En temiz yatırım

Güncelleme Tarihi:

En temiz yatırım
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 23:03

Akkök Holding, Ak-Kim fabrikalarında su arıtma teknolojisi için 35 milyon dolar yatırım yaptı. Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, söz konusu yatırım ile birlikte 300 milyon dolarlık ciro hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

SUYUN 20-25 yıl içinde dünyanın birçok yerinde kriz çıkarabileceğini ifade eden Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Ak-Kim fabrikalarında su alanında büyük yatırımlar yaptıklarını açıkladı. Su arıtma teknolojisi için 35 milyon dolar yatırım yaptıklarını dile getiren Dördüncü, 5 yıl süren çalışmalar neticesinde yüksek performanslı delikli elyaf bazlı membran modülünü geliştirdiklerini söyledi. Söz konusu yatırım ile birlikte 300 milyon dolarlık ciro hedeflediklerinin altını çizen Dördüncü, yatırım kararları alırken dünyadaki trendlere baktıklarına dikkat çekti. 

YÜKSEK PERFORMANS

Son dönemde enerji, gıda ve suda sıkıntılar yaşanacağına dair araştırmalar olduğuna vurgu yapan Dördüncü, “Özellikle su konusu Dünya Ekonomi Forumu’nun da gündeminde alıyor. Enerji fiyatlarının da düştüğü bu ortamda önümüzdeki dönemde su büyük bir sorun olacak. Bunun için suyun tekrar kullanılması için tesisler kurduk. Ak-Kim olarak su arıtma alanında edindiğimiz deneyim ile ultrafiltrasyon sistemleri için özel olarak tasarlanmış, yüksek performanslı delikli elyaf bazlı membran modülünü geliştirdik. Bunun için 5 yıl çalıştık ve 2 bin patent inceledik, makaleler okuduk. 35 milyon dolar yatırım bedelli projemiz, TÜBİTAK’tan da destek aldı” dedi.

İLK 5 ARASINDA 

Ultrafiltrasyon modülünün şu anda Ak-Kim’in Yalova Fabrikası’nda 2 bin 800 metrekarelik özel bir alanda üretildiğine değinen Dördüncü, “Ürünün uluslararası patent başvuruları yapıldı. Türkiye’deki ve dünyadaki marka tescil işlemleri de devam ediyor. Dünyada ultrafiltrasyon modülü üretebilen 12-13 civarında şirket var. Bu yatırım ile birlikte Ak-Kim Türkiye’de ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici konumunda. Dünyadaki ilk 5 firmadan biriyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Elyaf bazlı modül nasıl çalışıyor

Üretilen delikli elyaf bazlı membran modülü, suyun kimyasal özelliklerini değiştirmeden, ileri fiziksel arıtma işlemini gerçekleştiriyor. Onur Kipri, sistemin belediye ve endüstrilerdeki su arıtma tesislerinde atık suların arıtılarak alıcı ortam deşarj standartlarına uygun hale getirilmesinde, atık su geri kazanım sistemlerinde, proses ve içme suyu hazırlamada, deniz suyunun tuzsuzlaştırılarak arıtılmasında kullanıldığını belirtti.

Haberin Devamı

1 milyar dolarlık şirket olma hedefi

Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Onur Kipri de söz konusu yatırım ile birlikte şu anda 270 milyon dolar değeri olan Ak-Kim Kimya’yı önümüzdeki 5 yılda 1 milyar dolarlık bir şirket haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Gelecek yılki ciro hedeflerinin de 250-300 milyon dolar olduğunun altını çizen Onur Kirpi, “1977’de kurulan Ak-Kim’in toplam 800 bin tonluk üretim kapasitesi bulunuyor. İştiraklerle beraber 5 farklı lokasyonda 400 bin metrekarelik bir alanda üretim yapan şirket, yurt dışında beş kıtada, 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor ve ihracatın toplam satışlara oranı ise yüzde 35. Şirket, 50’ye yakın çalışanın bulunduğu Ar-Ge’ye ise cironun yüzde 4’ünü ayırıyor. Ak-Kim’in çalışan sayısı da 800” dedi.  

Haberin Devamı

42 milyar dolarlık yatırım gerekli

SU krizi nedeni ile atık suyun geri kazanımının çok önemli hale geldiğini vurgulayan Ahmet Dördüncü, “1 milyar insan günümüzde içilebilir suya ulaşmada sıkıntı yaşıyor. 2.7 milyar insan her yıl en az bir ay su sıkıntısı çekiyor. Türkiye de su kıtlığı yaşama riski yüksek bir ülke. Türkiye’nin çevre açısından AB’ye karşı da ciddi vaatleri bulunuyor. Bu kapsamda 2007-2023 arasında toplam 42 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımın 25 milyar doları şebeke yatırımına, 17 milyar doları ise su/atık su arıtma tesislerine ayrılmış durumda. Belediyelerin bu yıldan itibaren senelik 1 milyar dolar yatırım yapmaları bekleniyor. OSB’lerin de 30 milyar dolarlık bir yatırım yapması gerekiyor. Türkiye genelinde bütün suların geri kazanımı yapılarak birkaç milyar dolar tasarruf etmek mümkün” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!