Güncelleme Tarihi:
IC Holding’in enerji sektöründeki 25 yıllık tecrübesi ile faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji, Borsa İstanbul’da yatırımcıları ile buluşmaya hazırlanıyor. Şirketin toplam 369 milyon 565 bin 717 lira nominal değerli paylarının 226 milyon 986 bin 323 nominal liralık kısmı sermaye artırımı, 142 milyon 579 bin 394 nominal liralık kısmı ise ortak satışı yolu ile halka arz edilecek. Satışa sunulan payların yüzde 75’i yurt içi bireysel, yüzde 25’i ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek. Halka arz büyüklüğünün ise 3.7 milyar TL olacağı öngörülüyor. Halka arz fiyatı 10 lira olarak belirlenen şirketin, halka açıklık oranın ise yüzde 20.03 olacağı öngörülüyor.
Hürriyet’e konuşan IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, Borsa İstanbul’da Yıldız Pazar’da ENTRA kodu ile işlem görmeye başlayacaklarını söyledi ve 27-29 Mart tarihleri arasında da talep toplanacağı bilgisini verdi. Kızılok, “Dünyada enerjinin yönü belli. Yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.
GELEN KAYNAK YATIRIMA GİDECEK
Kızılok, “Hedefimiz yenilenebilir enerji projelerimizle ülkemizin enerji talebine yanıt üretirken, yeni istihdam yaratmak ve yerel ekonomiye destek olmak” dedi. Halka arzdan elde edilecek gelirin büyük bölümünü yeni yatırımlarda kullanacaklarını anlatan Kızılok, “Bir yandan şirketimizin gelirlerini artıracak projeleri sektörümüze kazandırmak, diğer yandan ülkemizin enerji bağımsızlığına katkı sunmak istiyoruz. Bu halka arz ile yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ve sürdürülebilir bir geleceğe ortak olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
2.9 MİLYAR TL’LİK GELİR
Kızılok, yatırımcıların karşısına toplam kurulu gücü 388 megavat olan ve 2023’te toplam 1 milyar 200 milyon kilovatsaat düzeyinde elektrik üreten 9 hidroelektrik santrali (HES) ile çıktıklarını anlattı. Şirketin üretimine devam eden 9 HES’le 2023 sonu itibarıyla yaklaşık 935 bin konutun yıllık enerji ihtiyacını karşıladığını söyleyen Kızılok, şu bilgileri verdi:
“Trabzon, Erzincan, Tokat, Mersin ve Giresun’da mevcut HES’imizin yanı sıra rüzgar ve güneş santrali ile depolamaya yönelik projelerimiz de bulunuyor. Önümüzdeki dönemde, yatırımı devam eden 136 megavat elektriksel kurulu güç (MWm) kapasiteli Erzin-2 Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) güneş enerjisi santrali (GES) ile izin süreçleri devam eden 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projelerimize odaklanmış durumdayız. Yine önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından olan depolamalı rüzgar enerjisi santralleri (RES) ve GES ön lisans çalışmalarımız da devam ediyor. IC Enterra Yenilenebilir Enerji olarak Türkiye’de ve global arenada enerji dönüşümüne liderlik etmeye, tecrübemizi ülke sınırları dışına da taşımaya hazırız.”
Kızılok ayrıca, 2021-2023 FAVÖK yıllık bileşik büyüme oranlarının yüzde 29.7 seviyesine ulaştığını; 2023’te net elektrik üretimlerinin 1 milyar 200 milyon kWh düzeyinde gerçekleşirken elektrik satışlarından elde ettikleri gelirin ise 2.9 milyar TL olduğunu kaydetti.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA’
IC Holding CEO’su Murad Bayar, IC Enterra’nın halka arzının ardından 2024 ve 2025 yıllarında yeni halka arzlar planladıklarını söyledi. Bayar, ikinci olarak halka arz edilecek şirketin bu kez enerji alanında olmayacağı bilgisini verdi.
Bayar, IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin halka arzı ile ilgili ise, “Enerji sektöründeki çeyrek asırlık tecrübe ve başarılarımızı taçlandıracak bir adım” değerlendirmesinde bulundu. Söz konusu halka arzı dolayısıyla heyecanlı olduklarını bildiren Bayar, “Çünkü bu grubumuz bünyesinde halka arz yönünde atılan ilk adım olma özelliğini taşıyor” dedi. “1969’da temelleri atılan grubumuz faaliyetlerini inşaat, enerji, turizm, altyapı, ulaştırma ve sanayi sektörlerinde sürdürüyor. İnsana saygılı, toplumsal sorumluluk bilincini önceliklendiren bir yönetim anlayışıyla faaliyet gösteriyoruz” diyen Bayar, “Enerji alanındaki faaliyetlerimizde de ‘sürdürülebilir kalkınma’ amacıyla hareket ediyoruz” diye konuştu.