Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, bugünlerde 120 doların üzerinde seyreden petrol fiyatlarının yakın zamanda düşmesi için bir neden görmediklerini ifade ederken, “Gelişen Türkiye ekonomisindeki en önemli soru işaretlerden biri cari açıkta ne olacağı. Tahminlerimize göre, Türkiye’nin 2012 enerji ithalat faturası 68 milyar dolara vurabilir. Bu, Türk ekonomisi için önemli bir baş ağrısı olacak. Daha da kötüsü, bunun sadece bu yıla özgü bir gelişme olmaması. Önümüzdeki yıllarda da enerji ithal faturasının yüksek seviyelerde olacak” dedi.
Petrol fiyatları düşmez
Sabancı Üniversitesi’nde kurulu İstanbul Uluslar arası İklim ve Enerji Merkezi’nde (IICEC) düzenlenen “İklim Değişikliği Forumu” sırasında sorularımızı yanıtlayan Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti ve IICEC Uluslararası Danışma Kurulu fahri Başkanı Fatih Birol, 120 doların üzerinde seyreden petrol fiyatlarına işaret ederek, “Petrol fiyatları son derece yüksek. Petrol üreten ülkelere baktığımızda şunu görüyoruz: Fiyatların çok da fazla düşeceğe benzemiyor” dedi.
Yunanistan’dan tehlikeli
Petrol piyasalarının son derece gergin günler geçirdiğini söyleyen Birol, şöyle konuştu: “Petrol talebi hızlı büyüyor. Üretim, tahmin edilenden daha az büyüyor. Özellikle Suriye’de, Sudan’da, Nijerya’da gelişmeler pek iç açıcı değil. Ayrıca İran gibi jeopolitik bazı gelişmeler var. Bunların hepsi petrol fiyatını 120 dolara taşıyor. Bu, şu dönem için dünya ekonomisi açısından çok riskli. Tahminlerimize göre, 2012’de Avrupa’nın enerji ithalat faturası yarım trilyon dolara ulaşabilir ki, bu tarihte ilk defa olacak. Bu, Avrupa ekonomisi için Yunanistan’ın borcundan çok daha büyük risk.”
Bakanlarla istişaredeyiz
Türk ekonomisinde güzel gelişmeler olduğunu da kaydeden Birol, şunları söyledi: “Enerji Bakanı Taner Yıldız’la sürekli istişare halindeyiz. Dışişleri Bakanlığı ile istişare halindeyiz. Onlarla, enerji kaynaklarında yapılacak çeşitlendirmelerin cari açığın azalmasına nasıl yardımcı olabileceğini tartışıyoruz. Yenilenebilir enerji ve nükleer enerjiyi gündeme getirmek lazım. Doğalgazı ithal ettiğimiz ülkeleri de çeşitlendirmeliyiz.”
Rüzgarda kapasite, 7 bin MW olacak
SABANCI Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, şöyle konuştu: “Elektrik için ithalat harcamaları cari açığın yüzde 20’sini oluşturuyor. Elektriğin yüzde 60’ı ithal yakıtlardan sağlanıyor. Enerji sektörüne her yıl 8 ila 10 milyar dolar yatırım gerekir. Yenilenebilir enerji, cari açığın azalmasını sağlayacak faktörlerden biri. Bugün rüzgarda 2 bin MW’a yakın bir kurulu kapasite var. 3-4 yılda rüzgar enerji santralleri kapasitesi 7 bin MW’a ulaşacak. Nükleer enerji çok önemli. Nükleerin üretim karması içinde payı olmalı. Enerji ve elektrik fiyatlarını istikrarlı hale getirmeliyiz. Nükleer gibi teknolojiler, fiyatlara istikrar getirir.”
Tahkim adımı meşru
TÜRKİYE’nin İran’la doğalgaz konusunda tahkime gitmesinin önemli gelişme olduğunu vurgulayan Fatih Birol, şunu söyledi: “Rusya ve İran’ın yanısıra, ABD, Avustralya, Çin, Endonezya ve Malezya gibi birçok üretici ülkenin ortaya çıkması, doğalgaz piyasalarında fiyatlara aşağı doğru baskı yapıyor ve çeşitliliği artırıyor. Bu gelişmelerin mevcut kontratlara da yansıması gerekir. Türkiye’nin tahkime gitme adımı son derece meşru.”
Irak içimde ukde kaldı, GS’li olduğum için hakkımda komplo teorileri var
ULUSLARARASI Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Türkiye’nin Irak konusunda daha aktif olması gerektiğini dile getirerek, “İçimde ukde kalan bir konu, Türkiye’nin Irak petrol üretimi konusunda yeteri kadar söz sahibi olamamasıydı. Belli adımlar atmak üzereyiz. Irak’ta çok önemli petrol ve yakında gündeme gelecek doğalgaz kaynakları var. Türkiye bunların hem üretiminde, hem ulaşımında pay sahibi olabilir” dedi. Koyu Galatasaraylı olmasıyla bilinen Birol, “Hakkımda bir komplo teorisi var: Birçok arkadaş ‘Acaba toplantının derbi maçından bir gün önce olmasının bir anlamı var mı’ dediler. Bu bir tesadüf, maçla alakası yok” diye espri yaptı.