Güncelleme Tarihi:
Dünya genelinde ulaştırma sektörünün kullandığı yakıt oranı yüzde 50 olurken, bu oran Türkiye’de yüzde 86’ya ulaştı.
DÜNYADAN YÜZDE 36 DAHA FAZLA
EPDK, bu yıl ilk kez akaryakıt kullanımının sektörlere göre dağılımını mercek altına aldı. Buna göre karayolu taşımacılığının demoryolu ve havayoluna göre daha çok kullanıldığı Türkiye’de benzin, motorin ve LPG gibi yakıtlar, ulaştırma sektöründe dünya ortalamasına göre yüzde 36 daha fazla kullanıldı. Türkiye’de yakıtın yüzde 86’sı ulaştırmaya, yüzde 4.82’si tarıma, yüzde 2.39’u da elektrik üretimine gitti.
LPG SATIŞI BENZİNİ SOLLADI
EPDK’nın raporuna göre geçen yıl benzin satışları bir önceki yıla göre yüzde 6,6 azalarak 1 milyon 848 bin 646 ton oldu. Ucuz olduğu için tercih edilen LPG satışları ise büyüme açısından geçen yıl benzin satışlarını geride bıraktı. Geçen yıl LPG satışları önceki yıla göre yüzde 2 artarak 2 milyon 694 bin 857 ton olarak gerçekleşti. Motorinin satışı da yüzde 6,1 artış gösterdi. 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatının yüzde 28’i ürün fiyatı, yüzde 71’ini vergiler oluşturdu. Vergi ve paylar içerisinde ÖTV yüzde 46, KDV yüzde 15 yer tuttu. Motorinde ise vergi ve paylar, fiyatların yüzde 64’üne denk geldi.
İTHALATI YÜZDE 10 AZALTACAK
Rapora göre TÜPRAŞ’ın 2014 yılının son çeyreğinde çalışır hale getirmeyi planladığı Fuel Oil Dönüşüm Projesi ile motorin ithalatının yüzde 10 azalacağı belirtildi. Tüketimi sürekli azalan fuel oilden beyaz ürün üreterek Türkiye’nin motorin ithalatını azaltmayı amaçlayan projenin tam kapasiteyle çalışması durumunda 4.2 milyon tonluk yüksek kalorili fuel oilden 3.5 milyon ton benzin ve motorin ve gazyağı gibi beyaz ürün üretilmesi hedefleniyor.