En kirli fatura

Güncelleme Tarihi:

En kirli fatura
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 01:20

OYDER Başkanı Ziya Alp Gülan, 16 yaş üstü bir aracın çevreye verdiği zararı temizleme maliyetinin 8 bin 464 Euro olduğunu belirterek, “Türkiye’de bu durumda 3.5 milyon araç var” dedi. Bu hesapla Türkiye’dekilerin zararı 30 milyar Euro’yu (84 milyar TL) buluyor.

Haberin Devamı

OTOMOTİV Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Ziya Alp Gülan, Türkiye’de 16 yaşın üzerinde 3.5 milyon araç olduğunu belirterek, “Bu araçların 1 kilometredeki karbondioksit salınımları 220 gramdır. Bugün satılan araçlarda ise bu rakam 130 gramdır. Aradaki 90 gramlık farkı, araç parkında bulunan 16 yaş üstü araç sayısı ile çarptığımızda 550 milyon ağacın temizleyebileceği kadar hava kirliliği yarattığı ortaya çıkmaktadır” dedi. Gülan, bu yıl “Otomotiv Perakendeciliğinin Geleceği” ana temasıyla düzenlenen OYDER Otomotiv Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği hesaplarına göre de 16 yaş üstündeki bir aracın çevreye verdiği zararın temizlenme maliyetinin araç başına ortalama 8 bin 464 Euro olduğu bilgisini verdi.

YERLİ OTOMOBİL HEYECANI

Haberin Devamı

Avrupa’dan gelen ikinci el araçların tırlarla Türkiye üzerinden Irak gibi çevre ülkelere taşındığına işaret eden Gülan, sektörün kullanılmış araçlarla ilgili düzenlenecek bir ihracat uygulamasına ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Gülan, uzun zamandır yaşanılan kârsızlık problemleri ve yoğun rekabetin getirdiği sorunlar nedeniyle sıkıntılı günlerden geçtiklerini vurgulayarak, “Sektörün gelişmesi için kuvvetli bir iç pazar, olmazsa olmaz. Eğer bu olmaz ise yeni yatırımcının gelmesi çok zor” dedi. Dünyada üretim ve satışın doğuya doğru kaydığına işaret eden Gülan, “Tahminlere göre 2018’de dünyada 100 milyon araç üretilecek. Bunun sadece 30 milyonu Çin’de üretilip satılacak” diye konuştu. Gülan, otomotiv perakendecileri olarak kamu ile sanayicinin yapacağı çalışmalarda üretilecek bir yerli otomobili satmak için büyük heyecan içinde olduklarını vurguladı.

2. ELDE NOTER PATLAMASI

Gülan, Türkiye 2010’a kadar ikinci el kullanılmış araç tescilinin 3 ayrı kamu kurumuna gidilerek yapıldığını ve 50 bin liralık bir araç için en az 700 liralık vergi ödendiğini anımsatarak, şöyle devam etti: “2010 itibariyle Türkiye’de kullanılmış araç sayısı 1.4 milyon idi. O tarihlerde çalışmalarla Asbis (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi) içinde noterler üzerinden devir işlemi hayata geçti. Geçen sene itibariyle kullanılmış araçtaki noterlerdeki devir sayısı 5.7 milyondur. Bunun 3.7 milyonu binek otomobillerdir. Kamu bu işten çok istifade etti, çünkü gelirleri arttı.”

Haberin Devamı

ABD’de internetten en çok parça aranıyor

OTOMOTİV Kongresi’nde Türkiye’deki yetkili satıcılara seslenen Group 1 Auto CEO’su Earl Hesterberg, ABD’deki otomobil satışlarının yüzde 90’ının internet üzerinden gerçekleştiğini söyleyerek “Bilişim teknolojilerine yönelik altyapınızı geliştirin. Bu otomobil satışının yanında servis hizmetlerinde de kârlılığınızı artıracaktır. ABD’de arama motorlarında restoranlardan sonra en çok aranan konu otomobil yedek parçasıdır” dedi.

Arzu ettiğimiz sıçrama olmadı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, hükümet olarak Ar-Ge’ye ayırdıkları kaynak 2002’de 1 milyar dolar iken, bugün bunu 8 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, projesi olanlara bol bol ve çeşitli yöntemlerle kaynak aktardıklarını, ancak arzu ettikleri sıçramanın sağlanamadığını, bekledikleri yeni ekonominin dinamosu olacak teknolojilerin ortaya çıkmadığını söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!