Güncelleme Tarihi:
13 BLOKTA ARAMA İZNİ İSTEDİK
Bakan Yıldız, Türkiye'nin TEC aracılığıyla, Kuzey Irak'ta 13 ayrı blokta petrol ve doğal gaz aramak için Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine başvurduğunu söyledi. TEC'in bu bloklardan 7'sinde arama iznini tek başına, diğerlerinde de ortaklı olarak yaptığını anlatan Bakan Yıldız, henüz sözleşme şartları netleşmediği için çıkarılacak petrol ve doğalgazın miktarını da söylemisinin mümkün olmayacağını belirtti.
İŞTE PETROL GELİRLERİ PAYLAŞIMININ AYRINTILARI
Yıldız ayrıca, Türkiye'ye akan Irak petrolü konunda hem Bağdat'a, hem de Erbil'e yaptıkları önerinin ayrıntılarını da ilk kez açıkladı.
Buna göre, Irak'ın çeşitli bölgelerinden boru hatlarıyla Türkiye'ye akacak petrolün miktarının ne kadar olduğu Türkiye tarafından belirlenecek. Bu petrolün bedeli de Türkiye'de bir kamu bankasında tutulacak. Biriken para daha sonra Bağdat merkezi yönetimi ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi tarafından, kendi belirledikleri yöntemle paylaşılacak.
"Irak'tan Türkiye'ye akacak petrol, tüm Irak'ın tamamı hesabına yazılacak" diyen Yıldız, bankada bloke edilen petrol karşılığı paranın dekontunun, hem Bağdat yönetimi, hem de Kuzey Irak tarafından görüleceğini vurguladı. Bu paradan, hangi tarafın ne kadar alacağına kendilerinin karar vereceğini kaydeden Yıldız, "şimdiki oran (merkezi yönetime) yüzde 83, (Kuzey Irak'a) yüzde 17. Ama ilerde oranı değiştirmeye karar verirlerse, buna da kendileri karar verir" dedi
Yıldız, "Irak'ta paylaşım konusunda anlaşmazlık sürüyor. Bu durumda para kimse almadan birikecek mi?" sorusuna ise, "biriken para kolay paylaşılır" yanıtını verdi.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, sınırından geçen tüm petrolün miktarının da ayrıntısıyla tutulacağını belirten Yıldız, "eğer istenirse, uluslarası gözlemciler, Bağdat merkezi hükümetinden, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden temsilciler de miktarı gözlemleyebilir. Bunların tümü de, ya da sadece isteyenler de gözlemlere katılabilir" dedi. Yıldız, konunun ayrıntılarının ABD'nin Irak petrol gelirlerinin Türkiye'de toplanması konusuna nasıl baktığı sorusuna ise Yıldız, "Ne onlar, ne de Irak kendi içinde bu sistemi kuramadı. Bunu görülmesi lazım" dedi.
Türkiye'nin Kuzey Irak'la yaptığı petrol sözleşmelerine Bağdat yönetiminin itirazı konusunda ise Yıldız, "19 taneülkenin 39 tane sözleşmesini nasıl kabul ediyorlarsa, bu da onlar arasında sayılması gereken bir sözleşmedir" dedi.
"KAYSERİ ADAYIM ÖZHASEKİ"
3 dönemdir milletvekili olan Yıldız, yerel seçimlerde Kayseri'den Büyükşehir Belediye Başkanlığını ise düşünmediğini söyledi. Kaysri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki'nin çok başarılı olduğunu ve "başarının ödüllendirilmesi gerektiğini" söyleyen Yıldız, "benim adayım Haseki Başkan" diye konuştu.
"AK PARTİ NE ZAMAN ÇATLAR BEKLENTİSİ VAR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki gerilime ilişkin sorular üzerine ise Yıldız, "Sayın Başbakan ile Sayın Başbakan Yardımcısı'nı birleştiren konu siyaset değil, ortak değerlerdir. Onlar bu işin siyasetine kendileri dikkat ederler" dedi. Ailelerde bile kardeşler arasında görüş ayrılıkları olabileceğine dikkat çeken Yıldız, " Herşeyi tam olarak aynı şekilde düşünüyor olmayabilirler. Usülle ilgili farklılıklar olabilir" dedi.
"AK Parti içinde çatlak, ayrışma beklentisi olduğuna" dikkat çeken Bakan Yıldız, "Ak Parti'ye sürekli bir ömür biçme vardır. Acaba farklı mı düşüyorlar diye bir beklenti var. Ama şu bilinmeli ki, hem Sayın Başbakan, hem Sayın Başbakan Yardımcısı, her ikisi de bizden ilerisini görürler" diye konuştu.
ABD YAPTIRIMI NEDENİYLE, TÜPRAŞ İRAN'DAN ALDIĞI PETROLÜ AZALTTI
Bakan Yıldız, ABD yönetiminin İran'a yaptırım için çıkardığı yasaları dikkate alan Türkiye'nin, bu ülkeden petrol ithalatını da düşürdüğünü ilk kez açıkladı.
"Türkiye için tek bağlayıcı yaptırım kararı, BM kararıdır. Ancak Türkiye, kendisi için bağlayıcı olmasa da, ABD'nin yaptırım kararlarını inceledi" diyen Yıldız, Tüpraş'ın daha önce İran'dan günlük 130 ila 140 bin varil petrol ithal ettiğini, ancak Washington yönetiminin yaptırım kararları nedeniyle bu miktarın günlük 105 bine kadar indirildiğini söyleyen Yıldız, "TÜPRAŞ, ABD'nin yaptırım kararları nedeniyle belli oranda kesintiler yaptı. Ancak daha fazla kesme imkanı kalmadı. Eğer ithalatı daha fazla aşağı çekersek, bitüm (asfaltlarda bakım-onarım malzemesi olarak kullanılıyor) ile alakalı sıkıntılar çıkabilir. Şunu ilgili taraflara da bildirdik; Bundan sonraki her kısıtlama, İran üzerinde değil, Türkiye üzerinde yaptırım olacaktır dedik" diye konuştu.
"BU BENİM BEDENİMDİR DİYOR, SERGİLİYORLAR, BEN MAHÇUP OLUYORUM"
Bakan Yıldız, "kızlı-erkekli" tartışmaları konusundaki soruları ise femen grubunun eylemlerini örnek göstererek yanıtladı. "Femen de çıplak eylem yapıyor. Bırakın Türkiye'yi, dünyanın her yerinde bu yasak. Kişisel özgürlüğüdür diye buna izin mi verilecek? " diyen Bakan Yıldız, kişilerin özgürlüğü ile diğerlerinin güvenliği arasında yönetim tarafından korelasyon kurulmasının doğal olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu benim bedenimdir diyor, sergiliyor. Ben mahcup oluyorum. Sen bedenini paylaşmak istiyorsun. Ama bakalım toplum paylaşmak istiyor mu? Bu kişisel özgürlüklerle ilgili bir konu değil" diye konuştu.
Daha önce de alkol satışı düzenlemesi konusunda "alkol yasaklanıyor" gibi bir algı ortaya çıktığını hatırlatan Bakan Yıldız, "Alkollü içki satışına ilişkin düzenleme bundan altı yedi ay önce, Türkçeden Türkçeye alkollü içkiler yasaklanıyor diye çevrildi. Oysa sonra ortaya çıktı ki bu doğrusu değildi" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin de farklı şekilde tartışılmaya başlandığını söyleyen Yıldız, "sizin evinizde hangi giysiyle, ya da giysisiz oturup oturmayacağınıza devlet karar veremez" dedi.
İSRAİL'LE ENERJİ İŞBİRLİĞİNE SİYASİ DURUM ENGEL
İsrail'le enerji alanında işbirliğine mevcut siyasi durumun engel olduğunu kaydeden Yıldız, "İsrail'le siyasi fizibilite istediğimiz manada oluşmadı. Bazen siyaset enerji üzerinde, bazen de enerji siyaset üzerinde yük oluyor. Bu açıdan bakınca, mevcut siyasi durum enerji işbirliği önünde makul bir engeldir. Bunun mutlaka çözülmesi lazım. Birşeyi olmamış gibi davranamayız. Çünkü oldu" dedi.
ABD İLE ENERJİ ANLAŞMASI İSTİYORUZ
ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz'in, görev başladıktan sonra ilk kez önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edeceğini de hatırlatan Bakan Yıldız, ABD ile enerji anlaşması imzalamak istediklerini söyledi. Kaya Gazı konusunda da, ABD ile anlaşma imzalamaya hazır olduklarını bildirdi.
"DİNAZORLARIN YATTIĞI YERİ BELİRLEYEMEYİZ..."
Türkiye'de yeraltı kaynaklarının kullanılması için, yer üstündeki tabiat varlıklarının yok edildiği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Bakan Yıldız, "dinazorların yattığı yeri biz belirleyemeyiz. Zamanında yatmışlar, kömüre dönüşmüşler. Bunun neresi olacağını belirlememiz mümkün değil" diye konuştu. Zonguldak'ın da "ruhsatsız bir şehir" olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, "orada imar izni olmamasına rağmen şehir kurulmuş. Ne yapacaksınız? " dedi.
Doğa katliamının engellenmesi için çalıştıklarını da kaydeden Yıldız, "Kültür, tabiat zenginlikleri nasıl zenginlikse, yeraltı kaynakları da aynı şekilde zenginliktir. Ancak hoyratça yapılan çalışmalara da mutlaka mani olmak gerekir" dedi.
"TÜRKİYE'DE HER BEBEK, OTOMOBİLLE DOĞUYOR"
Türkiye'de ölüm ve doğum oranları karşılaştırıldığında, her yıl nüfusun ortalama bir milyon arttığını, trafiğe de ortalama her yıl bir milyon yeni otomobilin girdiğini hatırlatan Yıldız, "Gelen her bebek, otomobiliyle birlikte geliyor" dedi. Yıldız, 10 yılda Türkiye'deki otomobil sayısının 10 milyon arttığını da vurguladı.