En çok huzura ihtiyacımız var

Güncelleme Tarihi:

En çok huzura ihtiyacımız var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 01:46

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), hem ‘yeni bir büyüme modeli’ hem de huzur istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve bakanların da katılımıyla yapılan TOBB’un seçimsiz 70. genel kurulunda hükümete seslenen Hisarcıklıoğlu, “Milli gelirimiz 6 yıldır 10 bin dolarda takıldı kaldı.

Haberin Devamı

Yüksek hızda nasıl büyüyecek, rekabet gücümüzü nasıl koruyacağız? İşte tüm bu soruların cevabı yeni bir büyüme modelidir” dedi. Hisarcıklıoğlu, genel kurul konuşmasında şu unsurlara yer verdi: “Soma’da 301 kardeşimizi şehit verdik. Artık her alanda insan hayatı önceliğimiz olmalı. Bunun için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Soma faciasından sorumlu olanlar da, kamu veya özel sektör hiç fark etmez, mutlaka bulunmalı ve şeffaf bir şekilde yargılanmalı.”

TOPLUMSAL MUTABAKAT

Bu yıl Türkiye’nin iki önemli seçim süreci yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Milletimiz kendisine yakışan bir olgunlukla demokrasiye sahip çıktı ve iradesini ortaya koydu. Önümüzde ise cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Biz bu seçim sürecinin itidalli bir şekilde tamamlanacağına inanıyoruz. İnşallah seçim sonucu ülkemizde yeni bir toplumsal mutabakatın oluşmasına da vesile olur. Zira en çok huzura ihtiyacımız var” dedi. Yapılacak vergi reformunun iş dünyasının en öncelikli meselesi olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

Haberin Devamı

VERGİDE ÖDÜL OLSUN

“Vergi reformu sadece devletin gelirini artırmayı hedeflememeli. Elde edilecek ilave vergi geliri yüksek vergilerin indirilmesi için kullanılmalı. Vergisini düzenli ödeyenlere pozitif ayrımcılık yapalım ki, herkes vergi ödemeye teşvik edilsin. Gelin artık vergisini aksatmadan ödemiş olanları ödüllendirelim. İhracatımız içinde ileri teknoloji içeren ürünler azalıyor. TOBB camiası olarak bizim bir hayalimiz var. Biz bölge ülkelerinde, içinde Türkçe konuşulan, kapısında Türk bayrağı dalgalanan sanayi bölgeleri hayal ediyoruz. Bunun ilk adımını hükümetimizin bilgisi dahilinde, Filistin ‘Cenin’ bölgesinde atıyoruz. Bu tür sanayi bölgelerinin sayılarını 10’lara hatta 100’lere çıkarabilmeliyiz. KOBİ’ler için de “kalkınma temelli kamu satın alma politikası” uygulanmalı. Biz kamu alımlarında yabancı ürünlere kucak açtığımız için, yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz.

Dünyayı değiştirecek 7 küresel trend

1) Küresel finansman iklimi değişiyor. Küresel kriz sonrasında parasal genişleme ve bol likidite dönemi başlamıştı. Ama bu dönem sona eriyor. FED piyasaya verdiği parayı azaltıp tamamen sonlandıracak.
2) Küresel ticaret ve yatırım ortamı değişiyor. Dünyada bölgeselleşme hız kazanıyor.
3) 3’üncü önemli trend değişen enerji haritası. Gelişen teknoloji sayesinde kaya gazı giderek daha ucuz ve daha fazla üretilir hale geliyor.
4) Bir diğer küresel trend ülkelerarası rekabette girişimciliğin ana unsur haline gelmesidir. Tüm ülkeler yenilikçi girişimcileri kendi topraklarına çekmek için mücadele veriyor. Zira icat çıkartan kazanıyor. Kardeşlerim bu topraklarda bizim genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Ne duruyoruz? 5) 5’inci trend internetin ekonominin belkemiği haline gelmesidir. Ne yazık ki biz interneti sadece sosyal meda gibi hatta kahvehane gibi kullanıyoruz.
6) Bir diğer küresel trend tüm dünyada orta sınıfın büyümesidir. Her yıl dünyada orta sınfa 150 milyonkişi dahil oluyor. Yani 2 Türkiye ekleniyor. Küresel orta sınıfın bugün yaptığı harcama yılda 7 trilyon dolar. 2020’de bu harcama 3’e katlanacak ve 20 trilyon dolara yükselecek.
7) Yedinci küresel trend ekonomide şehirlerin öne çıkması. 10 yıl sonra şehirlerde yaşayanların sayısı 2 milyara yükselecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!