Soner GÜREL-Arda AKIN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 22:38
Polis, enerji ihaleleriyle ilgili olarak "Mavi Hat" adını verdiği büyük operasyonda önceki gece sabaha karşı düğmeye bastı.
Operasyonda, Botaş’ın büyük ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla 10’u üst düzey bürokrat olmak üzere toplam 32 kişiyi gözaltına aldı. Enerji operasyonunun merkezinde EÜAŞ ihaleleriyle ilgili davada yargılanarak 1 yıl 7 ay hapse mahkum olan işadamı İbrahim Selçuk yer aldı. Selçuk’un cezaevinden çıkmasından itibaren telefonlarını dinleyen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevlileri, işadamının BOTAŞ ihaleleriyle ilgili olarak bürokratlarla görüşmelere devam ettiğini saptadılar. Bir yıl kadar süren teknik takip sırasında dinleme kayıtlarının deşifresi 120 sayfayı buldu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’ün verdiği talimatla önceki gün Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Bürosu ekipleri gözaltılara başladı. Sabaha karşı bir çok adrese düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar arasında BOTAŞ’ın eski Genel Müdür Yardımcıları Şakir Arıkan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy da yer aldı.
BEYAZ ENERJİ’YE KARIŞMIŞTI: Adresinde bulunamayan diğer Genel Müdür Yardımcısı Rıza Çiftçi için ise arama kararı çıkarıldı. Daha sonra yakalanan Çiftçi de gözaltına alındı. Olayla ilgili gözaltı sayısının yükseleceği ifade edildi. Bu arada Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve aynı zamanda Botaş’ın Yönetim Kurulu üyesi olan Bekir Aksoy’un adı, Beyaz Enerji Operasyonu’na da karışmış ancak Aksoy, yargılanmasının ardından beraat etmişti. 32 kişi, TCK’nın 220/1-2 ile 235. maddesini düzenleyen, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, kamu kurum ve kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihalelere fesat karıştırmak" suçlarından gözaltına alındı.
ÜÇ İHALE YÜZÜNDEN BOTAŞ’ın daha önce açtığı üç ihalede usulsüzlük yapıldığı öğrenildi. İhalelerden birinin 3,2 milyar dolara malolması beklenen Şahdeniz projesi. Hazar Denizi’nden çıkarılacak Azeri Doğalgazı’nın Türkiye’ye taşınmasını öngören boru hattının 7 bin 244 kilometre uzunluğunda olacağı belirtiliyordu. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Hanak Kompresör İstasyonu ihalesi de bulunuyor. Savcılığın soşturduğu bir başka ihalenin ise Tuz Gölü yeraltı doğalgaz deposu yapımına ilişkin olduğu kaydedildi. BOTAŞ’ın, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu için gerekli olan "Tatlı Su Temini ve Tuzlu Su Deşarjı" ihalesine 10 konsorsiyum teklif vermiş, ihalede, değerlendirme sırası Haşemoğlu-Koçoğlu-Güriş ortaklığına gelince ihale geçen mayıs ayında iptal edilmişti. Bu iptalin ardından İbrahim Selçuk’un iki bürokratı arayarak tehdit ettiği de dinleme kayıtlarında yer aldı.
Suç duyurusu bakanlıktanBOTAŞ’ta başlatılan Mavi Hat Operasyonu ile ilgili suç duyurusunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapıldığı bildirildi. Enerji Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora dayanılarak hazırlanan suç duyurusu, 17 Ekim 2007’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi. Suç duyurusunun ardından gerçekleşen operasyonda, gözaltına alınanlar arasında Botaş İnşaat Daire Başkanı Ömer Korkmaz’ın yanısıra, yine Botaş’da üst düzey görevli oldukları öğrenilen Faruk Ceylan ile Siyami Hıdıroğlu’nun da olduğu öğrenildi.
Usulsüzlük yapıldığı iddia edilen ihalelerŞahdeniz boru hattı: Bu proje ile Azerbaycan doğalgazının Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşınması amaçlanmaktadır. 12 Mart 2001 tarihinde Türkiye ile Azerbaycan hükümetler arası antlaşma ve bu antlaşmaya istinaden aynı tarihte BOTAŞ ve SOCAR arasında doğalgaz alım sözleşmesi imzalandı. 15 yıl süreli doğalgaz alım antlaşması, alımların 2 milyar metreküp ile başlamasını zamanla da 6,6 milyar metreküpe ulaşmasını öngörmektedir. İhaleyi Borusan Mannesmann-Ümran Konsorsiyumu kazandı.
Tuz Gölü doğalgaz yer altı depo ihalesi: Proje’nin amacı Rusya’dan yazın alınan doğalgazı Tuz Gölü’nün altındaki mağaralara depolamak. İhale 5 Nisan 2000’de gerçekleştirildi. İhalede en düşük teklifi 9 milyon 743 bin dolarla DBI-GUT-Troya konsorsiyumu verirken; PDG-PLE-Envy konsorsiyumu 13.9 milyon
dolar fiyat vererek ihaleyi aldı.
Hanak kompresör ihalesi: Azerbaycan-Türkiye Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi kapsamında Ardahan (Hanak) Kompresör istasyonu ve Türkgözü ölçüm merkezi yapım işi ihalesi.
Gözaltına alınana suçlu diyemeyizENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün gözaltına alınan bakanlık bürokratlarına "suçlu" demenin yanlış olduğunu belirterek, "Şu anda sadece soruşturma sürdürülüyor" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında sürdürülen yolsuzluk operasyonuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Bakan Güler, bazı ihbar ve rutin denetimler çerçevesinde BOTAŞ’ta 2006 yılından itibaren yapılan bazı boru hatları ve komprosör ihalelerinde inceleme başlatıldığını söyledi. Yürütülen çalışmalar sonucunda 7 bürokrat hakkında 17 Ekim 2007 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Güler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gideceklerini belirtti.