'En temel sorunumuz katma değeri yüksek üretim ve ihracat eksikliği'

Güncelleme Tarihi:

En temel sorunumuz katma değeri yüksek üretim ve ihracat eksikliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 15:29

Mali Müşavir Serkan Tavşan, Türkiye’nin finansal açıdan dikkat çeken en büyük eksiğinin katma değeri yüksek üretim ve ihracat olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SON günlerde döviz kurlarındaki yüksek artış ve TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi üzerine farklı kesimlerden değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Türkiye’nin finansal açıdan en önemli eksiğinin katma değeri yüksek üretim ve buna dayalı ticaret hacminin olmaması olduğuna dikkat çeken Serkan Tavşan, “Suni gündemleri bırakıp, katma değeri yüksek olan, ithalatı azaltıcı, ihracat artırıcı ürünler üretmemiz gerekiyor. Böylece yazılımda, dijital alanda dünya ile yarışıp, beyin göçünü engelleyerek her tür ürün için pazarlara ortak olabiliriz'' dedi.

EN BÜYÜK 16'NCI EKONOMİ OLAMAKTAN ÖTEYE GİDEMEDİK

Türkiye'nin dünyada hatırı sayılır önemli bir ülke olduğuna dikkat çeken Tavşan, buna karşın dünyanın 16-17'inci ekonomisi olmaktan öteye gidilemediğine vurgu yaptı. Tavşan, Türkiye'nin bu gücü kullanmakta sıkıntılar çektiğinin altını çizerken ''Bu sıkıntılar ortadan kalkıp yeni ve doğru bir akım başlatılırsa üst sıralara tırmanışımız işten bile değil. Müthiş enerjisi, altyapısı; başarılı insanlarıyla dünyaya yayılmış güçlü, güvenilir markalar yaratıp doğru adımlar ile ülkemizi geleceğe taşımayı memleket meselesi haline getirmeliyiz'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÜÇ ANA PROBLEMİMİZ VAR

Tavşan, Türkiye’nin finansal açıdan öne çıkan problemlerinin ithalat, ihracat ve yatırımcıya kamu desteği olduğuna dair tespitlerde bulundu. İthal edilen ürünleri üretmenin gerekliliğine değinen Tavşan, ithal edilen ürünlerin ülkemizde üretilmesi döviz kazandırıcı bir işlem olacağını savundu.

Kamuda bir kurum açılması gerekliliğini savunan Tavşan, ''Kurum yeni pazarlar için pazar araştırmaları yaparak yatırımcıya yol göstermeli ve ihracat çalışmalarında da sonuna kadar desteklenmeli. Çünkü konuştuğum birçok yatırımcı bu konuya bütçe ayıramadığı gibi pazar araştırması yapacak zamanının da olmadığından yakınmakta. Yatırımcıların ve sanayicilerin hangi ürünlerin pazarlanacağına dair bilinçlendirici çalışmalar yapılmalı. Böylece üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcıya yol gösterilmiş, ihracat süreçlerine destek olunmuş olacak. Bu durum sanayicinin ve Türk yatırımcısının önünü de açabilecek bir durumdur'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

DEVLET DESTEK VERİRSE CİDDİ ÇALIŞMALAR BAŞLAYABİLİR

İhraç edilecek ürünlerin araştırılması aşamasını uygulayan firma sayısının azlığına değinen Tavşan, ''Devlet eliyle yön verilirse yatırımcılar ya da yatırım yapmak isteyenler de bunun için ciddi çalışmalara başlayabilirler'' dedi.

Küçük büyük demeden ülkeye döviz sokan her yasal işlem baş tacı yapılması, teşvik ve vergi gibi birçok açıdan yatırımcı desteklenmesini gerekli olduğunu belirten Tavşan şunları kaydetti: ''Yerli ve yabancı firma ortaklığında da yapmak mümkün. Globalleşen dünyada bunu yapmaktan kaçınmamak, korkmamak gerekir. Bu ülke hepimizin, çalışmaya, üretmeye, birlik olmaya ve bu gücü doğru kullanmaya ihtiyacımız var. Bizler de gelecek nesillerin selameti için bu kırılma noktalarında doğru hareket edip onlara güçlü bir Türkiye bırakmak için var gücümüz ve birlik beraberliğimiz ile bu duruşu sergilemek zorundayız. Bizim gelecek nesillere önemli bir borcumuz var: Onları borçla değil, refah ile karşılamak için bu borcu zamanında yerine getirmemiz gerekiyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!