Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 00:00
Yargıtay, Endüstri Holding’in eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin ile dört holding yöneticisine, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan verilen beraat kararını oybirliği ile bozdu.
Bozma kararında, Holding’in, yurt dışında çalışanların "dinsel inançlarından" da yararlanarak ve senetlerin yasal olduğu izlenimini vererek sattırdıkları belirtildi. Bozmaya, sanıkların suç işlemek için çete kurdukları kanıtlandığı halde beraat kararı verilmesi gerekçe gösterildi. Yargıtay sanıkların çeteden mahkum edilmesini istedi. Ertekin ile holding yönetim kurulu üyesi 16 sanık hakkında, eski Türk Ceza Kanunu’nun 313. maddesi gereğince çete suçundan dava açılmış, Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklarla ilgili "suç unsuruna rastlanmadığı" gerekçesiyle beraatlerine karar vermişti. Karar temyiz üzerine 8. Ceza Dairesi’ne geldi. Daire, holding yöneticileri hakkındaki beraat kararını kısmen bozdu.
İŞTE KARAR: Daire, 11 sanık hakkında, zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verdi. Daire, sanık Hasan Gülpınar hakkında verilen beraat kararını da onadı. Daire, 1997-2001 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Ertekin ile Yönetim Kurulu üyeleri Mahmut Uçar, Osman Şanlı, Ahmet Tekin ve Mahmut Çolak hakkındaki "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan verilen beraat kararını ise sanıkların mahkum olması gerektiğine dikkat çekerek, bozdu.
DİNSEL İNANÇLARDAN YARARLANDILAR: Bozma kararında, Endüstri Holding’in, Sermaye Piyasası Kurulundan izin almadan, nama yazılı
hisse senetlerini yurt dışındaki temsilcileri vasıtasıyla, yurt dışında çalışanların "dinsel inançlarından" da yararlanarak ve senetlerin yasal olduğu izlenimini vererek sattırdıkları belirtildi. Kararda, holdingin elde edilen dövizleri de Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanunun Uygulanmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın öngördüğü beyan yükümlülüğünden kurtarmak için kuryelerle yurt içine soktukları, ancak holding ticari kayıtlarında göstermedikleri kaydedildi. Gerekçeli kararda, şöyle denildi: "Holdingin, yurt dışında çalışan bir kısım yurttaşları dolandırdıkları ve bu suretle suç işlemek için örgüt kurdukları kanıtlandığı halde sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi yerinde görülmemiştir, mahkumiyetleri gerekir"