Güncelleme Tarihi:
Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEiK) bünyesinde faaliyet gösteren Amerikan İş Konseyi ile Süt-Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) tarafından ortak yapılan bir araştırma dünyada en pahalı eti yiyen uluslardan birinin Türkler olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada Türkiye'de faaliyet gösteren gıda firmalarının pahalı et nedeniyle yaşadığı sıkıntılar dile getirilerek ucuz et elde etmek için alınması gereken önlemler dile getirildi.
Rapora göre bir Türk tüketici, bir kilo et için 9,30 dolar (3 milyon 200 bin lira) öderken, aynı miktarda et için ABD'li tüketici 2 dolar (680 bin lira ödüyor. Bir başka deyişle Türkiye'de bir kilo et alabilmek için ödenen para ile ABD'de 4 kilo 650 gram et almak mümkün oluyor.
ABD, isviçre ve Kanada gibi ülkelerde kişi başına düşen Milli Gelirin 32 bin dolar, Türkiye'de ise 3 bin 150 dolar olduğu düşünüldüğünde et fiyatları daha çarpıcı bir sonuç ortaya çıkıyor.
Raporda şu noktalara değinildi:
Türkiye'de yetiştirilen hayvanların et ve süt verimi çok düşüktür.Bu nedenle damızlık hayvan ithalatı serbest bırakılmalı, kaliteli bir hayvan nesli yetiştirilmelidir.
Et endüstrisine katkısı olacak ticari maddelerin ithalatı serbest bırakılmalıdır.
Türk- Amerikan ortaklığında özel besi çiftlikleri kurulmalı, bu çiftliklerin GAP bölgesinde olştrulması için çaba sarfedilmelidir.
Raporda, gerekli önlemler alındığında çok kısa bir süre içerisinde Türkiye'de hayvan verimlililğinin artacağı ve et fiyatlarının yüzde 30 ile 40 arasında düşeceği belirtildi.
Bir kilo etin fiyatı
Türkiye : 9.30 dolar
İsviçre : 7.00 dolar
Norveç : 6.00 dolar
Yunanistan : 3.40 dolar
Avusturya : 3.40 dolar
İtalya : 3.20 dolar
Fransa : 3.10 dolar
Almanya : 3.10 dolar
İngiltere : 2.90 dolar
Japonya : 2.80 dolar
Filipinler : 2.70 dolar
G. Amerika : 2.50 dolar
K. Amerika : 2.00 dolar
Kanada : 2.00 dolar