Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu başkanlığında dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın katılımıyla genişletilmiş Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yapıldı. Bugün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Başçı’dan brifing alacak. Piyasa, zirveden “Merkez Bankası’na güveniyoruz” açıklaması bekliyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) toplantısına kadar Merkez Bankası’nın müdahalesinin çok da işe yaramayacağını düşünen piyasa analistleri, yapılacak açıklamalarla en azından TL’nin diğer gelişmekte olan ülkeler arasında en çok kaybeden olarak durumunun düzelebileceği ifade ediyorlar.
GENİŞLETİLMİŞ EKK
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki dün yapılan ekonomi zirvesi dün saat 15.30’da başladı. Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ile Numan Kurtulmuş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Başkanvekili Mutalip Ünal, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş katıldı.
BRİFİNGDEN NE BEKLENİYOR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başçı görüşmesinin ardından verilecek mesajlar önemli bulunuyor. Garanti Bankası Direktörü Tufan Cömert, Merkez Bankası’nın şu anda elinin kolunun bağlı olduğunu belirterek, bundan sonra ek parasal sıkılaştırmaya gidebileceğini, döviz ihalelerinde tutarı artırabileceğini, doğrudan müdahale edebileceğini, ancak böyle bir ortamda dolardaki artışı durdurmanın pek imkanı olmadığını söyledi. Cömert, TL’nin daha olumsuz ayrışmasında siyasilerin açıklamasının önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başçı görüşmesinden sonra yapılacak olumlu açıklamaların kötü performansın önüne geçeceğini kaydetti.
Meksa Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, gelecek hafta 17 Mart’ta Para Politikası Kurulu (PPK), 18 Mart’ta FED toplantısının, daha sonra da Fitch’in açıklamasının geleceğini anımsattı. Özavcı, PPK’nın FED toplantısı sonrasına ertelenmesi, istinai gün ilan edilmesiyle yurtdışı ile paralel hale gelinebileceğini ifade etti. Özavcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başçı’nın görüşmesinin ardından “Merkez Bankası’na güveniyoruz. Kurdaki tansiyonun düşürüleceğine inanıyoruz” mesajının verilmesi halinde piyasada rahatlama sağlanacağını kaydetti. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kivci Tokalı ise FED toplantısı yaklaştıkça stresin arttığını kaydederek, FED’in “sabırlı” ifadesini çıkarsa ile dengeleciyici bir açıklama yapacağını tahmin ettiğini söyledi. Erdoğan-Başçı görüşmesinin ardından çok ciddi bir paketin açıklanmasını beklemediğini dile getiren Tokalı, paketle önüne geçilecek bir durumun olmadığını, olumlu açıklamaların TL’nin değer kaybedenler içinde en ılımlısı olmasını sağlayacağını bildirdi.
POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 7.50 SEVİYESİNDE
DOLAR kurundaki sert yükselişin ardından Merkez Bankası; geçen yıl ocak ayında 5 puanlık sert artışla politika faizini yüzde 10’a çıkarmıştı. Geçen yıl mayıstan itibaren faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, son olarak Şubat 2015’te politika faizini yüzde 7.50’ye çekti.
NUMAN KURTULMUŞ DA EKK’YA KATILDI
TOPLANTIYA katılanlar arasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dikkat çekti. Kurtulmuş, kabineye girmeden önce AK Parti’de ekonomik işlerden sorumlu genel başkan yardımcısıydı. Hükümette görev dağılımı içinde ekonomi ile ilgili herhangi bir bağlı kurum yok. Kurtulmuş, Merkez Bankası’nı geçen yıl “Askeri vesayet tamam sıra Merkez Bankası’nda” diye eleştirmişti.