Güncelleme Tarihi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adana Tufanbeyli linyit kömür sahasında kurulacak 600 Megavat (MW) kapasiteli santral yapımı rödovans imza törenine katıldı.
Törende konuşan Bakan Yıldız, kömür gibi yerli bir kaynakla ilgili yapılacak yatırımlardan aynı bir memnuniyet duyduğunu kaydeden Yıldız, “Doğalgaz, su, güneş, rüzgar gibi birçok kaynaktan enerji elde edebiliyoruz. Ama yerli kömür üzerine yapılan anlaşmaları daha anlamlı buluyoruz” dedi.
Türkiye'de son 10 yılda birçok sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de ciddi yatırımlar yapıldığını anlatan Yıldız, “Dünya büyüyor ama Türkiye dünyadan daha hızlı büyüyor. Türkiye büyüyor ama enerji sektörü daha hızlı büyümek zorunda ki serbestleşmeyi, liberalleşmeyi gerçekleştirmiş olalım” diye konuştu.
Çantacıya en fazla 6 ay süre
Adana Tufanbeyli ile kömür sahalarından enerji üretimi konusunda geliştirdikleri yeni bir model olduğunu anlatan Taner Yıldız, herhangi bir bedel almadan yatırımcıya kömürü 30 yıllığına verdiklerini bildirdi. Yıldız, şöyle devam etti:
“Ama herhangi bir gerekçeyle bu yatırımı gerçekleştiremeyecekse veya çantacı diye tabir ettiğimiz biraz spekülatif davranışlarda bulunan yatırımcılar varsa onlara bu kömür 6 aylığına verilir, 6 ay sonra tekrar geri alınır. Ciddi yatırımcının 30 yıl yanındayız, ama manipule etmek isteyenlerin en fazla 6 ay süresi var, bu süreyi geçirmeyiz. Çünkü hem Türkiye'nin kaybedecek vakti yok hem de ciddi yatırımcıları oyalamamamız lazım.”
Kömürde 17-18 bin Megavat civarında bir kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Yıldız, hem nükleer ve yenilenebilir kaynaklarla ilgili yatırımların devam edeceğini hem de yerli kömürün enerji üretiminde kullanılacağını vurguladı. Bakan Yıldız, Ağustos ayının sonunda Soma'da Tufanbeyli modelindeki gibi bir ihaleye çıkacaklarını da bildirdi.
Yatırımın her safhasını dikkatle takip edeceklerini ifade eden Yıldız, söz konusu yatırımın 4-5 yıl içerisinde bitirilmesini ümit ettiğini sözlerine ekledi.
Törende konuşan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş da kömür yatırımcılarına bürokratik engellerin kaldırılması konusunda her türlü desteği vereceklerini ve diğer kömür ihalelerinin de 2'şer, 3'er aylık aralıklarla gerçekleştireceklerini kaydetti.
1,2 milyar dolarlık yatırım
Törende konuşan yatırımcı şirket Teyo Yatırım ve Dış Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Korkmaz, Tufanbeyli'de 6 yıl içinde 1,2 miyar dolarlık bir yatırımla 600 MW kurulu gücünde elektrik santrali yapılacağını söyledi.
Santralden yıllık 3 milyar 600 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretilmesinin hedeflendiğini belirten Korkmaz, bunun karşılığında TKİ'ye yılda yaklaşık 50 milyon dolar rödovans bedeli ödeneceğini ve sahanın 30 yıl boyunca kendilerinde kalacağını dile getirdi.
Yatırımla birlikte 2 bin kişinin de istihdam edileceğini kaydeden Korkmaz, “Ülkemiz için çok önemli olan yerli linyitleri canlandırarak gazdan kurtulma politikamıza az da olsa bizim de katkımız olursa çok mutlu olacağız” dedi.
TEYO'nun Çinli ortağı Weiqu Energy Investment Co. Ltd. şirketi temsilcisi James Wu da Türkiye'nin yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu ve Çin hükümetinin de buna çok ilgi duyduğunu söyledi. Wu, “Tufanbeyli çok iyi bir yatırım olacak. Türkiye'de yeni projelere ilgi duyuyoruz” diye konuştu.