Güncelleme Tarihi:
Hazine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Hazine Garantisi altında gerçekleştirilmesi öngörülen 29 Yap-İşlet-Devret (YİD) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) projelerine işlerlik kazandıracak uygulama sözleşmeleri konusundaki görüşlerini, 9 Mayıs Çarşamba günü itibarıyla bakanlığa iletti.
Hazine Müsteşarlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin yeniden yapılandırılmasına yönelik reform çalışmaları çerçevesinde, enerji sektörünün rekabetçi, dinamik bir yapıya kavuşturulması amacıyla 3 Mart tarihinde Elektrik Piyasası Kanunu'nun çıkarıldığı hatırlatıldı.
Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan bazı geçici madde hükümlerine göre 2 yıllık bir geçiş süreci öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, "genel olarak YİD ve İHD sözleşmelerinin Kanun'da öngörülen yeni sistemin esası ve Kanun'un ruhu çerçevesinde ele alınması zaruri hale gelmiştir" denildi.
GARANTİLERE YENİ MODEL
Hazine Müsteşarlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yeni hazine garantisi altında gerçekleştirilmesi öngörülen, 29 yap-işlet-devret ve işletme hakkı devri projelerinde, garantilerin, yeni model çerçevesinde, piyasa riskini üstlenmeyecek şekilde, TEAŞ'ın fiilen satın alacağı enerji bedeli ödemelerini içerecek biçimde yeniden düzenlediğini bildirdi.
Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, garantilerin bu model çerçevesinde verilmesinin mümkün olduğu ve bunun Türkiye'nin yararına olduğu belirtildi.
Açıklamada, Elektrik Piyasası Kanunu ile elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli olarak tüketicinin kullanımına sunulmasının amaçlandığı hatırlatıldı.
Yeni kanun ile TEAŞ'ın tek alıcı ve satıcı olmaktan çıkarıldığı ifade edilen açıklamada, elektrik piyasasının birden fazla alıcı ile satıcının bulunduğu bir yapıya dönüştürülmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Açıklamada şöyle denildi: "Bu nedenle sözleşmelerin TEAŞ'a sadece ihtiyacı kadar enerjiyi, piyasada oluşacak fiyattan satın alma imkanı sağlayacak şekilde revize edilmesi ve TEAŞ'a satılmayan miktarın ise piyasada yer alacak diğer satıcılara satılması öngörülmektedir.
Böylece TEAŞ'ın ihtiyacı olmayan enerjiyi satın alma yükümlülüğü ortadan kaldırılmak suretiyle, kamunun üzerinde ilave mali külfet yaratılması önlenebilir.
Yine hazine garantilerinin kapsamı da bu görüşler doğrultusunda değerlendirilmiş ve garantiler yeni model çerçevesinde, piyasa riskini üstlenmeyecek şekilde, TEAŞ'ın fiilen satın alacağı enerji bedeli ödemelerini içerecek biçimde yeniden düzenlemiştir. Garantilerin bu model çerçevesinde verilmesi mümkündür ve Türkiye'nin yararınadır."
ELEKTRİK ENERJİSİ FONU TASFİYE EDİLİYOR
Uygulamaya konulan "Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı" çerçevesinde, bütçenin şeffaflığı ve güvenirliğini artırmak amacıyla 61 fonun tamamının 2001 yılı sonuna kadar kapatılıp harcamaların bütçe içine alınmasının kararlaştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu kapsamda, Elektrik Enerjisi Fonu'nun da anılan tarihe kadar tasfiye edileceği hatırlatıldı.
Açıklamada şöyle denildi: "Tasfiye sonucu, fon yükümlülükleri bütçe yükümlülüğü haline dönüşeceğinden, oluşacak yeni düzende bu yükümlülükler için hazine garantisi verilmesi zemini ortadan kalkacaktır.
Hazine, böylece hem yeni kanun ile getirilen rekabetçi serbest piyasanın oluşumuna katkıda bulunmayı, hem de kamu üzerinde önceden miktari belli olmayan, geçmişteki kamu bankaları görev zararlarına benzeyebilecek ve şeffaflık ilkesine ters düşen ilave bir mali yükümlülük oluşmasını önlemeyi amaçlamaktadır."
Bu çerçevede, girişimcilere de ürettikleri enerjiyi TEAŞ dışında piyasada oluşacak diğer alıncılara satma imkanı tanındığına işaret eden Hazine Müsteşarlığı'nca, kanunun geçici maddesinde öngörülen koşullara bağlı olarak girişimcilerin haklarının korunduğu vurgulandı.