En büyük sorun enerji maliyeti

Güncelleme Tarihi:

En büyük sorun enerji maliyeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 01:12

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 500 ihracatçı firmayı kapsayan ‘İhracatçı Eğilim Araştırması 2. çeyrek’ sonuçlarına göre ihracat yapan firmaların ‘Hangisi öncelikli sorun?’ sorusuna ilk kez ‘döviz kurları’ demediğini belirterek, “Soruyu yanıtlayan firmaların yüzde 57.6’sı en büyük sorun olarak enerji maliyetlerinin yüksekliğini görüyor” dedi.

Haberin Devamı

Döviz kurları konusunun yüzde 46.6 ile ikinci sıraya indiğini anlatan Başkan Büyükekşi, sırasıyla finansman maliyetleri, hammadde ve aramal maliyetleri, vergi maliyetlerinin en büyük sorun olarak belirtildiğini vurguladı.

DENGELİ KUR İSTERİZ


İhracatçıların her zaman ‘kurların yükselmesini’ istediğine dair bir algı bulunduğunu belirten TİM Başkanı Büyükekşi, “Bu araştırmamızda da ‘ihracatı en çok artıracak şeyin’ kurların aşırı yükselmesi değil, ‘kurların dengeli olması’ olduğu ortaya çıktı. Bu anketimizde de ABD Doları için 1.88, sepet kur için 2.20 seviyeleri yeterli çıktı. Kurlar yükselirse, enerji, işçilik maliyetlerimiz, enflasyon da yükseliyor. Kurlar fazla yükselirse müşteri ‘kurlar çok
yükseldi fiyatları indir’ baskısı yapıyor. Biz kurların rekabet edilebilir seviyede istikrarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

ÜRETİM VE İHRACAT ARTIYOR

Firmaların yüzde 37.7’si, 2013’ün 2. çeyreğinde üretimlerinin geçen yılın aynı dönemine arttığını yüzde 39.2’si ise ihracatının yükseldiğini kaydetti. Kapasite kullanım oranının yükseldiğini ifade eden firmaların oran da yüzde 32.5 oldu. İhracatçıların yüzde 47.5’i de 2013’ün 3. çeyreğinde girdi maliyetlerinin artacağını öngördü. TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçıların yüzde 39.8’inin ise TL’nin değer kaybının devam etmeyeceğini öngördüğünü ifade etti.

KREDİ LİMİTİ VE VADELER


“Merkez Bankası’nın Eximbank için 6 milyar dolarlık limiti vardı. 12 milyar dolara çıkardı. 11 milyar dolarını Eximbank ihracatçılara kullandıracak. 1 milyar dolarını da diğer bankalar” diyen Büyükekşi, şöyle devam etti: “İhracatçı firma 1 milyon dolarlık krediyi 1 yıl kullanmak isterse, 3 milyon dolarlık taahhüt altına giriyordu. Son çıkan torba yasada vadenin uzatılması konusu Merkez Bankası meclisine bırakıldı. Merkez bu konuda önemli bir adım attı ve vadeyi 240 güne çıkardı. Eximbank da kredi limitini dış ticaret sermaye şirketleri için 120 milyon dolardan 240 milyon dolara, firmalar için ise 90 milyon dolardan 180 milyon dolara çıkardı ki bunlar ihracatçı için çok olumlu gelişmelerdir.”

Haberin Devamı

Gezi eylemleri ihracatı etkilemedi, ülke imajını bozdu

Haberin Devamı

İHRACATÇI Eğilim Araştırması 2. Çeyrek, sonuçlarına göre, ihracatçılar “Gezi Parkı olayları ihracatınızı nasıl etkiledi?” şeklindeki soruya yüzde 89.6’lık oranla “değişmedi” diye yanıt verdi. “Satışlarda bir miktar düşüş oldu” diyenler yüzde 8’de kalırken, “Satışlarda ciddi gerileme olduğu” diyenler yüzde 1.7 çıktı. “Gezi olayları Türkiye’nin imajını etkiledi mi, sizce ne yönde?” şeklindeki soruya ise ihracatçılar, yüzde 60.5 ile “olumsuz etkiledi”, yüzde 24.9 ile “etkilemedi” ve yüzde 14.5’lik oranda da “Olumlu etkiledi” diye yanıt verdi.

BAKMADAN GEÇME!