Güncelleme Tarihi:
I. Bölüm: Izgara başından en tepeye
- Tüketiciler en çok ne alıyor?
Tabii ki Big Mac.. İlk günden bu yana en çok tercih edilen ürün oldu.
- Ondan sonra ne geliyor?
Ondan sonra hamburger geliyor. Ama en son çıkardığımız Mega Mac çift köfteli ürünümüz de çok hızlı başladı ve iyi gidiyor.
- Big Mac'i geçer mi?
Şu andaki rakamlara bakıldığında yaklaşacağı kesin.
- Yeni ürünler gelecek mi?
Biz zaten her sene menümüze yeni ürünler katıyoruz. Bundan 20 yıl önceye baktığımızda şu anda geldiğimiz noktada ürünlerimizde çok ciddi artışlar var. Bundan sonra da yeni ürünler çıkarmaya devam edeceğiz.
- Yeni ürünler geliştirmek konusunda Mc Donald's Türkiye olarak tamamen serbest misiniz?
Mc Donalds'ın bir takım standartları var. Bu standartları sağladığınız takdirde, tüketiciler tarafından da tercih ediliyorsa menünüze katabiliyorsunuz.
- Yeni promosyonlar olacak mı?
Şu anda bizim 1.75 liraya sunduğumuz ve 'bol bol ye az az öde' dediğimiz ürünler var. Bunun içinde 8 tane ürün var ve istediğinizi alıp kendi menünüzü oluşturabilirsiniz.
Ayrıca bazı restaurantlarımız yine 1 alana 1 bedava kampanyaları yapmaya devam ediyor.
- En çok iş yapan restorantınız hangisi?
En çok Merter'deki şubemiz iş yapıyor. Merter'den sonra ise Ankara Kızılay geliyor.
- Arabaya servis ne kadar işliyor?
Arabaya servisten elde ettiğimiz ciro toplam Türkiye cirosunun yüzde 16'sına ulaştı. Ama mesela Merter'deki restaurantta oran yüzde 20'ye kadar çıkıyor.
- Sizin kapatmak zorunda kaldığınız restorantınız oldu mu?
Yakın zamanda hayır. Ama Mc Donalds'ın Türkiye'de yeniden yapılandığı 2001-2003 dönemlerinde bazı restaurantlar kapanmıştı.
- Mc Donald's Anadolu Grubu'na ne zaman geçti?
2005 yılında devraldı. Zaten ondan sonra da büyümemiz hızlandı.
- Daha önce kimdeydi?
Daha önce Mc Donald’s kendisi işletiyordu.
- Büyüme hedefiniz nedir?
Bizim agresiflikten çok daha verimli ve sürdürülebilir büyüme gibi bir hedefimiz var. 2001-2003 döneminden önce daha fazla restaurant açılıyordu ama artık daha sürdürülebilir ve daha verimli büyümeyi hedefledik.
- Toplam kaç kişi çalışıyor?
3 bin 500 kişi çalışıyor. Ama yılsonuna kadar açacağımız şubelerle 4 bin kişiye ulaşacağız.
- Bunların kaç tanesi öğrencidir?
Yüzde 40'ı part time ve bunların da bir çoğu öğrencidir.
- İşten ayrılma oranı nedir?
Yüzde 70 civarında. Ama bunlar sezonsal restaurantlardan da kaynaklanıyor. Sezonda ciddi bir alım yapıyorsunuz, ama sezon sonunda arkadaşlar ayrılıyor. Ayrıca çok genç çalışanlarımız olduğu için okula başlayanlar, askere gidenler, yaz sezonu çalışanlar derken işe giriş çıkış oranı yüksek oluyor.
- Satılan ürünlerin ne kadarını Türkiye'den alıyorsunuz?
Gururla söyleyebilirim ki yüzde 98'ini Türkiye'den alıyoruz. Mc Donalds'ın 120 ülkede 31 binden fazla restaurantı var ve biz kendi kendine yeten nadir ülkelerden biriyiz. Tedarikçilerimize yaklaşık 75 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratıyoruz. Ayrıca bazı tedarikçilerimiz bizim için ürettikleri ürünleri yurtdışınaki Mc Donalds'lara da ihraç edebiliyorlar. Biz onları bu yönde de geliştiriyoruz.
- Hangi tedarikçiniz mesela?
Mesela Fersan. Kuzey Avrupa'daki Mc Donalds'lara turşu ihraç ediyor. Mesela ekmek üreticimiz İsbold. Onlar da Bulgaristan'a ekmek gönderiyor.
- Etteki iş ortağınız kim?
Pınar bizim 23 yıldır iş ortağımız. Biz başladığımızda Mc Donalds standartlarında et üretebilecek başka bir entegre tesis yoktu. Türkiye'ye girdiğimizden bu yana da iş ortaklığımız devam ediyor.
- Ne kadar et tüketiliyor?
Geçen yıl 2 bin ton et tüketildi. Bunun yanında 1250 ton tavuk, 37 milyon adet ekmek, 6 bin ton patates ve 2.5 milyon litre süt tükettik.
- Yurtdışından gelen ürünler hangileri?
Oyuncaklar ve birkaç tane ambalaj malzemesi. Gıdada ise sadece Donut ve Apple Pie'lar geliyor...
- Bu seneki ciro hedefiniz nedir?
Geçen sene 250 milyon TL ciro yaptık. Bu sene 285 milyon TL hedefliyoruz.
- Vakıfla ilgili çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Biz 2001 yılında Mc Donalds Çocuk Vakfı'nı kurduk ve şimdiye kadar 26 proje yaptık. Bu vakfın misyonlarından birisi uzun süreli tedavi gören çocuklar ve ailelerine aile odaları yapmak, onların eğitimlerine devam etmelerini sağlamak...
Çünkü hastanede kalacak yer olmuyor, aileler koridorlarda yatıyorlar, dışarıda tanıdıkları varsa ihtiyaçlarını orada gidermeye çalışıyorlar vs... İşte biz onlar için hastanelerde odalar geliştirdik. Ayrıca uzun süre hastanede kalan çocukların eğitimlerinin aksamaması için derslikler de yapıyoruz.
Bir de GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile bir proje yaptık ve Şanlıurfa ve Diyarbakır'da toplam 40 bin çocuğun göz taramasını gerçekleştirdik. Aynı uygulamayı bu yıl da Mardin'de yapacağız.
- Vakfın kaynağı nedir?
Restaurankların ve işletmecilerin yaptığı bağışlar ile vakıf yararına satılan ürünler...