Enerji arzında az-çok polemiği

Güncelleme Tarihi:

Enerji arzında az-çok polemiği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2013 00:00

ARZ güvenliği sorunun artık çözüldüğünü vurgulayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, “4 bin 500 megavat (MW) civarında arz fazlamız var. Arzın talepten daha fazla olmasını hedefliyoruz” dedi.Ancak özel sektör temsilcileri, arz fazlasının nedeninin hafif geçen kış ve düşük büyüme olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

ENERJİDE arz güvenliği konusu yıllardır tartışmaların odağında. 2012 kışı oldukça sert geçince, doğalgazda arz sıkıntısı yaşanmaması için BOTAŞ çeşitli önlemleri devreye sokmuştu. Bu yıl ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide arz fazlası oluştuğunu dile getirerek, artık bu sorunun çözüldüğünü söyledi. Ancak özel sektör temsilcileri, henüz riskin ortadan kalktığı görüşünde değil.

19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda düzenlenen “Yatırımcı gözüyle Enerji Sektörü”nde, enerjide arz sıkıntısı konusu da gündeme geldi. Bakan Yıldız’ın “4 bin 500 MW arz fazlamız” var sözlerini hatırlatan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Ancak ağır bir kış geçmedi. Bir sene evvelki Türkiye’yi düşündüğümüzde hepimizin bildiği bir Kara Şubat vardı. 2013’te geçen ılıman kışa bakarak, ‘Aman çok enerjimiz var, çok rahatız’ rahatlığına geçmememiz lazım. Enerji piyasalarında yatırım yapanların kar marjlarını da iyi düşünmek lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan Adnan Polat ise 4 bin MW’lık enerji fazlası konusunda Türkiye’nin ekonomik büyüme hedefinin altında kalması ve kışın yumuşak geçmesinin etkili olduğunu belirtirken, “2016’dan sonra enerji açığımız olacağı öngörülüyor. En pahalı enerji olmayan enerjidir”  dedi. Rüzgar enerjisi konusunda Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarından olan Polat, 2023 için konulan 20 bin MW’lık rüzgar enerjisi hedefine ulaşıldığı vakit, Türkiye’nin enerjide 6 milyar doları yurtdışına ödemeyeceğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Öyle görülüyor ki 2015 yılsonuna kadar rüzgarda 5 bin MW yapılmış olacak. Geri kalan sekiz yılda 15 MW daha kurmak mümkün değil. Bu işin ince ayarları yapılırsa, yatırımcıları daha çok koşturabilirler. Niye müracaatlarımızı gerçekleştiremiyoruz, niye bekliyoruz? Yeni başvuruların yapılmasını istiyoruz.”

HEDEFE ULAŞMAK ZOR

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise Türkiye’nin yüksek büyüme hedeflerinin enerji talebini artıracağını ifade ederek, şöyle konuştu: “Henüz yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan yeterince faydalanamıyoruz. 2020 yılı için koyduğumuz rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerimize ulaşmamız zor görünüyor. Yenilenebilir enerji başta olmak üzere, yerli kaynaklarımıza yatırıma hız verilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Linyit saha ve santrallerine, beşinci bölgeye sağlanan teşviklerin verilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak tüm kaynaklara benzer teşviklerin verilmesi sektörün gereken atılımları gerçekleştirmesine yardımcı olabilecek.”

Haberin Devamı

Çalık’tan ‘komşu ülke’ önerisi

ÇALIK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, yurtdışında daha çok petrol ve gazın yoğun olarak bulunduğu ülkelerde iş yaptıklarını belirterek, “Özel sektörün çevikliği ve devletin gücü ile üçüncü ülkelerde yatırım yapabiliriz. Özellikle komşu ülkelerde işbirliğine gidebiliriz” dedi. Şeyl gazı konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çalık, Türkiye’de petrol ve gazın klasik sistemle bulunamadığını ancak şeyl yöntemiyle bunun elde edilebileceğini kaydetti.

Ciner’den Orhan Veli şiiri

CİNER Grubu Başkanı Turgay Ciner kömür konusundaki yatırımlardan bahsederken, duygusal anlar yaşadı. Orhan Veli’nin “Kömür karası” şiirine atıfta bulunan işadamı, “Yüz karası değil, kömür karası; böyle kazanılır ekmek parası” diyerek, ünlü şairin bir zamanlar Zonguldak’ta kaleme aldığı dizeleri okudu. Ciner şöyle konuştu: “Yer altında çok ağır şartlar altında çalışan maden işçisinden vergi bile alınmaz. 1 MW kömür santrali dört kişiye istihdam sağlıyor, yani bin MW bir santral 4 bin kişiye iş sağlıyor. Amerikalılar, Almanlar, Çinliler bizden saf değil. Lütfen şu emekçilerin hakkını verin. Lütfen ve lütfen bu işe destek verin. Kömürün ülkeye faydası çok.” 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!