Güncelleme Tarihi:
Bu yıl yedincisi gerçekleşecek olan Zirve, 400’ün üzerinde devlet, iş dünyası ve sivil toplum yetkilisine ev sahipliği yapacak.
Bu yıl “Çalkantılı Zamanlarda Küresel İstikrar ve İş Direnci Yaratmak” temasıyla gerçekleşecek Zirve’de; Avrupa’nın enerji güvenliği, Afganistan’ın geleceği, iklim değişikliği, İran, Afrika’nın enerji sektörü için önemi, enerji sistemlerinin 21. yüzyıldaki dönüşümü, çalkantılı bir bölgede bulunan Türkiye’nin rolü, Güney doğalgaz koridoru gibi küresel ekonominin ve de enerji sektörünün pek çok önemli konu başlığı ele alınacak.
Irak Başbakanı Haider Al-Abadi, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden 20’den fazla Enerji, Ekonomi ve Dışişleri Bakanı’nın katılacağı Zirve’de, 30’dan fazla uluslararası şirket ve sivil toplum kuruluşunun CEO ve başkanı da yer alacak. Zirvenin konuşmacıları arasında ise Uluslararası Enerji Ajansı İcra Kurulu Direktörü Fatih Birol, Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği ve Enerjiden Sorumlu Komisyon Üyesi Miguel Arias Cañete, ABD Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Gen. James L. Jones, Jr ve ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İlişkileri Koordinatörü Amos Hochstein gibi isimler bulunuyor.
Atlantik Konseyi (Atlantic Council) Başkanı ve CEO’su Frederick Kempe Zirve’yle ilgili şunları söyledi: “Atlantik Konseyi olarak küresel bir dönüm noktasında olduğumuza inanıyoruz. Bu tür dönüm noktalarında, karar mercilerinin muazzam etkileri vardır. Bu Zirve vasıtasıyla bir araya getirdiğimiz kamu, iş dünyası, medya ve sivil toplum kuruluşlarından üst düzey temsilcilerinin de alacakları karar ve aksiyonlarla dünya ekonomisini şekillendirmede etkili olacaklarına inanıyoruz.”
Atlantik Konseyi Türkiye Temsilcisi ve Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Defne Sadıklar Arslan ise şu yorumda bulundu: “Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi, bölgesel ve küresel enerji alanındaki transatlantik etkileşimin ortaya çıkabilmesi için gerekli çevreleri bir araya getiriyor ve oluşturduğu etkileşim ortamıyla bölgenin ekonomik ve jeopolitik zorluklarına odaklanmayı hedefliyor. Küresel enerji piyasaları için çok etkili bir platform haline gelen bu Zirve’nin İstanbul’da yapılıyor olması da Türkiye'nin ne kadar önemli bir aktör haline geldiğini gösteriyor.”
Ortadoğu çalışma grubu raporu değerlendirilecek
Bu yılki Zirve’de, dünya ekonomisinin önemli isimlerinin altına imzasını attığı Ortadoğu Çalışma Grubu raporuyla ilgili bir değerlendirme sunulacak. ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın eş başkanlık ettiği Çalışma Grubu raporu Zirvenin en önemli çalışmalarından biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca Zirve’de, Temmuz 2015’te P5+1 ülkeleri ve İran arasında imzalanan tarihi nükleer anlaşma sonrasında enerji piyasalarındaki gidişatın ele alınacağı özel bir oturum gerçekleşecek.