En büyük yolsuzluk kalemini kırdık Maliye akaryakıt vergisini incelesin

Güncelleme Tarihi:

En büyük yolsuzluk kalemini kırdık Maliye akaryakıt vergisini incelesin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 00:00

Petrol Piyasası Yasası’nda değişiklik yapan kanunun yürürlüğe girmesini "Yolsuzluğun en önemli kalemini kırdık" diye değerlendiren Başbakan Erdoğan, Maliye’ye "Kaçak akaryakıt için vergi incelemesine başlayın" talimatı verdi. Erdoğan, kaçak akaryakıtın parasal boyutunun 38 milyar dolara ulaştığını savundu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, akaryakıt kaçakçılığı konusunda hükümetin çok önemli bir başarıya imza attığını belirterek, Petrol Piyasası Yasası’nda değişiklik yapan kanunun yürürlüğe girmesiyle "Yolsuzluğun en önemli kalemininin kırıldığını" söyledi. Maliye’den kaçak akaryakıt için vergi incelemesine başlamasını isteyen Erdoğan, vergilerin cezalarıyla tahsil edileceğini açıkladı.

NEREDE BU FARK: Partisinin gurup toplantısında Petrol Piyasası Yasası’nın önemine değinen Erdoğan, akaryakıt kaçakçılığı değişmez gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ülkemizde 1990’dan bugüne kadar, araç sayısı tam 4 kat artmış ama satılan akaryakıt seviyesi 17 yıl öncesi seviyesinde duruyor" diyerek, şunları söyledi: "Dış Ticaret Müsteşarlığı petrol ithal ettiğimiz 48 ülkeden kayıtları istedi. Cevap gelen 31 ülke diyor ki, Türkiye bizden son 2.5 yılda 28 milyar dolarlık petrol ihraç etti. Buradaki kayıtlara göre ise aynı dönemde ithal edilen akaryakıt miktarı 9.3 milyar dolar. Arada 18.7 milyar dolarlık bir fark var. ÖTV eklediğinizde fark 38 milyar dolar seviyesine çıkar. Henüz 17 ülkenin kayıtlarını almış değiliz. Nerede bu fark? Bu fark kaçakçıların cebine haksız kazanç olarak giriyor. Milletimizden çalınıyor."

HESABI SORULACAK: Erdoğan, "Yıllar yılı süregelen yanlışlıklara, adaletsizliklere, haksızlıklara nasıl dur dedi isek, bu büyük yanlışlığa da dur diyoruz. Yolsuzluğun en önemli kalemini kırdık" derken, geçmişte yapılan kaçakçılarla ilgili takibatın devam ettiğini ve sağlanan kazançların cezasıyla birlikte tahsil edileceğini vurguladı. Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, EPDK ve İçişleri Bakanlığına, zaman aşımı süreleri geçirilmeden gerekli incelemelerin yapılarak sorumlulardan vergilerin tahsili için gerekli incelemelerin yapılmasının istendiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Bizim yolsuzluklar konusundaki tavrımız çok açık ve nettir. Nerede, her ne şekilde olursa olsun tüm yolsuzluklar karşısında en sert tepkiyi verdik, vermeye de devam edeceğiz. Akaryakıt kaçakçılığında da tavrımız gayet açıktır. Milletimizin hakkını, vergisini çalanlardan, çalmaya teşebbüs edenlerden bunun hesabı sorulacak, hiçkimsenin yanına kár kalmayacaktır." ANKARA

Yeni yasa ne diyor

Kaçak petrol satışından elde edilen gelir, vergisi ödendikten sonra bankada açılacak bir emanet hesaba yatırılacak.

Yargılama petrol sahibi lehine sonuçlanırsa, toplam satış bedelinden vergiler düşülerek kalan tutar, satış tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için faiz hesaplanarak hak sahibine ödenecek.

Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmü veya müsadere kararı kesinleşenler, varsa lisansları iptal edilerek kamuoyuna ilan edilecek. Hiçbir şekilde yeniden lisans verilmeyecek.

Kaçak petrolü satışa sunan, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Kaçağı ’büyük ikramiye’ bitirecek

BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 50 milyar YTL’lik bir büyüklüğe sahip akaryakıt piyasasında kaçakçılığın "birkaç ay içinde tamamen biteceğini" açıkladı. "Bu kadar iddialıyım" diyen Şener, bu iddiasının da yeni yasayla getirilen "5 yıl hapis, kaçağın üç katı para cezası, ulusal marker ve muhbir vatandaşa ikramiye" olarak sıraladığı 4 yenilikle hayata geçirileceğini açıkladı. Şener, yeni sistemi şöyle anlattı:

10 BİN DOLARLIK ÇANTALAR: "Sektördeki bütün oyuncuların, eş zamanlı ve eşit olarak etkileneceği bir sistem kurmayı hedefledik. Ulusal marker dediğimiz, boyayla özel şifreleme, para ve hapis cezaları, ihbarcıya büyük nakit ödüller bu sistemin ayaklarını oluşturdu. Herşeyden önce ulusal marker dışında kalan akaryakıt artık kaçak akaryakıt olacak. Tanesi 10 bin dolardan satılan çanta biçimindeki cihazlardan alıp illere dağıttık. Birkaç damla akaryakıt damlatılarak, kaçak olup olmadığı dakikalar içinde ortaya çıkacak."

SATIŞIN YÜZDE 10’U İHBARCIYA: "Mevcut sistemde, ihbar edene ödül var ama yargı kararından sonra verildiği için cazip olamıyor. Şimdi, örneğin bir kaçak tankeri ihbar eden vatandaş, diyelim ki değeri 50 milyon dolar mı? Kaçak akaryakıta el konulduktan sonra satılıyor. Bu satış yapıldıktan hemen sonra yüzde 10’u ihbarcıya verilecek. Milli Piyango’nun büyük ikramiyesinden de büyük ikramiyedir bu. Kaçakçılığa kalkışacak kişi, bu nedenle artık fısıldayamayacak bile. Çünkü teşebbüs ettiği anda ihbar mekanizması devreye girecek. Şebekeler haksız kazançtan vazgeçmek zorunda kalacak." 

Kıbrıs’ta kriz davetine 5 başvuru

KIBRIS Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’i Mısır ve Lübnan ile parselleyerek yarın çıkacağını ilan ettiği petrol ihalesine 5 uluslararası şirketin başvurduğunu açıkladı. Türkiye ve KKTC’nin tüm uyarılarına rağmen ihaleye çıkan Rum Kesimi, Doğu Akdeniz’i paylaştıkları Lübnan’ın Bayındırlık Bakanı’nın da ihalede hazır bulunacağını duyurdu. Papadopulos yönetimi, Türkiye’nin de bölgede petrol aramasını, "Ege’de 1997’de yaşanan Sismik-1 krizinin bir benzeri" olarak niteledi. Rum Turizm ve Ticaret Bakanı Antonis Michaelides yaptığı açıklamada, uluslararası petrol şirketlerinin Türk Dışişleri Bakanlığı’nın uyarılarını gözardı ettiğini belirterek, "5 büyük şirket, ada çevresinde daha önce petrol araştırması yapan Norveçli şirketten petrol verilerini aldı ve ihaleye resmi başvurularını da yaptı" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, NTV’ye Kıbrıs’ta, TPAO ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin de ın aynı bölgede petrol arama ihtimali konusunda "Çakışan yerler olmamasına gayret edeceğiz" açıklaması yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!