Güncelleme Tarihi:
Kadınlara gelir yaratan bir iş modeli oluşturmanın amaçlandığı proje kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. Somalı kadınların ürünleri için 2 yeni açılım sağlandı. Yakında Vodafone ve ‘English Home’ mağazalarında Somalı kadınların ürünleri satılacak. Ayrıca ünlü modacı Arzu Kaprol de Somalı kadınların üretebileceği modern tasarımlar hazırlayacak.
Önceki gün Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nde kadınlarla buluştuk. Aralarında eşini, ağabeyini, babasını kaybeden kadınlar da vardı. Kadınlardan biri “Her ay devlet yardımı alıyoruz ama yetmiyor. Biz Halk Eğitim Merkezi’ne gelirdik ama bu kadar çok üretim yapmazdık. Yılbaşında yaptığımız işlerden para kazandık devam ettirmeyi istiyoruz” diye anlatmaya başladı. Bir diğeri, “Madende yakınını kaybedenler 350 lira yardım alıyor, bu kime yeter? Biz de kazanmalıyız” dedi. Soma’daki merkezde sergilenmek üzere hazırlanmış örtüler, havlular, fularlar, takılar. Bunların her birinin gelir getiren bir iş modeline dönüşebilmesi için başta KAGİDER yetkilileri olmak üzere projeyi yürüten tüm ekip çok çalışmış. Giyim Sanayicileri Derneği ile görüşülmüş.
VAKKO’DA DA SATILSIN
Kadınlarla sohbet sırasında, “Hangi duygularla yapıyorsunuz bu işi?” diye soruyorum… “Hep üzüntüler, acılarla değil, umutlar ve hayallerle işliyoruz” diyor biri. Bir başka kadın, “Gelin başı yapardık hep, aynı duygularla yapıyoruz” diyor. Söz dönüp dolaşıp ürünlerin satılmasına geliyor, bir kadın “Vakko ve Beymen’de satalım isteriz” diyor. Merkezde eğitim alan 370 kadından 64’ünün ürünleri ekimde English Home mağazalarında satışa sunulacak.
KAPROL SOMA’DAN İLHAM ALACAK
Moda tasarımcısı Arzu Kaprol merkezde sergilenen ürünlerin tümünü büyük bir titizlikle inceledi, fotoğrafladı. Kadınlarla yüz yüze görüştü. Yakında Arzu Kaprol de Somalı kadınlar için ürün tasarlayacak ve bu ürünler de Soma’da üretilecek. Kaprol, ‘Geleneksel ürünleri modern bir tasarıma dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Kadınlarımızın yeteneklerini yönlendirerek yeni bir ürün yelpazesi çıkarılabiliriz. Amacımız ürünlerin geleneksel motiflerin ötesine geçip çağdaş tasarımlarla buluşması’ dedi.
ÜRETİM MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ
Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, maden faciası olduktan hemen sonra Soma’ya gittiklerini belirterek şunları söyledi: “Yardım yapıldı ancak biz kalıcı bir çalışma yapmak istedik. Sabun köpüğü gibi bir iş olsun istemedik. KAGİDER’le ortak çalışma yürüttük. Amacımız kadınlarımızı güçlendirmekti. Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Biz Vodafone Vakfı olarak kadının güçlendirilmesi konusunu yakından takip ediyoruz. Gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 51 iken Türkiye’de yüzde 28.Vodafone Grubu’nun hazırladığı cinsiyet eşitsizliğinde Türkiye 147 ülke arasında 128’inci. Soma bizim için pilot bölge aynı zamanda. Toplam 370 kursiyerimizin bulunduğu merkezimizde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklanıyoruz. Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verildi. Burayı el işi üretiminin merkezi haline getirmeyi hedefledik. Kadınlarımızın el emeği göz nuru işlerini sürdürülebilir bir iş modeline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Somalı kadınların işlediği nakışlı havluları English Home mağazalarında satışa sunacağız. Vodafone olarak, kadınlarımızın güçlendirilmesine katkıda bulunan bu tür projelerin artmasını diliyoruz.”
Somalı kadınlar KOOPERATİFLEŞMELİ
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar hedeflerinin kadınların kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesi olduğunu söyledi. Oktar, “KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacağız, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile toplumsal etki de yaratacağımıza ve belki bir kartopu gibi çoğalarak büyüyeceğimize inanıyoruz. Soma belki bu anlamda bir pilot bölge olacak ve bizlere de yeni projelerde rehberlik edecek. Somalı kadınların işleri Türkiye ve dünya çapında pazar bulacak diye düşünüyoruz” diye konuştu.