Endişe etmeyin mevduat sağlam

Güncelleme Tarihi:

Endişe etmeyin mevduat sağlam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 01:31

Yunanistan’daki iflas senaryoları, Türkiye’de sahibi Yunan olan Finansbank’a gözleri çevirdi. Bilançosu NBG’den tamamen bağımsız olan Finansbank’ın üst düzey bir yöneticisi, mevduat konusundaki endişelerin tamamen yersiz olduğunu söyledi. Diğer taraftan Avrupa Komisyonu’nun Finansbank’ın satışını gündeme alabileceği hatta Katar National Bank’ın (QNB) daha şimdiden talip olduğu da iddia ediliyor.

Haberin Devamı

2008 yılından bu yana inişli-çıkışlı bir şekilde uluslararası ekonomi çevrelerini meşgul eden Yunanistan krizi, Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Bunda hiç kuşkusuz iki ülke arasındaki yakın komşuluk durumunun yanı sıra, Yunanistan’ın en büyük bankalarından biri olan National Bank of Greece’in (NBG) Finansbank’ın sahibi olmasının da payı bulunuyor. Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avupa Komisyonu ile sürdürdüğü müzakerelerden henüz bir sonuç alınamaması, Yunan halkının mevduatını çekmek için bankalara koşmasına neden olurken, akıllara Finansbank’ın bu durumdan nasıl etkileneceği sorusunu da getiriyor.

FİNANSBANK ETKİLENMEZ

Bu sorunun cevabını Finansbank yönetiminde üst düzey bir isme sorduk:
“Yunanistan’daki durum ve NBG ile ilgili gelişmeler, Finansbank müşterilerinin mevduatına kesinlikle olumsuz yansımaz. Finansbank; hissedarı yabancı ancak tamamen Türk bankacılık kanuna ve otoritesine tabi bir bankadır. Buradaki mevduatın Yunanistan’a aktarılması söz konusu değildir. Bu konudaki endişeler tamamen yersizdir.”
Ancak en kötü senaryo hayata geçse yani Yunanistan hatta NBG iflas etse bile, bu durumdan Finansbank mevduatının olumsuz etkilenmeyeceğini vurgulayan bankacılık uzmanları en kötü senaryo ‘iflas’ olmasa bile, Yunanistan’da yaşanan son gelişmeler sonucunda NBG’ye kaynak yaratılmasına karar verilebileceğine dikkat çekiyor.
Bu durumda da Dexia’nın Denizbank’ı satması gibi Finansbank’ın da satışının gündeme gelebileceği konuşuluyor.
Hatta bankacılık çevrelerinde Finansbank’ın şimdiden bir talibi olduğu konuşuluyor.

KUVEYTLİLER TALİP OLDU

Haberin Devamı

Türkiye’de banka satın almak istediğini uzun zamandır dile getiren Katar National Bank’ın (QNB) geçtiğimiz günlerde Finansbank için, NBG’nin bünyesinde olduğu Yunanistan Banka Kurtartma Fonu (Hellenic Financial Stability Fund-HFSF) ile temasa geçtiği öğrenildi. Yunanistan’ın TMSF’si HFSF, Avrupa Komisyonu’na bağlı hareket eden bir kurum. Dolayısıyla Katar National Bank ile yapılan ilk temasta HFSF’nin sadece teklifi aldığı, durumu Avrupa Komisyonu’na ileterek değerlendirecekleri cevabını verdikleri kaydedildi.

Halka arzını ertelemişti

Haberin Devamı

NBG yüzde 99.8’ine sahip olduğu Finansbank’ın halka arz tarihini ertelemişti. NBG’nin elindeki hisselerin yüzde 27’sine kadar olan kısmı için yapılacak halka arzın, geçen nisan başında tamamlanması hedefleniyordu. Ancak NBG’den yapılan açıklamada, Yunanistan Banka Kurtarma Fonu’nun (HFSF) halka arz hasılatının beklentilerin altında kalabileceği endişesiyle halka arzın ertelenmesi kararına vardığını duyurmuştu.

Bilançomuz tam bağımsız

FİNANSBANK’ın üst düzey yetkililerinden biri, “NBG ile hiçbir mali ilişkimiz yok. Bilançomuz tamamen bağımsız. NBG’den herhangi bir mali destek almadığımız gibi, bugüne kadar temettü yoluyla NBG’ye de herhangi bir kaynak aktarılmadı. Hiç arzu etmeyiz ancak en kötü senaryonun hayata geçmesi durumunda, daha önce Dexia’nın Denizbank’ı satması gibi NBG de buradaki iştirakini satma kararı alabilir” dedi.

NBG payını düşürmekle YÜKÜMLÜ

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’ın geçirdiği finansal kriz sırasında mali yardım almak zorunda kalan NBG’nin sermayesini güçlendirmesi için Avrupa Komisyonu Finansbank hisselerinin bir kısmını satacağı bir yeniden yapılanma planını geçen yıl onaylamıştı. Buna göre NBG, Finansbank’taki payını 2015 sonuna kadar yüzde 60’a indirmekle yükümlü bulunurken, Avrupa Komisyonu ile yapılan anlaşma çerçevesinde bankadaki yüzde 13’lük payın 2015 sonuna kadar satılacağı belirtiliyor.

100 bin TL’ye kadar devlet garantisi

BANKACILIK uzmanları Türkiye’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetmeliklerine göre bankalardaki mevduatın 100 bin TL’lik kısmının devlet garantisinde olduğunu hatırlatıyor. Daha önce 50 bin TL olan limit son yapılan değişiklik ile artırılmıştı. Buna göre Türkiye’de gerçek kişiler adına açılmış tasarruf mevduatı hesaplarının, katılma hesapları birim değerlerinin ve özel cari hesapların her bir gerçek kişi için 100 bin TL’ye kadar olan kısmı sigorta kapsamında bulunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!