Güncelleme Tarihi:
Yıldız, Doha'nın 80 kilometre dışında bulunan Ras Laffar enerji kentine yaptığı ziyaretten çok etkilendiğini belirterek, Katar'ın bölgesinde ve geniş coğrafyada çok önemli bir ülke olduğunu söyledi ve şunları kaydetti:
“15 yıl kadar önce hemen hemen benzer hiçbir tesisin olmadığını gördüğümüz Katar'da enerji şehri, yaklaşık 300 bin kilometrelik bir alanı kapsıyor. Kapladığı alan son derece etkili ve heyecan uyandırıcı. Benim aklıma hemen Ceyhan geldi. Burada enerji şehrinde, sıvılaştırılmış doğalgaz üretimi yapılıyor ve bütün dünyaya ihraç ediliyor. Türkiye'de Ceyhan'da kurmak istediğimiz enerji şehri, demek ki 15 yıl içinde çok farklı bir noktaya gelebilir. Burada yaklaşık 145 bin kişi çalışıyor, iklim zorluklarına rağmen dünyanın büyük firmaları ortaklaşa büyük işler yapmışlar. İnsana çok heyecan veriyor.
Katarlı iş adamlarıyla birlikte yapacağımız yatırımlar bakımından çok özendirici, gördüklerim. Katarlı bakanla yaptığımız görüşmelerde ve imzaladığımız mutabakat zaptında Türkiye'de yapacağımız yatırımlar için Katarlıları davet ettik, büyük imkanlar olduğunu söyledik.”
ENERJİ KENTİNDEKİ TÜRK FİRMALARI
2011 yılında tam kapasiteyle hizmete girecek olan enerji şehrinde şu anda 8 bin 500 işçi çalıştıran Türk firmaları bulunduğunu da belirten Yıldız, çok olumlu izlenimlerle Türkiye'ye döndüğünü ifade etti.
Bakan Yıldız bu arada İstanbul Ticaret Odası'nın düzenlediği 1. Türk İhraç Ürünleri sergisini gezdiğini ve gördüklerinden çok etkilendiğini belirterek, “200'ü aşkın Türk firması gelmiş, ciddi bir ticaret oluşmuş, hatta ellerindeki numuneleri bile satmışlar. Katarlı yetkililerin yanında halk da büyük ilgi gösterdi” dedi.
Serginin bundan sonra kalıcı hale gelmesi konusunda Katarlı yetkililerin destek vereceğini kaydeden Yıldız, Katar Başbakanının teklifleriyle Türkiye'ye, ürünlerini 1 yıl süreyle sergilemesi için özel bir alan tahsis edileceğini dile getirdi. Yıldız, bu gelişmenin Türk müteşebbislerin ihracatını geliştirmesi için önemi bir çıkış kapısı olacağı ifade etti.
Bakan Yıldız ziyaretinin ikinci gününde Katar İslam Eserleri Müzesi ve geleneksel çarşı olarak bilinen Vakıf çarşısını gezdi.
Bakan Yıldız çarşı gezisi sırasında Ortadoğu'da çok sevilen şahinlerin satıldığı bir işyerine girdi ve kuşlar hakkında bilgi aldı. Bu arada işyeri sahibi bakana özel bir eldiven giydirerek, şahini elinin üzerine koydu ve şahinin gözlerini kapatan özel başlığı çıkardı. Bakan Yıldız, elinde sürekli hareket eden ve etrafı dikkatle seyreden şahini bir süre elinde tuttu.
Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet bu sabaha karşı Türkiye'ye hareket etti.