduğu ve toplanan verilerde, son yıllarda siber saldırıların yüzde 53’ünün enerji sektörünü hedef aldığı belirtiliyor. Ernst & Young’ın (EY) yaptığı bir araştırmaya göre ise enerji dağıtım sektöründe faaliyet gösteren firma yöneticilerinin yüzde 66'sı, gelecek 12 ay içinde siber güvenlik bütçelerinde artış bekliyor. EY Türkiye Enerji Sektörü Grup Başkanı Erkan Baykuş, sektörde dijital cihazların yaygınlaşmasıyla bilgi teknolojisi ortamlarının iç içe girmesinin şirketlere yeni yetkinlikler kazandırdığını söyleyerek, “Günümüz koşullarında siber güvenliğin bütçe planlamasında daha üst sıralara taşınması, şirketlerin geleceğe yapacağı en önemli yatırımlar arasında yer alıyor” yorumunu yapıyor.

YENİ MERKEZ KURULACAK
Elektrik üretim ve dağıtım sistemleri ülkedeki önemli kritik altyapılardan biri; bu altyapıların daha kolay ve etkin yönetim için büyük ölçüde SCADA sistemleri kullanılıyor. Türkiye’de de ulusal SCADA yazılımı ile bu konudaki farkındalık ve önlemlerin genişlediği görülüyor. Türkiye’nin arz güvenliğine yönelik stratejilerinden biri de yurtdışından Türkiye’ye karşı artan siber saldırıları önlemek. Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ileriye yönelik yeni enerji projeksiyonunu içeren “Milli Enerji ve Maden Politikası”nı tanıtırken, enerjide önce ulusal SCADA sisteminin, ardından da siber saldırıları önleme merkezi kurulacağı bilgisini paylaştı. Albayrak, “Tüm enerji altyapımızın yazılım süreçleri için ulusal bir SCADA sistemi için süreci başlattık. Siber atak altyapısını da dünya standartlarının üzerine çıkarmak zorundayız. Bu noktada da önemli bir yatırım sürecine yürüyoruz” dedi. Hayata geçirilecek “Ulusal Scada Yazılımı ve Siber Atakları Önleme Merkezi” ile tüm Türkiye'nin elektrik sistemini entegre bir şekilde dışarıdan gelecek her türlü saldırıya kapalı bir hale getirmek hedefleniyor. Türkiye’nin elektrik iletim şebekesi için ayırdığı bütçe de oldukça güçlü. Albayrak, elektrik iletim ve dağıtımları için 5 yıllık süreçte 30 milyar liralık bir bütçe ortaya konulduğunu söyledi.

UZAKTAN YÖNETİM
Elektrik dağıtım şirketleri de daha önce SCADA sistemlerinden bahsederken, bu sistem sayesinde sadece kesinti sürelerini kısaltmakla kalmayıp, kesintiden etkilenen abone sayısını da aşağıya çektiklerini vurgulamıştı. Sistemle, kesinti süresi ve yaygınlığını azalmak için şebekedeki gerekli yönlendirmelerin uzaktan yapılabildiği vurgulanıyor.

BAKMADAN GEÇME!