'En zeki gençlerimizi, öğretmenliğe yönlendirmeliyiz'

Güncelleme Tarihi:

En zeki gençlerimizi, öğretmenliğe yönlendirmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 16:49

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin kasım ayı olağan toplantısı, “Rekabet, Bilim ve Teknoloji Odaklı Dünyada Yeni Eğitim Modeli Vizyonunun Sanayimiz Açısından Önemi” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

KONUŞMASINDA sanayinin, eğitim sisteminin yetiştirdiği insan gücüyle çalıştığına dikkat çeken Bahçıvan, bu noktada yapılması gereken ilk şeyin “nitelikli eğitime bugünden başlayarak gereken önemi vermek” olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un işaret ettiği üzere, Türkiye’de orta gelir tuzağı gibi orta eğitim tuzağının bulunduğunu hatırlatan Bahçıvan, bunun ana nedeninin de insanları vasatlıkta birleştiren eğitim anlayışı olduğunu dile getirdi. Bahçıvan şunları söyledi:

“Orta eğitim tuzağından çıkış ve nitelikli bir eğitim için; öğrenci bilinç ve düzeyi, çağdaş teknoloji odaklı eğitim araçları-gereçleri ve derslik sayısı elbette ki çok önemli. Ülkemiz bu konularda son yıllarda önemli mesafeler de kat etti. En önemlisi eğitimin en temel unsuru olan nitelikli öğretmenlerin varlığıdır. Önümüzdeki 15 yılda en zeki gençlerimiz çok özendirici ve teşvik edici programlarla, mutlaka ama mutlaka öğretmen yetiştiren fakültelere yönlendirilmelidir. MEB'in açıkladığı “2023 Eğitim Vizyonu” Belgesinin bahsettiğimiz bu ihtiyacı gidereceğine yürekten inanmaktayız. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un veli, öğretmen, müfredat gibi eğitimin en önemli unsurlarına hakim birisi olarak bakanlık görevini üstlendiği andan itibaren umudu yakaladık. ‘Yeni Eğitim Modeli’ndeki müfredatın, insanlık değerleriyle harmanlanarak, çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre oluşturulacak olması çok önemlidir. Eğitimi bir ekosistem olarak gören bir anlayışla, çocukların mesleki eğilimlerine yönelik yeni bir yapının kurulacak olması sanayi üretimimize de büyük katkıda bulunacak.

Haberin Devamı

AİLELER, ÖZENDİRİCİ TEŞVİKLERLE DESTEKLENMELİ

Eğitim sistemi içinde üretimi merkeze alan, insanın tüketimden değil üretimden itibar kazanan üretici yönünü ön plana çıkartan kişi ve toplum düşüncesi geliştirilmelidir. Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okulları’nın itibarı artırılmalı, bu kurumlar yeniden yapılandırılmalıdır. Bu konuda ailelere de büyük görev düşüyor. Aileler, çocuklarını bu okullara yönlendirmek konusunda özendirici teşviklerle desteklenmeli ve ödüllendirilmelidir. Yine 2023 Eğitim Vizyonu belgesindeki Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğitim-İstihdam-Üretim ilişkisinin güçlendirilmesi hedefi çok değerli. Bu sanayiciler için hayati bir konu. Gençler, öğrencilik sürecinde iş hayatını tanıma imkanı bulmakta zorlanıyorlar. Ayrıca gençlerin çoğu kariyer planı yapmayı üniversiteden sonraya erteliyor. Bu durum hem işverenler açısından hem de gençler açısından çalışma hayatında verimsizliği getiriyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!