Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sanayi Odası'nın ‘‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’’ araştırması, 32 yılın en kötü tablosunu ortaya koyarken, 1999 verileri üzerinden bu yıl 83 yeni şirket devler ligine çıkmayı başardı.
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi'nin, ‘‘32 yılın en kötüsü’’ dediği Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuncusu, 83 şirkete devler liginin kapısını açtı. Bu yıl 83 yeni şirket, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına çeşitli basamaklardan girmeyi başardı. Bunda, şirketlerin başarıları kadar, İSO'nun hesaplama yöntemini değiştirmesi de etkili oldu. Yeni şirketler arasında 14 şirketin adını açıklamayışı dikkat çekti. Gizli kalmayı tercih edenlerden üç tanesi ilk 50 arasında yer aldı. Sıralamaya 24, 30 ve 36'ıncı sıralardan girmeyi başaran üç şirketin, üretimden satışları
bile açıklanmadı.
Adını açıklamak istemeyen şirketlerden üç tanesi gıda sektöründe yer alırken, 6 tanesi kimya, petrol ürünleri sektöründe, üç tanesi metal ana sanayiinde, iki tanesi ise metal eşya sanayiinde yer alan şirketler oldu. Listeye bu yıl kuyumculuk sektöründen iki şirket girmiş olması dikkat çeken bir başka noktaydı. Kuyumculuk sektöründe artan ihracat, bu sektörün temsilcilerininde devler arasında yer almasını sağladı. Goldaş'ın 315'inci olduğu 500 büyük sıralamasında, Gülaylar Kuyumculuk 177'inci olarak yer aldı. Sanko, bu yıl listeye 40'ıncı sıradan girerek pek çok şirkete fark attı. Köy-Tür de listeye 83'üncü olarak girdi. Listenin yenileri arasında geçtiğimiz günlerde borsaya açılan Ayen Enerji de vardı. Şirket, 500 büyük arasında 288'inci olarak yerini aldı.
KÜME DÜŞENLER
Sıralamaya yeni şirketlerin katılmış olması, elbette bazı şirketlerinde 500 büyük arasından çıktığının göstergesi. Geçen yıl sıralamada 72/inci olan Ardem'in bu yıl olmayışı ise Arçelik bünyesine katılmış olmasından kaynaklandı. Geçen yıl 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alıp da bu yıl listeye giremeyenler ise şöyle:
Aksantaş, Alemdar Kimya, Anateks Anadolu Testil, Asko Tekstil, Balsu Marketing, Benckiser, Bisaş Entegre İplik, Cidersan, Coşkunöz Metal, Çimtaş Çelik, Çukurova Elektrik, Çukurova, Demirer Kablo, Dusa, Ekskon Tekstil, Emboy-Yüntaş Tekstil, Emek Tavukçuluk, Erciyas Çelik Boru, Erkunt Sanayi, Esçim Eskişehir Çimento, Esem Spor Giyim, Esko Tekstil, Etibank Kırka Boraks, Evyap Sabun, Fidanlar Tekstil, Grammer Koltuk, İGS, İhlas Bisanlar Bisiklet, İnsa İstanbul Naylon, İstanbul Asfalt, Işıklar Ambalaj, İtalteks Ekspo Grup Tekstil, Kale Kilit, Kale Oto Radyatör, Kırlangıç Gıda, Köytaş Tekstil, Kütahya Şeker, Manisa Pamuklu, Marmara Birlik, Med Union Containers, Modavizyon Tekstil, Mustafa Nevzat İlaç, Nuh Ticaret, Oba Gıda, Orjin Deri, Özkan Demir Çelik, Park Tekstil, Plasteks Branda, Raksev, Sanko İplik, Sanko Örgü, Sedef Gemi, Seka Akdeniz, Seka Balıkesir, Seka Çaycuma Müd., Seka Dalaman, Seka İzmit, Socotab Yaprak Tütün, Sunel Ticaret, Tansaş, Tariş, Tırsan Treyler, Toros Tekstil, Trakya Sanayi, Tunç Tekstil, Tügsaş Kütahya, Tümosan Türk Motor, Tümteks Tekstil, Türk Elektrik Endrüstrisi, Türk Henkel, Türk Siemens, Vakko, Yeşim Tekstil, Yibitaş Yozgat, Yücel Boru, Zorlu Brode.
En çok şirket yine Koç'tan
İSO'nun 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Koç Topluluğu 20 şirketi ile yer aldı. Koç Holding'den yapılan açıklamada, Koç Topluluğu'nun 20 şirketi ile ciro, kár, ihracat ve çalışan sayısı bakımından geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ‘‘Türkiye'nin en büyük sanayi grubu’’ olma başarısını sürdürdüğü vugrulandı.
Açıklamada, Koç Topluluğu şirketlerinin 1.6 katrilyon liralık ciro ile 500 büyük sanayi kuruluşu arasında özel sektörün yüzde 10'unu temsil eden en büyük sanayi grubu olduğuna dikkat çekildi. Koç Topluluğu şirketlerin toplam ihracatı 703 milyon dolar ile toplam özel sektör ihracatının yüzde 7'sini oluşturdu. Kárlılıkta da 87 trilyon lira ile özel sektörün yüzde 7'sinin teşkil eden Koç'un 20 şirketi, sanayide çalışan personel sayısı açısından da 28 bin 378 kişi ile ilk sırada yer aldı.