Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 00:00
Çukurova ve Kepez şirketlerindeki hisselerin yüzde 50’sini, Enerji Bakanlığı’nın el koyma operasyonundan önce satın aldığını iddia eden Libananco’nun 10.1 milyar dolarlık tazminat talebiyle ICSID’de (Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi) yaptığı başvurunun kabulü Enerji Bakanlığı’nı hareketlendirdi.
Enerji Bakanlığı, Türkiye’de "paravan şirket" olarak tanımlanan Güney Kıbrıslı Libananco şirketinin başvurusuna karşılık, uluslararası deneyimi olan bir avukatlık şirketiyle anlaşacak. Bakanlığın anlaşacağı avukatlık şirketi Türkiye’yi, Dünya Bankası nezdindeki ICSID’de savunacak. Ayrıca ICSID kuralları gereği başvuruyu yapan kuruluş ile şikayet edilen şirketin belirleyeceği iki ayrı hakem, kendi aralarında üçüncü bir hakem belirleyecek. Nihai kararı bu üçüncü hakemi verecek.
GÖREV ENERJİ’DE:
Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Libananco’nun Kasım 2005’te, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan’dan başlayarak, uzun bir liste ekiyle devlet makamlarına mektup yazdığını söyleyen yetkili, "Bu mektupta sulh yoluyla çözüme gidelim. Sulh olmazsa ICSID’e başvuracağız" denildiğini aktardı. Libananco’nun 23 Şubat 2006’da tahkime gidecekleri yönünde yazılarının ulaştığını açıklayan yetkili, bunun üzerine Maliye Bakanlığı’na başvurduklarını söyledi. Yetkili, tazminat talebinin Hazine’yi ilgilendirmesi nedeniyle, yasa gereği bu konudaki asıl yetkili kuruluşun Maliye Bakanlığı olduğunu, ancak Maliye’nin, bakan Kemal Unakıtan’ın imzasıyla yetkiyi Enerji Bakanlığı’na devrettiği bilgisin verdi. Yetki devrinin ardından neler yapılabileceğini değerlendirmeye aldıklarını belirten Enerji Bakanlığı yetkilileri, şöyle dedi: "ICSID, genellikle şikayet başvurusu aldığında, bu başvuru kabul ederken şikayet edileni (burada bizi) dinlemiyor. O nedenle başvurunun kabul edilme ihtimalini dikkate alarak uluslararası hukuk bürolarını araştırmaya başladık. Bu arada bize de başvurular geliyordu."
EN KISA SÜREDE BELLİ OLACAK:
Enerji Bakanlığı yetkilisi, uluslararası hukuk bürosunu en kısa sürede seçerek sözleşme imzalayacaklarını söyleyerek, Türkiye’yi ICSID nezdinde belirlenecek bu firmanın savunacağını kaydetti.
Libanco’nun ortağı Uzanlar’ın adamı
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Libananco’nun yabancı sermaye olmadığının ortaya çıktığını belirterek, "Ortağı Ali Cenk Türkan, Uzan Grubu’nun adamı... Onların adına hareket eden kişi. Bu iki
gerçek bile davanın temelsizliğini gösteriyor" dedi. Ertürk, Libananco’nun Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik’in ortağı olduğu gerekçesiyle Türkiye aleyhine açtığı 10 milyar dolarlık davanın, Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözümü Merkezi’nce kayda alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: " Yatırım yaptıklarına dair bir bilgi, belge sunamıyorlar. Dolayısıyla yabancı sermaye olmadığı ortaya çıktı. Şirketin en büyük ortağı Ali Cenk Türkan, Uzan Grubu’nun adamı... Onların adına hareket eden kişi. Bu iki gerçek bile davanın temelsizliğini gösteriyor. Deliller çok açık, çok net. Onun için çok zorlanma olacağını zannetmiyorum."