En iyi ramazan pidesi yapan 10 fırın

Güncelleme Tarihi:

En iyi ramazan pidesi yapan 10 fırın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2003 01:56

Ramazanda iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazıdır ramazan pidesi. İftar saati yaklaşmaya başladı mı, pide fırınlarının önünde oluşan kalabalık da artar.

Pide sırasının arkalarında kalmamak için acele edilir, erkenden fırına gidilir. İftara misafir varsa, pidenin mümkünse dumanı üzerinde tütecek kadar tazesi ve iyisi aranır. Biz de bu hafta, Türkiye'nin en iyi ramazan pidesi yapan fırınlarını sorduk jüri üyelerimize. Ortaya çıkan listeye bakınca, en iyi fırınların çoğunu Karadenizliler'in işlettiğini görüyoruz. Ankara, İstanbul ve İzmir'de özellikle Rizeli fırıncılar ağırlığını hissettiriyor. İşte en iyi 10 ramazan pidecisi.

TAD DOY FIRINI

12 ay pide bulabilirsiniz

Bahçeköy'de bulunan Tad Doy Fırını, 5 yıl önce açılmış. Ancak sahibi Rize Çayelili İbrahim Baltacı fırıncılık mesleğini 25 senedir yaptığını, babasının da fırıncı olduğunu söylüyor. Fırında ramazan ayının dışında da her zaman pide, hamsili ekmek, mısır ekmeği, çavdar ekmeği, köy ekmeği, ayçekirdekli ekmek bulabilirsiniz. Ramazan pidesi Konya Alaybey unundan yapılıyor, odun ateşinde 300 derecede pişiriliyor. Un ve kaynar suyla yapılan bulamaç üzerine sürülüyor, susam ve çörek otu atılıyor. İsteyenin pidesine yumurta da sürülüyor. İlk pideler saat 13.30'da çıkmaya başlıyor. Ünlü müdavimleri arasında Orhan Gencebay, Kadir İnanır, Özcan Deniz, İbrahim Tatlıses ve Derya Tuna var. Karadeniz Mah. Mareşal Fevzi Çakmak Cad. No: 48, Bahçeköy-İstanbul. Tel: (212) 226 11 53

BAŞAK UNLU MAMULLER

Günde 3 bin 500 pide yapıyorlar

Başak Unlu Mamuller 1987'de kuruldu. Şimdiki sahipleri Rize'nin Pazar İlçesi’nden Özcan Tuncer ile Çayeli'nden Ahmet Sipahioğlu. Fırında 20 kişi çalışıyor. Pidelerde çiftleylek türü, tip 1 un kullanılıyor. Hamur yoğrulduktan sonra dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra kesilip, yuvarlak şekil verilip tekrar dinlendiriliyor. Tırnak vurulduktan sonra tavaya alınıyor ve tekrar kabarmaya bırakılıp pişiriliyor. Günün ilk pidesi 13.00'te çıkmaya başlıyor. Günde ortalama 3 bin 500'ün üzerinde pide satıyorlar. İki boyutta pide bulmak mümkün. 250 gr.'lık pide 400 bin, 500 gr.'lık pide 800 bin liradan satılıyor. Bülbülderesi Cad. 34/A Küçükesat- Ankara. Tel: (312) 418 68 41

TAŞFIRIN UNLU MAMULLER

Bu pideden başka yerde yok

İzmir'in en işlek caddelerinden Kıbrıs Şehitleri üzerinde 8 yıldır hizmet veren Taşfırın'ın sahibi, Rize Çamlıhemşinli Yaşar Yılmaz ve eşi Özlem Yılmaz. 30 yıldır fırıncılık yapan Yaşar Yılmaz, kullandıkları unun birinci kalite olduğunu, katkı maddesi kullanmadıklarını söylüyor: ‘‘Ustalarımız işinin ehli. Ürettiğimiz pideleri sadece burada satıyoruz. Bakkal ya da restoranlara dağıtım yapmıyoruz.’’ Zeytinli çörekten neskafeli kurabiyeye kadar her tür unlu mamul ve tatlı bulunuyor. Fırında 17 kişi çalışıyor. 200 gramlık pide 350 bin, 400 gramlık pide 700 bin liradan satılıyor. Kıbrıs Şehitleri Cad. No: 117/A Alsancak - İzmir. Tel: (232) 464 53 52

PELEKİ UNLU MAMULLER

Adı ekmeğin piştiği taştan geliyor

Teşvikiye'de 1987'den beri hizmet veren Peleki de, birçok fırın gibi Rize Hemşinli Vehbi Devrim ve Musa Keskin ortaklar tarafından çalıştırılıyor. Vehbi Devrim, Karadeniz'de ekmeğin pişirildiği taşa pileki veya peleki dendiğini söylüyor. Fırının ismi de buradan geliyor. Peleki'de ramazan pidesi için Konya ve Samsun unu kullanılıyor. Pideler 300- 350 derecede pişiriliyor. Üzerlerine un, yumurta ve sudan yapılan bulamaç sürülüyor. İlk pideler 13.30'da çıkıyor. Günde 800'e yakın pide satılıyor. Peleki'nin ünlü müdavimleri arasında Hülya Koçyiğit, Sibel Turnagöl, Ebru Cündübeyoğlu var. 400 gramlık pide 750 bin lira. Şakayık Sok. 13/27 Teşvikiye- İstanbul Tel: (212) 241 66 56

HAS EKMEK

150 yıllık fırın

Özellikle, yanıbaşında bulunan Çınaraltı'nda kahvaltı ederken yenilen küçük simitleriyle ünlü Has Ekmek'in sahibi, 70 yaşındaki Safranbolulu İsmail Erbahan. 150 yıllık fırında her zaman pide çıkarılıyor. Ancak Ramazan pidesi farklı oluyor ve tip 1 denilen pidelik undan yapılıyor. Üstüne ‘‘şifa’’ denilen bulamaç sürülüyor. Has Ekmek'in sadece odun fırını var. Fırında pideler 250-280 derecede pişiriliyor. İlk pideler saat 14.00’te çıkıyor ve iftar saatine kadar 1000-1100 kadar pide satılıyor. Fırında 15 kişi çalışıyor, ayrıca tuzsuz ekmek, mısır ekmeği, kepek ekmeği ve simit de çıkıyor. 450 gram pide 750 bin lira, 350 gram 500 bin lira, 500 gram pide 1 milyon lira. Halk Cad. No: 28 Çengelköy - İstanbul Tel: (216) 321 76 32

BİLKENT REAL HİPERMARKET FIRINI

İlk pide sabah 10.00'da çıkıyor

Günde 5 bin pidenin üretildiği Bilkent Real Hipermarketler zinciri Unlu Mamuller Bölümü, Başkentliler'in ramazan pidesi almak için en çok tercih ettikileri yerler arasında. Sabah 10.00'da pide satışlarına başlayan Real, akşam saat 20.00'ye kadar pide üretimine devam ediyor. Unlu Mamuller Bölümü Satış Sorumlusu Mızrap Işık, pidelerin birinci sınıf undan yapıldığını ve iki gıda mühendisi tarafından kontrol edildiğini belirtiyor. Real Gıda Departmanı Müdürü Bora Altuğ ise, hijyene büyük önem verdiklerini belirterek, ‘‘Dışardan bağımsız anlaştığımız bir firma, her ay hijyen denetlemesi yapıyor. Bu konuda çok titiziz’’ diyor. Real'de 400 gram pide 350 bin liraya satılıyor. Tel: (312) 266 04 04

ÖZALTINBAŞAK UNLU MAMULLER

Fındık kabuğu ateşinde pişiyor

Rize Çamlıhemşinli İbrahim Subay'ın, Üçyol Betonyol'da 35 yıldır işlettiği Altınbaşak Unlu Mamuller'in İzmir'de beş şubesi bulunuyor. Tezcan un kullandıklarını belirten fırın sahibi İbrahim Subay, pidelerin 12.30'da çıktığını ve diğer şubelere dağıtıldığını söylüyor: ‘‘Ustalarımız yılların tecrübesine sahip. Elazığlı Hüseyin Bayrambey Türkiye'de bu işin sayılı isimlerinden.’’ Pide, fındık kabuğu yakılan taş fırında 340 derecede, 15 dakika pişiriliyor. Günde 2000- 2500 arası ramazan pidesi satılıyor. 200 gram pide 350 bin, 400 gram 700 bin lira. 277 Sok. No: 46/A Üçyol-İzmir. Tel: (232) 255 28 10

SOMUN EKMEK

İki gün bayatlamıyor

Somun Ekmek'i dedeleri Batum'da fırıncılık yapan Rize Çamlıhemşinli Suat-Süleyman Yağcı kardeşler işletiyor. 30 yıllık ekmek fırınında, ramazan ayında çıkan pide 'tip 1' adı verilen francala unundan yapılıyor ve 220 derece ateşte, 20-22 dakikada pişiriliyor. Bu sayede pide ertesi gün de bayatlamadan yenebiliyor. Üzerine sürülen bulamaç un, az miktarda şeker ve yumurta karıştırılarak yapılıyor. Pide saat 14.30'dan iftar saatine kadar çıkıyor. Bakkal veya lokantalara pide veya ekmek dağıtımı yapılmıyor. Somun Ekmek tek boyda ramazan pidesi üretimi yapıyor. 520 gram pide, 1 milyon lira. E-5 Karayolu, Haramidere (Tatilya'nın karşısı) Beylikdüzü-İstanbul. Tel: (212) 875 11 21

KARDEŞLER UNLU MAMULLER

Ramazanda 7 çeşit pide çıkıyor

30 yıllık Kardeşler Unlu Mamuller'in işletmesi Bitlis Adilcevazlı Ali Koçaklı'ya ait. Ramazanda 7 çeşit pide çıkartıyor: Yağ, yumurta ve üzüm karışımı ile yapılan yağlı yavan ve tahinli, peynirli, acılı, soğanlı, patatesli, üzümlü. Sade pide satılmayan Kardeşler'de pideler saat 14.00'ten itibaren çıkıyor. Merkezi Atilla Altıkat Köprüsü altında bulunan Kardeşler'in, Gazipaşa'da iki şubesi, ayrıca Pandora Sokak, Reşatbey ve Merkez Postane'de şubeleri var. Bir şubede günlük ortalama 450 pide satılıyor. Yağlı yavan satışta ilk sırayı alıyor. ‘‘Undan yapılan ne varsa, bizde var’’ diyen Kardeşler Unlu Mamullerde, pide fiyatları 235 gram 300 bin, 470 gram 600 bin lira olarak belirlenmiş. Merkez: Ziyapaşa Bulvarı, Atilla Altıkat Köprüsü Altı, No. 10 Adana. Tel: (322) 457 60 95 - 454 01 21

VELİOĞLU UNLU MAMULLER

Fırıncılık babadan oğula geçiyor

Rize Hemşinli Veli Velioğlu ve dört kardeşinin sahip olduğu Velioğlu Unlu Mamüller 75 yıldır dededen toruna bayrağı taşıyor. İzmir'de beş fırınları olduğunu belirten Veli Velioğlu, ‘‘Pide için kaliteli un, kaliteli fırın ve usta gerekli. Gıda mühendisimiz Yusuf Aydın geceli gündüzlü en iyi şekilde pide yapımı için çalışıyor. Hijyenik çalışmak ve kalifiye eleman, pidenin kalitesini ortaya koyuyor’’ diyor. İlk pide 11.30'da çıkıyor ve akşam 5.30'a kadar pide üretimi devam ediyor. 200 gr.'lık pidenin fiyatı 350 bin lira. İkili pide 700, üçlü pide 1 milyon 50 bin, dörtlü pide bir milyon 400 bin liraya satılıyor. M.Akif Cad. No: 11 Şirinyer, Buca-İzmir. Tel: (232) 487 14 23

EN İYİ 10

1- Tad Doy Fırını - İstanbul

2- Başak Unlu Mamuller - Ankara

3- Taşfırın Unlu Mamuller - İzmir

4- Peleki Unlu Mamuller - İstanbul

5- Has Ekmek - İstanbul

6- Bilkent Real Hipermarket Fırını - Ankara

7- Özaltınbaşak - İzmir

8- Somun Ekmek - İstanbul

9- Kardeşler Unlu Mamuller - Adana

10- Velioğlu Unlu Mamuller - İzmir
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!