Güncelleme Tarihi:
Küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihtiyacı, enerji kriziyle birlikte önemli ölçüde artarken; yatırımlarda da geçtiğimiz yıllara göre artış bekleniyor. LNG yatırımlarının 2024’te 42 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor ve bu oranın 2020’yle kıyaslandığında 20 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Ancak fosil yakıtlardan uzaklaştıkça ve yenilenebilir enerji yatırımları arttıkça, 2024 yılından sonra yatırımlarda düşüş öngörülüyor. Norveç merkezli bağımsız araştırma şirketi Rystad Energy’nin verdiği bilgiye göre, LNG projelerine yapılan harcamalar, 2022’de 27 milyar dolara ulaşacak. 2024’ten sonra gerilemesi beklenen yatırımların 2020 seviyelerine yani 2 milyar dolar düzeyine gelmesi bekleniyor. 2029 için beklentiler ise 2.3 milyar dolarlık projenin hayata geçeceği yönünde.
700 TANKER
Enerji kriziyle birlikte, fosil yakıtlar için verilen taahhütler pek çok ülke için geçerliliğini koruyor. Ancak gelişmeler, LNG de dahil olmak üzere fosil yakıtlara olan talebin kısa vadede artacağını gösteriyor. LNG arzının 2021’de yaklaşık 380 milyon tondan 2030’da yaklaşık 636 milyon tona çıkması bekleniyor. LNG üretiminin 2034’te 705 milyon tona çıkarak zirve yapması bekleniyor. Eski Botaş Doğalgaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, Rusya-Ukrayna savaşı yaşanmasaydı, LNG projelerinde nihai yatırım kararı alınmasının zor olduğunu söyledi ve savaş nedeniyle Avrupa’nın alternatif gaz arayışının LNG’ye talebi artırdığına dikkat çekti: “LNG projelerinde çok fazla parametre var. Resesyon beklentisi nedeniyle talepte düşüş kaçınılmaz. Ateşkes ilan edilirse ve Avrupa sadece lisanslama süreci kalan Kuzey Akım 2’ye izin verirse LNG ihtiyacı da bir anda ortadan kalkacak. Şu an 700 tanker dünya denizlerinde dolaşıyor. Yeni gemiler inşa halinde ama devreye alınmaları kolay değil.”
‘FİYATLAR YÜKSELECEK’
S&P LNG Direktörü Ciaran Roe, “Piyasa beklentilerine baktığımızda LNG fiyatları uzun yıllar boyunca yükselecek. Şimdiye kadar yaklaşık 40 milyon tonluk nihai yatırım için sözleşme imzalandı. Bu oran, 2021’de imzalanan neredeyse tüm sözleşmelere eşit. Yükselen fiyatlar yeni arzları da teşvik ediyor. Ancak yeni arzlar 2026 ve sonrasına kadar devreye girmeyecek, bu nedenle arz ve talep arasındaki dengesizlik için şimdiden bir çözüm sunmuyor” dedi.
‘BU KIŞ ÇOK ZOR GEÇECEK’
“Maalesef Avrupa basiretsiz politikacılar yüzünden varlık içinde yokluk yaşıyor” diyen Aktürk, “Gazı her zaman kamuoyu önünde tartışarak gaz fiyatlarının yükselmesine neden oluyorlar. Rusya-Ukrayna krizinde fiyatların yüksek seyretmesi Rusya ve ABD’nin işine yarıyor ancak Kuzey Akım 2’nin lisanslamasının yapılacağına dair bir açıklama bile gaz fiyatlarını dörtte bir seviyesine getirir. Yıkıcı fiyat seviyeleri hem Türkiye gibi gelişmekten olan ülkeleri hem de tüm dünyayı olumsuz etkiliyor. Fiyat yapısı nedeniyle bu kışı zor geçireceğiz. Bizim de mutlaka enerji tasarrufu konusunda harekete geçmemiz gerekiyor” yorumunu yaptı.