Güncelleme Tarihi:
Güler, “demek ki biz enerjiyi verimli kullanamıyoruz, enerji verimliliği için yapacak daha çok iş var” dedi.
İlköğretim okullarında Enerji verimliliği konusunda bilinçlendirmeye dönük “El ele Enver Hareketi, Perakende Sektöründe Enver Hareketi ve Ulusal Enerji Forumu'nun kamuoyuna duyurulması” toplantısı, Ankara Bilkent Otelinde yapıldı.
Toplantıda konuşan Güler, Enver Hareketi ile başlatılan enerji verimliliği çalışmalarının çok anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi.
Enerjinin “en”i, verimliliğin “ver”i kullanılarak oluşturulan Enver'in bütün halinde “aydınlatan, ışıtan” anlamına geldiğini hatırlatan Güler, projenin ilköğretim öğrencilerinden, ev hanımlarına, iş adamlarından toplumun her kesimini ilgilendirdiğini vurguladı.
Toplantı salonunda bulunan ilköğretim öğrencilerine evlerinde birer enerji yöneticisi olmalarını öğütleyen Güler, “benim evimde de enerji yöneticisi kızım, televizyonu, bilgisayarı, açık kalan lambaları o kontrol ediyor, tüm öğrencilerden bu tür bilinçli davranışları bekliyoruz” dedi.
“El ele Enver Hareketi” çerçevesinde 4 milyon 800 bin adet verimsiz lambanın verimli lamba ile değiştirileceğini bildiren Güler, herkesin bu kampanyaya katılması gerektiğine işaret etti.
Güler,”herkesin bu çorbada tuzu olacak. Bunun sonucunda tatlıların da ortaya çıkacağı bir bir ziyafet bu” diye konuştu.
BİNA YALITIMI İLE 7 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF
Türkiye'deki binaların sadece yüzde 10'unun yalıtımlı olduğuna dikkati çeken Güler, yalıtımsız binalarda ısının bina içini değil, dışarıdaki havayı ısıttığını söyledi.
Bakan Güler, sadece binaların yalıtımı ile yıllık 7 milyar dolarlık bir tasarruf öngörüldüğünü belirterek, bunun cari açığa ve istihdama önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Bir elektrik düğmesine basıldığı andan itibaren çok uzun bir serüvenin başladığını anlatan Güler, şöyle konuştu:
“Bu serüven, Rusya'dan alınan doğal gazdan, sulara, kömüre kadar uzanıyor, santrallerle enerjiye dönüşüyor ve evlerimize elektrik olarak ulaşıyor. Evlerimizde kullandığımız 100 vatlık verimsiz lambaları 20 vatlık verimli lambalarla değiştirirsek, yüzde 80 tasarruf sağlamış oluruz. Bunun karşılığında havaya daha az karbondioksit salınır ve iki ağaç dikmiş oluruz. Bu küçük hareket iki Keban barajı kadar da tasarruf sağlar. 6 yılda bir Keban Barajı yapamazsınız ama 6 saniyede bir lambayı değiştirerek, verimliliğe katkıda bulunabilirsiniz.”
Türkiye'de enerji verimliliği konusunda yapılacak çok iş bulunduğuna işaret eden Güler, Türkiye'de bin dolarlık bir katma değer üretmek için 400 litre benzin kullanılırken, OECD ülkelerinde bu miktarın 200 litre, Japonya'da ise 100 litre olduğuna dikkati çekti.
Güler, bunun da Türkiye'de enerjinin verimsiz kullanıldığının göstergesi olduğunu söyledi.
EİEİ GENEL MÜDÜRÜ BÜYÜKMIHÇI
Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı da enerji verimliliği kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, bu kapsamda bakanlıklar arasında yapılan işbirliği protokollerine de değindi.
Enerji verimliliği konusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmaların devam ettiğini anlatan Büyükmıhçı, Enver kampanyası kapsamında, ilkokullarla El Ele Enver projesi, alışveriş merkezlerine dönük olarak perakende sektöründe Enver hareketi başlattıklarını ve 15-16 Ocak 2009 tarihleri arasında da İstanbul'da “Birinci Ulusal Enerji Verimliliği Forumu” düzenleyeceklerini bildirdi.
İlköğretim okullarına yönelik El Ele Enver Hareketi hakkında bilgi veren EİEİ Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Öz, İç işleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek hareket kapsamında ilköğretim okullarındaki öğrencilere ilk etapta 4 milyon 800 bin adet lambanın eskileri geri alınmak suretiyle dağıtılacağını bildirdi.
Öz, böylece hareket çerçevesinde bedeli en az 500 milyon YTL olan bir doğal gaz çevrim santral yatırımı ihtiyacının önlenebileceğini, yılda en az 75 milyon YTL'lik tasarruf sağlanacağını ve bunun karbondioksit emisyonlarının azaltılması bakımından 8 milyon ağaç dikilmiş gibi olacağını anlattı.
Söz konusu hareketin ilk aşamada 23 ilde başlayacağını belirten Öz, bu çerçevede Antalya ve Konyadaki ilköğretim okullarına dağıtılmak üzere ilk lambaların gönderildiğini söyledi.
ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE 300 MİLYON DOLARLIK TASARRUF
Perakende sektöründe Enver hareketi hakkında bilgi veren Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkan Yardımcısı Servet Topaloğlu da perakende sektörünün 160 milyar dolarlık hacmi ile enerji, sağlık ve eğitimden sonra Türkiye'nin en büyük sektörü olduğunu kaydetti.
Türkiye'de her 10 çalışandan birinin perakende sektöründe istihdam ettiğini ve günde yaklaşık 15,5 milyon kişinin alışveriş yaptığını belirten Topaloğlu, perakende sektörünün yoğun enerji kullanan sektörlerden biri olduğuna dikkati çekti.
Cadde mağazaları dahil sektörün yıllık enerji faturasının yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu belirten Topaloğlu, sektörde yıllık yüzde 20'lik bir tasarruf potansiyeli gördüklerini bunun da yıllık 300 milyon dolara denk geldiğini ifade etti.
Sektörde enerji verimliliği hareketi çerçevesinde her AVM ve perakende şirketinde en az bir enerji sorumlusunun tespit edileceğini ve bu sorumlunun saha çalışması yaparak, tasarruf potansiyelini belirleyeceğini anlatan Topaloğlu, ayrıca müşterilere dönük enerji tasarrufunu özendirecek kampanya ve promosyonların yapılacağını kaydetti.
Konuşmaların andından bina enerji yönetimine katılarak sertifika almaya hak kazanan AVM ve bazı perakende şirketleri temsilcilerine sertifikaları Bakan Güler tarafından verildi.
Güler, ayrıca programa katılan ilköğretim okulu öğrencilerine verimli lamba hediye etti.