Güncelleme Tarihi:
2007 programından derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin birincil enerji talebinin ithal kaynaklardan karşılanma oranının gelecek yıl yüzde 70,7 olacağı tahmin ediliyor.
Programa göre, 2007 yılında birincil enerji ve elektrik enerjisi üretim ve tüketim değerlerinin hedef alınan ekonomik büyüme ile paralel bir seyir takip etmesi bekleniyor.
Bu çerçevede birincil enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 4,9 artarak 98,9 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP), kişi başına enerji tüketiminin ise yüzde 3,6 artışla, bin 337 kilogram eşdeğeri petrole (KEP) ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bu yıl 28 MTEP olarak gerçekleşmesi beklenen birincil enerji üretiminin, 2007 yılında yüzde 3,2 artışla 28,9 MTEP'e çıkacağı öngörülüyor.
Böylece birincil enerji talebinin ithal kaynaklardan karşılanma oranı 2007 yılında yüzde 70,7 olarak gerçekleşeceği hesaplanıyor.
Birincil enerji talebindeki artışın, başta doğal gaz ve petrol ürünleri olmak üzere, tüm kaynakların tüketiminde artışlarla karşılanması bekleniyor.
Buna göre, 2006 yılında 171,5 milyar kilowatt/saat (kWh) olarak gerçekleşmesi beklenen elektrik tüketiminin, 2007 yılında 6,9 oranında bir büyüme ile 183,5 milyar kWh'ya ulaşacağı tahmin ediliyor.
Böylece 2006 yılında 2 bin 348 kWh olarak tahmin edilen kişi başı elektrik tüketiminin 2007 yılında 2 bin 513 kWh'ye yükselmesi bekleniyor.
YENİ SANTRALLER DEVREYE GİRECEK
Programa göre, 2007 yılında elektrik santralleri toplam kurulu gücü, kamuya ait Borçka ve Alpaslan 1 hidrolik santralleri ile özel kesime ait otoprodüktör (kendi elektriğini kendi üreten, artanını satan) santrallerinin devreye girişi neticesinde yüzde 2,6 oranında bir artışla 40 bin 640 megawatt'a (MW) ulaşacak.
Elektrik üretiminin ise yüzde 6,9 artışla 185 milyar kWh'ye ulaşacağı öngörülüyor. Elektrik üretiminde doğal gaz yakıtlı santrallerin yüzde 45,4, hidrolik santrallerin yüzde 23,9 ve linyit yakıtlı santrallerin yüzde 18,9'luk paylarla ilk sıralarda yer alması bekleniyor.
“DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİNDE GERİ KALINDI”
Programda, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde Enerji Strateji Belgesinde belirlenen takvimin gerisinde kalındığına dikkat çekilerek, 2007 yılının ilk yarısına kadar ilk dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasının amaçlandığı kaydedildi.
Diğer dağıtım özelleştirmelerinin de 2007 yılı içerisinde dağıtım özelleştirmelerinde önemli mesafe kat edilmesinin beklendiği vurgulandı.
Programda elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile elektrik dağıtım sisteminde meydana gelen ve dünya ortalamalarının çok üstünde seyreden kayıp-kaçak oranlarında önemli bir azalma, dağıtımda tahakkuk oranlarının yükselmesi, elektrik faturalarının tahsilatında iyileşme sağlanacağının beklendiği kaydediliyor.
Programda, doğal gaz kullanımının rekabete dayalı yaygınlaştırılması kapsamında 2007 yılında da doğal gazın şehir içi dağıtım ihaleleri yoluyla elektrik dışı kullanımına yönelik çalışmalar devam edeceği de kaydedildi.
NÜKLEER ENERJİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLECEK
Programa göre, elektrik arzında çeşitliliğin sağlanması ve arz güvenliğini temin amacıyla nükleer enerjinin kaynak portfoyüne katılması sağlanacak.
Bu doğrultuda gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve nükleer güç santrallerinin tesisi için uygun ortam oluşturulacak. Nükleer atıkların saklanması, tasfiyesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi hususlarına dönük detaylı plan ve programlar yapılacak.
PETROLDE STOK AJANSI KURULACAK
Petrol piyasasında arz güvenliğinin sağlanması amacıyla ulusal stok sisteminin daha etkin işlemesi temin edilecek. Bu çerçevede mevcut durumda komisyon alarak görevini ifa etmekte olan Ulusal stok Komisyonu “Stok Ajansı” olarak yeni bir kurumsal yapıya kavuşturulacak.
Elektriğin iletim, üretim ve dağıtımında, hem de nihai tüketiciler tarafından kullanımında enerji verimliliğini sağlamaya dönük tedbirlerin geliştirilmesine, bu alanda yapılacak yatırımların teşvik edilmesine de önem ve öncelik verilecek.